Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

temat pierwotny: Witajcie w swojej płycie AM4  zauważyłem jakoby niedokładnie dochodziła do procka stopka radiatora ARCTIC LIQUID FREEZER III jakby była lekko przesunięta względem powierzchni procka czy tez tak macie w swoim zestawie? Szyny mocujące maja przesunięte otwory

Właściwy temat 5 postów niżej:   

36 minut temu, pawelsake napisał:

3 godzinki z FarCry6 6700xt i 5700x dało w maxie 88 stopni w pokoju jakieś 28 stopni. Z tym że to płyta  mATX i Ryzen jest zamocowany 90 stopni w prawo napis do przedniej ścianki a te autorskie chłodzenie nie łapie go w całości tylko 90% procka pokrywa. filmik z tego jak zamocowane jest w tej płycie 3.10 minuta https://www.youtube.com/watch?v=4f7Xsxzq3PE
Obudowa od SilentiumPC Armis 6: https://www.silentiumpc.com/wp-content/uploads/2020/02/spc257-spc-armis-ar6x-evo-tg-argb-12-explode.png

Reasumując: górne dwa wiatraki wrzucają do obudowy powietrze; tylny wyrzuca do tyłu; karta graficzna i zasilacz wyrzucają w dół i tył, natomiast chłodnica wyrzuca ciepło na przednią szybę i te ciepło nagrzewa szybę, ale rozchodzi się tymi dwoma kratkami po bokach z przodu panelu. Inaczej tej chłodnicy w tej obudowie nie zamocuje.

Jakieś porady bo mam piekarnik w domu.

Myślałem jeszcze o odkręceniu tej przedniej szyby i jakąś kratkę wstawić ale nie mam pojęcia gdzie takie coś dokupię.

Edytowane przez pawelsake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat jest plus arctic ma swój "offset" do amd już w wersji 2 alf to dodali w kolejnych rewizjach specjalnie pod ryzeny, chiplety pod ihs nie są idealnie na środku w tych prockach i dodali takie mocowanie żeby ciut poprawić transfer ciepła (kwestia 2-4 stopni)

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

i drugie pytanie:
Ten krzyżak za płytą główną mam stary od navisa on ma odrobinę dłuższe te plastiki do których nowe szyny się montuje z przodu. To nie będzie wpływać na odbieranie ciepła? Chodzi o dystans między a blokopompką a procesorem AMD.
PS: znalazłem ogrinalny backplate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz oryginalnego od płyty głownej Backplatu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, pawelsake napisał:

i drugie pytanie:
Ten krzyżak za płytą główną mam stary od navisa on ma odrobinę dłuższe te plastiki do których nowe szyny się montuje z przodu. To nie będzie wpływać na odbieranie ciepła? Chodzi o dystans między a blokopompką a procesorem AMD.

Chłopie co Ty cudujesz z tym chłodzeniemi?!

Instrukcje masz tutaj -> https://support.arctic.de/pl/liquid-freezer-iii-360

Prosta jak konstrukcja cepa.

Używaj oryginalnego backplate do płyty a nie jakiegos badziewia od innego zupełnia chłodzenia.

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

nie cuduje (już znalazłem stary backplate)
ale mam problem z tym chłodzeniem do midi obudowy silentium pc mogę zamiesić tylko z przodu bo chłodnice dali grubą a tam mam szkło i dwa boczne wyloty co skutkuje tym że po 3 godzinach grania procek osiągnął 88 stopni a w spoczynku ( obciążenie 20 procent procesora) 65 stopni dla (ryzen 5700x) Czy to dobrze funkcjonuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gorąco.

Nie mniej patrząc na % uzycia CPU, tempy wydają się prawie w normie.

W co Ty grałeś, że było takie obciążenie procka przez 3h?

Front przeszkolony i temp. w pokoju tez swoje zrobiły.

Wentylatory na chłodnicy zaciągały powietrze przez front do wewnatrz czy wyciągały z obudowy przez front na zewnatrz?

Jakieś foto jak to załozone jest u Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

3 godzinki z FarCry6 6700xt i 5700x dało w maxie 88 stopni w pokoju jakieś 28 stopni. Z tym że to płyta  mATX i Ryzen jest zamocowany 90 stopni w prawo napis do przedniej ścianki a te autorskie chłodzenie nie łapie go w całości tylko 90% procka pokrywa. filmik z tego jak zamocowane jest w tej płycie 3.10 minuta https://www.youtube.com/watch?v=4f7Xsxzq3PE
Obudowa od SilentiumPC Armis 6: https://www.silentiumpc.com/wp-content/uploads/2020/02/spc257-spc-armis-ar6x-evo-tg-argb-12-explode.png

Reasumując: górne dwa wiatraki wrzucają do obudowy powietrze; tylny wyrzuca do tyłu; karta graficzna i zasilacz wyrzucają w dół i tył, natomiast chłodnica wyrzuca ciepło na przednią szybę i te ciepło nagrzewa szybę, ale rozchodzi się tymi dwoma kratkami po bokach z przodu panelu. Inaczej tej chłodnicy w tej obudowie nie zamocuje.

Jakieś porady bo mam piekarnik w domu.

Myślałem jeszcze o odkręceniu tej przedniej szyby i jakąś kratkę wstawić ale nie mam pojęcia gdzie takie coś dokupię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Całkowicie na głowie to wszystko u Ciebie.

Nie dość że chłodnica chłodzi się nagrzanym powietrzem z karty, to jeszcze ma utrudniony proces wyrzucania powietrza przez tą szybę.

Powinienes przełozyć wentylatory na AIO, na drugą stronę chłodnicy. Najpierw wentylatory zasysające powietrze do obudowy, przez front, potem chłodnica AIO.

TOP to wentylatory wyciągające powietrze, podobnie jak ten z tyłu.

Karta nie jest dużej mocy, więc podgrzewanie przez chłodnicę jej nie zaszkodzi.

btw. żeby na duże koszty się nie narażać - może poszukaj używanej obudowy podobnej do obecnej ale z z mesh frontem?

i w wolnej chwili, wstaw foto wnetrza swojego PC :)

Edit:

Ile miejsca brakuje na topie aby zmieścić chłodnicę?

W mojej Jonsbo TK-2 brakowało 5mm - zastosowałem wentylatory Arctic w wersji slim -> https://allegro.pl/oferta/arctic-p12-slim-pwm-pst-3szt-wentylatory-14004186329

Strata wydajności AIO w granicach błędu pomiarowego, w przypadku Ryzen oczywiści.

Edytowane przez MarcoSimone
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To kompletnie nie ma sensu, nie dziwne, że piekarnik. Na logikę nie widzisz zgrzytu w tym, że wentylatory wywalają nagrzane powietrze prosto w szybę? Większość z tego wraca do budy i kotłuje się w środku. 

Jeśli już nie masz innej możliwości to zdejmij tą szybę.

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały układ wentylatorów do wymiany, i wtedy można obserwować co się będzie działo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

spróbuje dyi kupie  wstawie siathe mesh i wywalę szybę. A co do pomysłu z cienkimi wentylatorami musze zmierzyć

Jeszcze pytanie do górnych wentylatorów w tej konfiguracji powinny wywalać powietrze czy wtłaczać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym 3-paku wentyli Arctic dodaje oczywiście krótsze śruby na swoje aio ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

także po wszystkim najbardziej pomogło zdjęcie szyby 57-62 stopnie w porównaniu do 66 z szybą

x.thumb.jpg.3f434aa7712aba1c6c14222d928c4050.jpg

• Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sorry ale jak to widze🙃 co te dwa wentyle robia u góry? Tak samo wentyle na aio wyciagają powietrze z budy zamiast wciągać, no nie złe burdelo

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, DarkeVo napisał:

No sorry ale jak to widze🙃 co te dwa wentyle robia u góry? Tak samo wentyle na aio wyciagają powietrze z budy zamiast wciągać, no nie złe burdelo

On "wymyśla" nowe prawa fizyki. Ciepłe powietrze będzie wychodzić dołem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pawelsake napisał:

także po wszystkim najbardziej pomogło zdjęcie szyby 57-62 stopnie w porównaniu do 66 z szybą

x.thumb.jpg.3f434aa7712aba1c6c14222d928c4050.jpg

Nie powinno to tak być poukładane. No ale nie mój cyrk i nie moje małpy 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To wygląda jak jakiś dramat :)

Te na topie powinny wyciagać gorące powietrze z budy , ten z tyłu jest ok.

2 wentyle z aio mają wciągać zimne potwietrze z zewnątrz 

Edytowane przez Yedi
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak koledzy piszą, przełóż wentylatory porządnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

poprawiłem ale nie wiem czy to nie gotuje karty 70 stopni w far cry 6 przy obciążeniu 30% 60 stopnix2.thumb.jpg.338d7f883b1fb89fb84a338595ce340e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Masz zabudowany front + jeszcze zamontowałeś tam chłodnicę :E nawet mnie to nie dziwi że karta ma złe warunki, takie wloty po bokach na przednim panelu to pic na wodę, najlepszy rezultat uzyskałbyś przekładając to aio na górę a wentylatory z góry dajesz na przód jeżeli chcesz zostać przy obecnej obudowie.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Send1N

Arctic nie wejdzie na top w tej budzie. Chyba, że arctici 120 slim uzyje. Ewentualnie wymiana tego badziewia na coś innego. Coś co przyjmie Arctica AIO na top.

@pawelsake Jest w normie, o ile Hot Spot nie dobija 100C. A to sprawdzisz w HWInfo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niech użyje slimów i tak to niczego nie zmieni względem tych o standardowej grubości tym bardziej na ryzenie ;) ja u siebie na pasywnej pracy mam 3-4c więcej w cinebenchu niż z ustawionymi na sztywno dwoma fluctusami 140 na 1000rpm :E dopiero w grach widać większą różnicę jak karta podgrzewa wnętrze budy to wyciąg robi robotę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niestety aio na froncie to słabe rozwiązanie, bo wszystko się bezsensownie gotuje, sam to przerabiałem aio na froncie w 500DX, i zmieniłem obudowę na 800DX i poszło na top, miałem wtedy navisa f360,  różnica niebo a ziemia.

Także założyć slimy i dać chłodzenie na górę.

Edytowane przez ShaDow_Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo aio na froncie przy ryzenie jeszcze nie jest tragedią bo chłodnica w grach i tak jest zimna co za tym idzie wentylatory dmuchają w miarę chłodnym powietrzem głównym problemem jest ten zabudowany front mimo wszystko przekładając aio na top będzie lepiej.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi