Skocz do zawartości
tommytommy

[Zamknięty]Jaka karta graficzna pod 1440p

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, chcę wymienić swojego wysłużonego RTX 2080Ti na coś mocniejszego pod 1440p, zaznaczam, nie zależy mi kompletnie na RT,  liczy się dla mnie czysta wydajność w rasteryzacji, ale żeby nie było ograniczeń ze strony CPU, szukam takiego GPU żeby wycisnąć maks bez ruszania czegokolwiek przez co najmniej 2 lata, budżet to 3800PLN z małą nawiązką, z góry dzięki :).

Moja konfiguracja

ROG Strix X570-E Gaming

Ryzen 7 5800X 5Ghz Max Performance Tweak PBO @ greetings to linustechtips forum (+200 , CO-30 , No power limit , skalar x10 , thermal throttle limit 255 , CPPC Off) 

G.Skill Trident Z 4x 8GB 4600Mhz F4-4600C19-8GTZKK @ 4000Mhz CL15-15-15-21-200-1T 1,5V GDM OFF , CPU NB/IO 1.17V (drugi/trzeci rząd maks ciasny) 

ASUS GeForce RTX 2080 Ti ROG STRIX OC 

Arctic Liquid Freezer III 360mm ARGB

Corsair RM850X  

Phanteks NV9 ( 12x P12 PWM PST ARGB @ 800 RPM) 

Edytowane przez tommytommy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz wypasioną wersję GPU, więc możesz mieć wysokie wymagania wzgl. ciszy. Taki AORUS Master RTX 4070 SUPER za 3500zł spełniłby z pewnością wymagania pod wzgl. kultury pracy. ... ale jeśli chciałbyś wyższej wydajności, to trzeba by rozglądać się za czymś innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne na co możesz wymienić w tym budżecie to jakieś RTX 4070 super ale różnica moim zdaniem nie warta pozbywania się pieniędzy. 
Jak już to lepiej dorzucić do RTX 4080 albo ogóle sobie odpuścić na razie wymianę i w styczniu zobaczyć jak wygląda seria RTX 5000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Rozmyślam nad Radeonem RX 7900 GRE 16GB w wersji ASUS TUF, z tego co widzę jest to najlepsza opcja pod 1440p, lepsza niż RTX 4070S.

Edytowane przez tommytommy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ok.3500 idzie już kupić 7900xt, więc z Twoim budżetem bym chyba bardziej w tą opcję poszedł 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Za ok.3500 idzie już kupić 7900xt, więc z Twoim budżetem bym chyba bardziej w tą opcję poszedł 🙂

3100 zapłaciłem za 7900 GRE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Masz wypasioną wersję GPU, więc możesz mieć wysokie wymagania wzgl. ciszy. Taki AORUS Master RTX 4070 SUPER za 3500zł spełniłby z pewnością wymagania pod wzgl. kultury pracy. ... ale jeśli chciałbyś wyższej wydajności, to trzeba by rozglądać się za czymś innym.

Bzdura, spójrz na tweak procka autora a o ramie nie wspomne... sam posiadam ale 5700X z takim tweakiem i ram 3800Mhz ale Patriot Steel 3800 CL16-16-16. Sztywne zegarki 4850Mhz trzyma i ani drgnie. W takiej konfiguracji mam GIGABYTE RX 7900 XT, gram w 3440x1440 i karta praktycznie wszędzie jest maksowana, więc skąd to "rozglądaj się za czymś innym" ? 

18 minut temu, AndrzejTrg napisał:

jaka wersja ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, tommytommy napisał:

3100 zapłaciłem za 7900 GRE :)

Choćby powercolor hellhound 7900gre za ~2700 😉. A powiem jeszcze tak że sam jakiś czas temu kupiłem budżetowego 7800xt ASRock Challenger i karta jest rewelacyjna, ale ja testowałem tylko w AC Mirage z nowych gierek i jestem zachwycony, to tak tylko że czasem nie warto dopłacać do "lepszej" wersji...nawet na topkach może być wujowo pasta nakapana i lipa będzie. No ale zobaczysz w praniu jak będzie 🙂

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Choćby powercolor hellhound 7900gre za ~2700 😉. A powiem jeszcze tak że sam jakiś czas temu kupiłem budżetowego 7800xt ASRock Challenger i karta jest rewelacyjna, ale ja testowałem tylko w AC Mirage z nowych gierek i jestem zachwycony, to tak tylko że czasem nie warto dopłacać do "lepszej" wersji...nawet na topkach może być wujowo pasta nakapana i lipa będzie. No ale zobaczysz w praniu jak będzie 🙂

Lepszym wyborem i tak jest TUF a nie mówię już o NITRO+ , autora jak widać stać, więc dopłata do lepszej wersji zawsze ma sens.

Edytowane przez MaTHardware
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę będę miał do odbioru o 10, także zdam relacje :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po skontaktowaniu się z Rafałem z VBT PC i przedstawieniu konfiguracji PC z powodzeniem polecił RX 7900XTX w rozdzielczości jakiej gram czyli 3440x1440 144Hz. Stwierdził, że tak tweakowany CPU i mocno wyciśnięta pamięci ram z powodzeniem poradzi sobie nawet z RX 7900XTX, NVIDIA ma duży narzut sterownika stąd nie polecił karty od zielonych. Także po dłuższym namyśle, zaszaleje i odbiore dziś TUF 7900XTX :).

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, MaTHardware napisał:

Bzdura, spójrz na tweak procka autora a o ramie nie wspomne... sam posiadam ale 5700X z takim tweakiem i ram 3800Mhz ale Patriot Steel 3800 CL16-16-16. Sztywne zegarki 4850Mhz trzyma i ani drgnie. W takiej konfiguracji mam GIGABYTE RX 7900 XT, gram w 3440x1440 i karta praktycznie wszędzie jest maksowana, więc skąd to "rozglądaj się za czymś innym" ? 

jaka wersja ?

Sam jesteś bzdura. Napisałem, że jak autor chce wyższej wydajności niż ta którą oferuje RTX 4070 SUPER, to musi rozglądać się za szybszym GPU (czyli czymś innym niż 4070 SUPER) - czego nie rozumiesz ITbzdura?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Kyle_PL napisał:

Sam jesteś bzdura. Napisałem, że jak autor chce wyższej wydajności niż ta którą oferuje RTX 4070 SUPER, to musi rozglądać się za szybszym GPU (czyli czymś innym niż 4070 SUPER) - czego nie rozumiesz ITbzdura?

Nie doczytałem, mój błąd, jestem po 14h pracy 😅😅.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki są bardziej zadowalające niż myślałem, użycie GPU praktycznie 100% w BF2042 , BF5 , BF1 , COD MW3 , FH5 , Resident Evil 2/3/4/7/8 , Doom Eternal , Horizon Forbiden West , Ghost of Tsushima. Temp GPU 55st.C , Hot Spot 71st.C , Vram 76st.C :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, MaTHardware napisał:

Lepszym wyborem i tak jest TUF a nie mówię już o NITRO+ , autora jak widać stać, więc dopłata do lepszej wersji zawsze ma sens.

Nie prawda, akurat dopłata do Nitro+, to poroniony pomysł bo ma praktycznie o 10 stopni wyższe temperatury ;) Akurat PowerColor Hellhound to jedne z najlepszych chłodzeń   w całej serii 7000 i takie Nitro+ nie ma do niej startu. Ma podobne temperatury do Asus Tufa, ale przy trochę mniejszej prędkości wentyli i jest cichszy. Tak, że dopłata 400zł do Asus TUF również moim zdaniem kompletnie bez sensu, skoro tak samo wypada Hellhound którego można kupić za 2650zł. A za 3300zł można mieć 7900XT Hellhound prawie 20% wydajniejszy od GRE. Tak, że jak dawniej Nitro+ to była topka, tak w serii 7000 nie wypada tak dobrze.

https://www.techpowerup.com/review/asus-radeon-rx-7900-gre-tuf/37.html

Edytowane przez skunRace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko spoko, tylko teraz mamy takie czasy, że każdy test wypada wszędzie inaczej 👍 , radziłem się VBT PC, a ten człowiek ma pojęcie, więc co tu więcej pisać ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, skunRace napisał:

Nie prawda, akurat dopłata do Nitro+, to poroniony pomysł bo ma praktycznie o 10 stopni wyższe temperatury ;) Akurat PowerColor Hellhound to jedne z najlepszych chłodzeń   w całej serii 7000 i takie Nitro+ nie ma do niej startu. Ma podobne temperatury do Asus Tufa, ale przy trochę mniejszej prędkości wentyli i jest cichszy. Tak, że dopłata 400zł do Asus TUF również moim zdaniem kompletnie bez sensu, skoro tak samo wypada Hellhound którego można kupić za 2650zł. A za 3300zł można mieć 7900XT Hellhound prawie 20% wydajniejszy od GRE. Tak, że jak dawniej Nitro+ to była topka, tak w serii 7000 nie wypada tak dobrze.

Niestety muszę Cię zmartwić, testowalem trzy modele 7900XT przed zakupem, Twój zachwalany Hellhound nie dość że kiepsko wykonany, głośny , ciepły to hot spot bez komentarza, najlepiej wypadł nitro+ a pod nim TUF którego mam, na TUFIE hot spot nie przekracza mi 75 stopni gdzie na Hellhound 90 lekko, takze tego :). Od dawien dawna nie sugeruje się testami z sieci, każdy test na wyrywkowym kanale wypada inaczej a po resztą ludzie mają płacone za testy przypałowe 👍.

Edytowane przez MaTHardware
  • Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, tommytommy napisał:

Wszystko spoko, tylko teraz mamy takie czasy, że każdy test wypada wszędzie inaczej 👍 , radziłem się VBT PC, a ten człowiek ma pojęcie, więc co tu więcej pisać ? :)

Choćby to, że narzut sterownika od nvidii nie jest tak duży, żeby przy "Ryzen 7 5800X 5Ghz Max Performance Tweak PBO" odradzać Nvidie 🤣. Chłopa trochę poniosło. To by miało znaczenie w bardzo skromnej ilości gier, choćby CS, gdzie chcemy mieć klatek ile tylko się da, a gra mało wymaga od GPU. Jak idziesz esportowo w CS'a, lub inne gry wymagające 240fps+, to może mieć to faktycznie jakieś znaczenie :E. Choć chciałbym poznać przykład, gdzie ten Ryzen by sobie nie poradził.

Edytowane przez hajapackage
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, skunRace napisał:

;) Akurat PowerColor Hellhound to jedne z najlepszych chłodzeń(...). Ma podobne temperatury do Asus Tufa,

To zdumiewające, ale 7900 GRE HellHound ma lepsze chłodzenie od ASUS Tuf 7900 GRE:

https://www.techpowerup.com/review/powercolor-radeon-rx-7900-gre-hellhound/37.html

5 minut temu, MaTHardware napisał:

Hellhound nie dość że kiepsko wykonany

Czy mógłbyś opisać konkretnie jakie były znamiona tegoż niesatysfakcjonującego wykonania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, tommytommy napisał:

Temat można zamknąć :).

Goście się wkręcili jak widać w pyskówkę, i chyba nikt nie zauważył, że kartę już kupiłeś, a piana dalej leci... :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, MaTHardware napisał:

Niestety muszę Cię zmartwić, testowalem trzy modele 7900XT przed zakupem, Twój zachwalany Hellhound nie dość że kiepsko wykonany, głośny , ciepły to hot spot bez komentarza, najlepiej wypadł nitro+ a pod nim TUF którego mam, na TUFIE hot spot nie przekracza mi 75 stopni gdzie na Hellhound 90 lekko, takze tego :). Od dawien dawna nie sugeruje się testami z sieci, każdy test na wyrywkowym kanale wypada inaczej a po resztą ludzie mają płacone za testy przypałowe 👍.

Również muszę Cie zmartwić, ale Hellhound siedzi w budzie 3 znajomych, 2 sztuki to 7900 XTX, a jedna 7800XT, które im poleciłem i temperatury zgadzają się z tym co wkleiłem, karta nie przekracza 60 stopni. XTX ledwo 61-62 HS nawet się nie zbliża do 80 stopni. Od nie wiem ilu lat sugeruje się testami ze strony techpowerup, nie zliczę ile kart miałem, a ile komuś poleciłem składając kompa. Więc takie gadanie i słowo przeciwko słowu, sorry, ale jakoś bardziej wierzę techpowerup, który mnie nigdy nie zawiódł niż jednej osobie z forum. Jeszcze rozumiem gdyby to był jakiś kanał na Youtube, gdzie nawet tam Nitro+ wypada gorzej od Hellhounda.

Po pierwsze ten Hellhound jest zachwalany wszędzie, rozumiem, że wszyscy są w zmowie i mają płacone :E Po drugie zobacz sobie nawet na naszym forum, były tematy, gdzie Asus TUF i Asus Dual po kilku miesiącach od zakupu zaczął dobijać pod 100 stopni na HS i po wymianie pasty wszystko wróciło do normy, więc u każdego producenta może się trafić gówniana sztuka, może też taka miałeś.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oczywiście, a ja prostuje banany w Afryce :).

Edytowane przez Zhao
Nie cytuj posta pod postem
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, skunRace napisał:

Również muszę Cie zmartwić, ale Hellhound siedzi w budzie 3 znajomych, 2 sztuki to 7900 XTX, a jedna 7800XT, które im poleciłem i temperatury zgadzają się z tym co wkleiłem, karta nie przekracza 60 stopni. XTX ledwo 61-62 HS nawet się nie zbliża do 80 stopni. Od nie wiem ilu lat sugeruje się testami ze strony techpowerup, nie zliczę ile kart miałem, a ile komuś poleciłem składając kompa. Więc takie gadanie i słowo przeciwko słowu, sorry, ale jakoś bardziej wierzę techpowerup, który mnie nigdy nie zawiódł niż jednej osobie z forum. Jeszcze rozumiem gdyby to był jakiś kanał na Youtube, gdzie nawet tam Nitro+ wypada gorzej od Hellhounda.

Po pierwsze ten Hellhound jest zachwalany wszędzie, rozumiem, że wszyscy są w zmowie i mają płacone :E Po drugie zobacz sobie nawet na naszym forum, były tematy, gdzie Asus TUF i Asus Dual po kilku miesiącach od zakupu zaczął dobijać pod 100 stopni na HS i po wymianie pasty wszystko wróciło do normy, więc u każdego producenta może się trafić gówniana sztuka, może też taka miałeś.

Nikt także nie będzie słuchał jakiegoś wyrywkowego typa z forum który się rzuca jak pies do jatki :). Testowałem osobiście, jak i złożyłem wiele zestawów dla klientów opartych o TUF czy NITRO+, to mi w zupełności wystarczy,  może jeszcze przyznaj, że pracujesz dla techpowerup i sam robiłeś te wszystkie testy ? 👌😅.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...