Pewnie, można zmienić pastę, a nawet termopady dla kilkunastu stopni mniej. Tylko skoro użytkownik prawie dekadę nie odkurzał peceta to może nie potrafić lub nie mieć czasu na takie rzeczy Jak to mówią - lepsze jest wrogiem dobrego
zabezpieczyć ludzi na zimę i teraz będzie czas na rozmowę o przesiedleniach i budowie zbiorników.
Do tej pory był opór społeczny i politycy też nie chcieli się za to brać.
Deweloperzy będą zadowoleni bo dwa razy zarobią.
spotkałem się w 3 sytuacjach z tym problemem
1 - windows nie obsługuje poprawnie power managmentu - no tutaj to nie to, bo piszesz, że z biosu w bios po resecie "z palca" tak się robi
2 - płyta
3 - procesor
najpierw reset biosu do ustawień fabrycznych, ręcznie zrób ustawienia: pamięć w profil ale o niższych taktowaniach niż mają fabrycznie, procesor na sztywno bez boostów i undervolotingów, wyłączone wszystkie statey i turbo, sprawdź na portalach jakie powinny być bezpieczne parametry bo ja na przykład nowe i7 i i9 ręcznie ustawiam od razu sobie przy każdym kompie, wyłącz wszystkie niepotrzebne rzeczy w biosie, możesz też wywalić dyski a komputer z pendrivea windows live odpalić do testów
najprawdopodobniej nie rozładowują się poprawnie kondensatory na płycie ale, trzeba mieć drugi proc i płytę żeby powachlować, ja też bym inny zasilacz podłączył, żeby krok po kroku wszystko wyeliminować