Skocz do zawartości
pawelsake

przeskok z 3600 na 5700x / 5700x3d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Chciałem was się spytać czy przy przeskoku z r5 3600 zwykłej bez x opłaca się zakupić 5700x3d (900zl) czy 5700x który kosztuje około 600 zł bo wydajnościowo na testach nie widzę wow. Każdy z tych procków i tak będzie lepszy od mojego.
Ewentualnie czy czekać na ryzen 9000 i  liczyć że złoży się za pół roku 7600x z płytą i 32 gb ddr5 za 1,5k zł.

Edytowane przez pawelsake
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka karta + rozdzielczość? sam miałem taką przesiadkę i wg mnie warto do fhd. 5700x3d na ali był ostatnio za 700zł. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, pawelsake napisał:

liczyć że złoży się za pół roku 7600x z płytą i 32 gb ddr5 za 1,5k zł.

Już teraz za niewiele więcej złożysz na 7500F.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz już platformę kompatybilną z 5700X3D, to zdecydowanie lepiej przejść na ten CPU niż zbierać na 7000/9000. 7600 w dużej ilości gier będzie gorszy od 5700X3D, z tym cache'm jest tak że w niektórych nic nie da, a w tych w których da - daje bardzo dużo. I to do takiego stopnia że nawet mógłbyś załadować tam RTX'a 4080/7900XTX bez żadnego żalu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowszych grach częściej 7600 będzie szybszy od 5700X3D.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swojego czasu miałem 5800X + B450 + 32GB DDR4. Przesiadałem się z R5 2600. Przed AM5 miało to sens.

Moim zdaniem lepiej sprzedać obecne kombo proc + płyta + ram i kupić zestaw pokroju 7500F + ASRock B650M HDV M2 + 32GB DDR5 (najlepiej 6000MHz CL30).
Powinieneś zmieścić się w 1500zł, z czego część odzyskasz ze sprzedaży starych części. Jesteś gotowy na nową serię 9xxx i prawdopodobnie dalsze.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@kalderon No to rzuć okiem na testy GN, RTX 4090 sparowany z 5700X3D kontra 7800X3D, 7600X i najnowszymi Intelami wypada... bardzo dobrze.

Timestamp z wykresami powinien działać, jeśli nie - od 11:00.

Edytowane przez ElProblemos
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są tytuły gdzie 5700X3D i 5800X3D wypadają minimalnie lepiej od 7500F/7600/7600X ale nawet dodatkowy "kesz" nie daje lepszych 1% LOWs i 0.1% LOWs. Są tytuły gdzie ryśki z serii 7xxx jednak przeganiają te 5xxxX3D.
Ja bym stawiał na AM5. 7500F na przeczekanie, a potem np. 9700X3D. Warto zmienić platformę z martwej na perspektywiczną.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zależy za ile kupi tego 5700x3d, jak cena będzie do 700zł to ok,

jak ma dołożyć 800zł do obecnego ( proc w sklepie koło 1000 ), bo za więcej jak 200 tego 3600 nie sprzeda to naprawdę trzeba się zastanowić , graty sprzedać i pójść w nowe a nie kisić się na starej platformie

7600f da się już kupić za niewiele ponad 600zł, nawet mniej od chińskich sprzedawców na allegro ) jest 2 lata allegro protect itd ) do tego sensowna płyta z 470 i ramy z 450, a swoje wszystko sprzedać, zakup/platforma na lata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dirian U Hardware Unboxed (TechSpot) cała seria 5000 dziwnie niskie wyniki kręci, może coś u nich nie teges z platformą x570 jest.

"Konkurencja" laba robiła powtórny test 5800X3D kontra nowe CPU w marcu, i im wyszło że 5800X3D jest 15% szybszy od 7600, niezależnie od rozdzielczośći - z tej wartości można wyekstrapolować wydajność 5700X3D - tj, 8% poniżej 5800X3D, czyli powinien być... szybszy. Test: na PPC

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@mimuszek Racja. Sam myślałem o upgrade 5800X -> 5800X3D bo cache w CS2 robi dobrą robotę, jednak perspektywicznie wziąłem 7500F na przeczekanie z docelowym planem 9700X3D/9800X3D. Czas pokaże. Tak naprawdę mi styka, a nie czuję "degradacji" po przejściu z 8 jajek na 6.

@ElProblemos Jakoś nie mam zaufania do PPC, jest dużo lepszych źródeł. Generalnie uśredniając cały kontent w internetach 7500F/7600/7600X, a 5700X3D/5800X3D są porównywalne. Dla mnie argumentem za AM5 była m.in. gwarancja na płytę główną (3 lata) bo na starej B450 się skończyła, a jednak GPU i MOBO to najczęściej padające komponenty, więc nawet prewencyjnie wymiana to dobry ruch. Ile ludzi tyle opinii.

Edytowane przez Lameismyname

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lameismyname Według mnie sprawa jest prosta: jeśli mamy duży budżet, idziemy w 7000, jeśli mamy skromny budżet i platformę na AM4, ładujemy 5700X3D i mamy spokój na długo.

Chłopak dopłaci za nową platformę ponad 2 razy więcej niż za 5700X3D, żeby to było na sensownej płycie a nie padlinie typu tego, z 7500/7600 na którym wydajność będzie miał gorszą lub zbliżoną, tylko dlatego że w przyszłości może zrobić upgrade.

Chłopak już kupił AM4 za czasów 3600, to niech wykona obiecany mu finalny upgrade na AM4, do wydajności dobrej za grosze. Za 2-3 lata sobie sprzeda i złoży nową platformę, i już pewnie nie na 7000, ani 9000, a na generacji następnej za nimi. :thumbup:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, ElProblemos napisał:

a nie padlinie typu tego

Asrock B650M-HDV/M2 kosztuje niecałe 500zł.

Ale żeby nie było - jak uda się upolować 5700X3D z Chin za ~700zł to jest to optymalna kosztowo opcja. A dalej szykować kasę na dużą zamianę za kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Dirian napisał:

Już teraz za niewiele więcej złożysz na 7500F.

Dokładnie miałem to samo napisać...7500f+asrock b650m hdv/m.2 + jakieś tanie 32gb 6000MHz idzie kupić za 1650 (biorąc ceny pierwsze lepsze z google), pewnie jakby poszukał jakiś promek zejdzie się na 1600 czy niżej.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, kalderon napisał:

A dalej szykować kasę na dużą zamianę za kilka lat.

Dokładnie, zamiast pakować 900pln w 7600X/750pln w 7500F + 500+pln 2x16GB 6000/CL30 ramy + 800-900pln za dobrą płyte B650 (HDV, mimo sensownej sekcji zasilania, jest ogołocona ze wszystkiego innego) znacznie lepiej brać 5700X3D za 700-900pln, a resztę przeznaczyć na upgrade GPU (!!!) bo autor na pewno nie ma niczego super wydajnego z obecnym r5 3600, a 5700X3D nie będzie hamulcowym/wąskim gardłem nawet dla kart za 3000pln+.

Edytowane przez ElProblemos
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, krzysiak napisał:

Dokładnie miałem to samo napisać...7500f+asrock b650m hdv/m.2 + jakieś tanie 32gb 6000MHz idzie kupić za 1650 (biorąc ceny pierwsze lepsze z google), pewnie jakby poszukał jakiś promek zejdzie się na 1600 czy niżej.

Też bym tak polecał. Przy obecnych cenach tym bardziej. Będzie już podstawka przygotowana na przyszłość i lepsze czasy. I trzeba pamiętać o jednym - zwykłe zenki 4 mają bardziej równą wydajność w przekroju wielu gierek jak zenki 3 x3d. Jak będzie jakaś gierka, która olewa dodatkowy cache - a są takie, to cep będzie się zachowywał i dawał wydajność jak słabsza werska ryśka 5800x (z racji niższego zegarka). Natomiast zwykły zenek 4 zawsze na plus coś wniesie względem 5800x bez względu na gierkę. Mniej lub bardziej, ale wniesie (ofc miejsca prockowe i odpowiednia rozdziałka testowa). 

Edytowane przez Kelam
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test z Hardware Unboxed, z dzisiaj:

7600x w średnim zestawieniu nieco powyżej 5800X3D. Wiadomo, HU nieco faworyzuje AMD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież oba cepy są produkcji amd:szczerbaty:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, tomn2o napisał:

7600x w średnim zestawieniu nieco powyżej 5800X3D. Wiadomo, HU nieco faworyzuje AMD...

Czyli faworyzuje 7600x jak i 5800x3d :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, krzysiak napisał:

Czyli faworyzuje 7600x jak i 5800x3d :E 

Raczej chodziło mi o wyniki w stosunku do Intela. Ale te 5800X3D i tak wyglądają coś słabo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie i tak nas intel nie interesuje, a same wyniki przynajmniej 7800x3d vs 14900k chyba jak u większości "po naprawie" proców intela :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Słabo to wyglądają testy robione na pjurze. HU jest lekko po stronie amd, ale ich wyniki nie zakłamują rzeczywistych +- stosunków wydajności między cepami w gierkach w jakich testują. Nikt tam specjalnie nie kombinuje całymi tygodniami, jak przekręcić procedurę testową i jakie warunki testu wybrać, byłe tylko wyszło, że jakaś firma jest cud, miód. 

Jak dla mnie wygląda to ok.

YMCn8IT.png

Edytowane przez Kelam
  • Like 2
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, pawelsake napisał:

Chciałem was się spytać czy przy przeskoku z r5 3600 zwykłej bez x opłaca się zakupić 5700x3d (900zl) czy 5700x który kosztuje około 600 zł bo wydajnościowo na testach nie widzę wow.

Opłaca się bo x3d będzie mimo wszystko  lepszy w grach od 5700x więc jak chcesz zmieniać z 3600 to lepiej z przytupem, można wyrwać taniej niż 900 jak dobrze poszukasz np na ali jak już wyżej pisano (to tak w skrócie) bo widzę że sobie zrobili panowie swoją dyskusję na całą stronę - klasyQ :pimp:

Edytowane przez Send1N
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N Jeszcze kwestia GPU pozostaje.

Wyżej już polecają mocne dopłacenie do nowej platformy na 7500F/7600X za samą możliwość upgrejdów w przyszłości, bez zwracania uwagi na to że przy 5 letnim Ryźku 3600 autora na bank jest karta która nie skorzysta w pełni z tego co oferują 5700X3D i 7600X. :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi