Skocz do zawartości
zamojskibiceps

Pilne Nowy komp a ram XMP zamiast expo do procesora ryzen 78003xd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Niestety ze nie wchodzilo mi w nowym pc ktorym skladam chlodzenie na top musialem wziac ram bez radiotorow wczesniej byly lexary z expo a gość zaproponował kingstony z xmp (które nie mają expo przynajmniej tak na stronie x-kom jest napisane) cl 6000 czy bedzie jakas roznica w wydajności do procesora 7800x3d niby czytałem że expo dużo lepiej pracuje z ryzenami potrzebuje pilnej obiektywnej opinii, dziękuje.

Edytowane przez zamojskibiceps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno być problemów - EXPO to autorskie rozwiązanie AMD i odpowiedź na XMP od Intela. Sprawdź listę kompatybilności pamięci RAM dla swojej płyty głównej by upewnić się, że te Kingstony były przetestowane. Jednak nie ma co panikować jeśli nie będzie ich na liście producenta płyty głównej - z reguły w 99% przypadków jeśli to 2 moduły (2 kości) to nie powinno być żadnych problemów bo kontrolery pamięci w CPU są po prostu lepsze niż kiedyś, szczególnie w tych topowych CPU a taki właśnie kupiłeś.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, zamojskibiceps napisał:

Niestety ze nie wchodzilo mi w nowym pc ktorym skladam chlodzenie na top musialem wziac ram bez radiotorow wczesniej byly lexary z expo a gość zaproponował kingstony z xmp (które nie mają expo przynajmniej tak na stronie x-kom jest napisane) cl 6000 czy bedzie jakas roznica w wydajności do procesora 7800x3d niby czytałem że expo dużo lepiej pracuje z ryzenami potrzebuje pilnej obiektywnej opini, dziękuje.

dziękuje za pomoc i tak w x kom jakieś niby tam testy przeprowadzają więc zapewne to sprawdzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, zamojskibiceps napisał:

i tak w x kom jakieś niby tam testy przeprowadzają więc zapewne to sprawdzą

taa, ze świstakiem razem

co to za pamięci ?  niskie, tanie, bezproblemowe z expo - goodramy cl30 6000 32GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka płyta główna to zaraz się sprawdzi czy na liście są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock B650E STEEL LEGEND WIFI bo mysle czy faktycznie nie wymienic na te good ramy GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER - Pamięci RAM DDR5 - Sklep komputerowy - x-kom.pl bo faktycznie sa na liscie qvl

4 minuty temu, caleb59 napisał:

Jaka płyta główna to zaraz się sprawdzi czy na liście są.

ASRock B650E STEEL LEGEND WIFI bo mysle czy faktycznie nie wymienic na te good ramy GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER - Pamięci RAM DDR5 - Sklep komputerowy - x-kom.pl bo faktycznie sa na liscie qvl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kingston też widzę jest więc decyzja Twoja.

fnsK9VE.jpeg

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, caleb59 napisał:

Kingston też widzę jest więc decyzja Twoja.

fnsK9VE.jpeg

zostawiam już kingstony bo zaczęli składać ale wielkie dzięki za pomoc i poświęcony czas, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, zamojskibiceps napisał:

dziękuje za pomoc i tak w x kom jakieś niby tam testy przeprowadzają więc zapewne to sprawdzą

Raczej nie robi się testy na ram w takich miejscach bo zabierają za dużo czasu. Nawet jeśli przeprowadzą to bez użycia expo czy xmp bo to jest OC podkręcanie a za OC dodatkowo jeszcze się płaci jeśli jest w ofercie. Jak odbierasz PC to sprawdzasz czy włączyli XMP czy EXPO bo niekiedy mogą nawet nie włączyć takiej opcji.

Edytowane przez hopes
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, hopes napisał:

Raczej nie robi się testy na ram w takich miejscach bo zabierają za dużo czasu. Nawet jeśli przeprowadzą to bez użycia expo czy xmp bo to jest OC podkręcanie a za OC dodatkowo jeszcze się płaci jeśli jest w ofercie. Jak odbierasz PC to sprawdzasz czy włączyli XMP czy EXPO bo niekiedy mogą nawet nie włączyć takiej opcji.

Montaż rozszerzony
– zmontujemy Twój komputer
– przeprowadzimy test obciążeniowy
– włączymy profil XMP pamięci RAM – wykorzystamy jej pełną moc
– zaktualizujemy BIOS płyty głównej
Pakiet nie zawiera usługi diagnostycznej. Jeżeli Twój komputer zepsuje się, samodzielnie będziesz musiał znaleźć i wymontować uszkodzony element, żeby zgłosić reklamację. Usługa diagnostyczna jest zawarta w pakiecie "Montaż Premium".

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, zamojskibiceps napisał:

Czyli włączą XMP. Test obciążeniowy za dużo nie mówi. Jest sporo programów szybkich albo długich testów z jedną pętlą lub wieloma. Według tego co napisali to bez usługi diagnostycznej która jest dopiero w montażu premium mogą iść po bandzie bo ich nie obchodzi co dalej z PC się stanie. Montaż rozszerzony to aktualizacja biosu, włączenie xmp i kilka prostych testów żeby stwierdzić że komputer w ogóle działa. Mogą zrobić to porządnie ale nie muszą w przypadku montażu rozszerzonego. Jeśli chcesz mieć spokój bo się nie znasz to montaż premium trzeba brać. W innym wypadku lepiej samemu to ogarnąć.

Edytowane przez hopes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, hopes napisał:

Czyli włączą XMP. Test obciążeniowy za dużo nie mówi. Jest sporo programów szybkich albo długich testów z jedną pętlą lub wieloma. Według tego co napisali to bez usługi diagnostycznej która jest dopiero w montażu premium mogą iść po bandzie bo ich nie obchodzi co dalej z PC się stanie. Montaż rozszerzony to aktualizacja biosu, włączenie xmp i kilka prostych testów żeby stwierdzić że komputer w ogóle działa. Mogą zrobić to porządnie ale nie muszą w przypadku montażu rozszerzonego. Jeśli chcesz mieć spokój bo się nie znasz to montaż premium trzeba brać. W innym wypadku lepiej samemu to ogarnąć.

nie z tą znajomością to sam już komputery składałem ale nie chcę mi się męczyć z kablami, podłączaniem bo nie mam cierpliwości do tego więc usterkę sam spokojnie znajdę jak coś, jak kolega wyżej napisał też zweryfikowałem że ram jest na qvl płyty więc wszystko powinno być  ok no chyba że jakieś podzespoły będą trefne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi