Skocz do zawartości
bodzio pl

Procesor do komputera z GTX1060 6GB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Bardzo prosiłbym o radę czy wymienić procesor i ewentualnie na jaki do mojego komputera. 

W wielkim skrócie dostałem kompletny komputer, który postanowiłem delikatnie podrasować żeby uruchamiał starsze gry. Na początek miałem takie podzespoły:

Płyta główna - Asus H110M

Procesor Pentium G4560

Ram - 8 GB (niestety nie znam dokładnej specyfikacji, dodam później)

Zasilacz 300 watt

Postanowiłem dokupić kartę graficzną i padło na GTX 1060 6GB Zotac. Wymieniłem również zasilacz na 400 watt. 

I teraz do sedna. Czy ten procesor nadaje się do tej karty graficznej? Poczytałem troszkę wcześniej i miało być ok, a po zamówieniu znalazłem tematy, że ten procek będzie nie wystarczający pod tą kartę.

Nie chciałbym zmieniać nic więcej oprócz procesora, jeśli będzie taka konieczność. 

Więc pytanie brzmi zostawić ten procesor czy kupić coś innego. Jeśli coś innego to jaki żeby wykorzystać w pełni możliwości tej karty graficznej?

Dziękuję z góry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, bodzio pl napisał:

Czy ten procesor nadaje się do tej karty graficznej?

Nie nadaje się. Do tej płyty i karty siadłby i7-7700K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Liber8 napisał:

Nie nadaje się. Do tej płyty i karty siadłby i7-7700K

Tylko kupno tego procesora jest nie opłacalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To iść w tanią płytę b450, ryzena 3600, 16 gb ramu, będzie na wypasie, ale wyjdzie drożej od i7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Liber8 napisał:

To iść w tanią płytę b450, ryzena 3600, 16 gb ramu, będzie na wypasie, ale wyjdzie drożej od i7

Myślę że to nie jest głupie  bo nawet jak by za pare złotych sprzedał stare to mógłby wyjść na zero.

Ale jak bym miał zostać na starym to bym szukał i7 6700 bo można wyrwać za 200zł

Kwestia jeszcze ramów czy kolega ma 1x8 czy 2x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, kiko81 napisał:

Myślę że to nie jest głupie  bo nawet jak by za pare złotych sprzedał stare to mógłby wyjść na zero.

Ale jak bym miał zostać na starym to bym szukał i7 6700 bo można wyrwać za 200zł

Kwestia jeszcze ramów czy kolega ma 1x8 czy 2x4

1x8 GB

Ogólnie nie potrzebuje jakiegoś demona wydajności, mam PS5 i Series X a ten PC chciałem do starszych gier. Nie chciałbym wymieniać całości, ale mógłbym dokupić jakiś procek, żeby to miało ręce i nogi jak już kupiłem tą kartę. To szukać i7 6700?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, szukać i7-6700 jak znajdziesz za ~200zł. I dokupić drugą kość RAMu, jedna poważnie ogranicza wydajność procka.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, kalderon napisał:

Tak, szukać i7-6700 jak znajdziesz za ~200zł. I dokupić drugą kość RAMu, jedna poważnie ogranicza wydajność procka.

Mam takie pamięci RAM. Moglibyście pomóc w doborze drugiej kości?

https://zapodaj.net/images/071bc558e7f02.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kalderon napisał:

W zasadzie każda o podobnych parametrach powinna pójść na przykład:
https://www.ceneo.pl/148493654

To jak wsadzę tą kość będzie gites?

Bardzo chciałem podziękować za pomoc, jestem kompletnie zielony, chciałem coś samemu ulepić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tanio dostaniesz (+/- 2 stówy) i7-6700 będzie ok, tylko pamiętaj podnieść bios do najwyższej wersji zanim włożysz nowy procesor.

Jeżeli nie, nawet i5-6500 do starszych (era PS4 i nizej) gier powinien być ok, a takie procki ostatnio widziałem po 120-140zł. 

Ram obowiązkowo.

No i jaki to 400W zasilacz dokupiłeś? 1060 nie jest demonem szybkości dzisiaj a i nie żłopie jakoś przesadnie dużo prądu, ale pasowałby żeby taki zasilacz był chociaż markowy a nie jakiś odrzut z czarnej listy bo szkoda sprzętu w razie przepięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Qrdello napisał:

jak tanio dostaniesz (+/- 2 stówy) i7-6700 będzie ok, tylko pamiętaj podnieść bios do najwyższej wersji zanim włożysz nowy procesor.

Jeżeli nie, nawet i5-6500 do starszych (era PS4 i nizej) gier powinien być ok, a takie procki ostatnio widziałem po 120-140zł. 

Ram obowiązkowo.

No i jaki to 400W zasilacz dokupiłeś? 1060 nie jest demonem szybkości dzisiaj a i nie żłopie jakoś przesadnie dużo prądu, ale pasowałby żeby taki zasilacz był chociaż markowy a nie jakiś odrzut z czarnej listy bo szkoda sprzętu w razie przepięć.

FSP 400 60PFI

Mogę jeszcze zwrócić ten zasilacz jeśli byłaby potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby ma 380W na lini 12V więc nie powinno być mało dla tego zestawu, ale zakładam że kupiłeś używany ten zasilacz bo to wiekowa konstrukcja. Już samo to zawsze rodzi mnóstwo znaków zapytania. Dobra zasada jest taka, że zasilaczy używanych bez gwarancji się nie kupuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uaktualnij bios, potem sprawdź w bios czy masz tę opcję:

https://winraid.level1techs.com/t/use-the-e3-v5-series-cpu-method-on-the-h110-b150-z170-motherboard/32510/3

jak masz to tu jest najlepszy cpu jaki jest sens zapakować do tej płyty:

https://allegro.pl/oferta/intel-xeon-e3-1245v5-4x-3-5ghz-3-9ghz-s1151-jak-i7-6700-14018508106

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze kiedyś jak dobrze kojarzę na s.1151 trza było izolować piny itd czyli ogólnie troszkę zabawy było, ale widzę że można to ogarnąć w inny sposób. Więc jak się nie trafi i7-6700 w cenie ok.200  zł jak koledzy wyżej wspominają to ten xeon będzie jak znalazł, tylko że bez igpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Qrdello napisał:

Niby ma 380W na lini 12V więc nie powinno być mało dla tego zestawu, ale zakładam że kupiłeś używany ten zasilacz bo to wiekowa konstrukcja. Już samo to zawsze rodzi mnóstwo znaków zapytania. Dobra zasada jest taka, że zasilaczy używanych bez gwarancji się nie kupuje.

Nie będę ukrywał, że chciałem samemu coś ulepić po minimalnych kosztach i jak zwykle w takich przypadkach nie wyszło najlepiej. Mogłem od razu się do Was zgłosić, ale na przyszłość będę miał nauczkę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się kupić i7 6700K za 250 zł, dokupiłem również drugą kość ramu. Jak wszystko dojdzie dam znać jak działa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi