Skocz do zawartości
toomek77

Co uszkodzone, płyta czy procesor?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Płyta to Gigabyte b660 GamingX AX, procesor to i7 12700, pamięć 32GB Ripjaws 3200 MHz.

Objaw jest taki, że zestaw startuje, można działać w BIOSIE, ale gdy system się uruchamia, to po kilku sekundach następuje albo restart albo zamrożenie.

Temperatura procka to ok. 30 stopni, testowane na dwóch zasilaczach i dwóch zestawach pamięci. Aktualizacja BIOSU nic nie dała, podobnie jak instalacja starszych BIOSÓW.

Co może być nie tak?

Edytowane przez toomek77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, AndrzejTrg napisał:

Dysk?

Właśnie przed chwilą sprawdziłem na drugim dysku SATA, też ten sam objaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie cytujemy posta pod postem, do wywołania użytkownika używamy @ i nicku.

System się instaluje normalnie? Robiłeś formata i stawiałeś system na nowo?

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndrzejTrg

Płytę i procesor kupiłem już z takimi objawami, poprzedni użytkownik też się z tym borykał. Instalacja Windowsa z pendrive'a też się wykrzacza po ok. minucie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie chcę być monotonny, ale wyłącz XMP i włącz Intel POR (limity mocy w UEFI Gigabyte). ... to tak na "dzień-dobry".

W UEFI wyłącz nieużywane porty SATA. (w Gigabyte Gaming X Z-690, na podłączonym dysku SATA, pojawiały się okazyjnie pojedyncze błędy CRC w SMART przy aktywnych nieużywanych SATA - po wyłączeniu nieużywanych SATA, błędy CRC przestawały występować)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL

Na włączonym profilu XMP płyta w ogóle nie startuje. Limity mocy ustawiłem na Intel POR, porty SATA  wyłączone (oprócz dysku startowego).

Bez efektu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor na integrze, czy masz jakąś kartę w slocie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przemieliłeś ten RAM MemTest 86? Były jakieś błędy po minimum jednym, a najlepiej dwóch pełnych przebiegach? (co pewnie będzie trwało parę godzin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

bios na defult i lecisz: jak 32gb ram w dwóch kosciach to próbuj raz na jednej, raz na drugiej. jak testowałeś tylko na dyskach sata (wszystkie porty?) to daj nvme lub m.2 i odwrotnie. spróbuj też z jakimś linuksem. gpu jakie? integra z intela? to spróbuj na zewnętrznym gpu lub odwrotnie. zasilacz pewny na 100%? jak przejdziesz te testy i dalej będzie crash to dopiero masz problem binarny typu cpu vs mobo, kiedyś stawiało się na mobo ale po ostatnich cyrkach intela już jest 50:50 :) i trzeba organizować testowe cpu lub mobo

Edytowane przez ghs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W tak trudnej sytuacji, to w ogóle powinno się platformę uruchamiać na pająka w minimalistycznej podstawowej konfiguracji :] Sprawdzić od nowa socket, pady na procesorze, piny w slotach pci-e i RAM, sprawdzić wszystkie kondensatory na mobo, czy nie są jakieś spuchnięte/wylane, ścieżki, przebarwienia, itp.

Bateria od podtrzymania biosu sprawna ? Wyjmij ją i podmień na nową, sprawdź koszyk na baterię, czy nie jest przeżarty, czasem bateria wyleje i są kwiatki.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up 👍

wszystkie sloty dodatkowo pzredmuchać powietrzem

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ghs

Do tej pory testowałem to na karcie graficznej zintegrowanej. Na dwóch zewnętrznych kartach zestaw nie startuje, co dziwne. W BIOSIE ustawiona jako pierwsza karta PCI-E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc wskazuje to na płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób pająka, wtedy będziesz mieć dostęp do całej płyty bez reszty klamorów. Proponuje też zdemontować wszystkie radiatory z płyty i sprawdzić, czy wszystkie mosfety są całe, ścieżki niepopalone, no i chipset też osklapuj z chłodzenia, bo może on łapać kosmos z powodu wyschniętej pasty i będzie się platforma sypać.

No... masz co robić :]

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyrie Elejson, radiatory demontować. Niech zamówi sobie procka z zamiarem zwrotu i będzie wiedział. Lub wypożyczy.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, toomek77 napisał:

@ghs

Do tej pory testowałem to na karcie graficznej zintegrowanej. Na dwóch zewnętrznych kartach zestaw nie startuje, co dziwne. W BIOSIE ustawiona jako pierwsza karta PCI-E.

te dolne sloty gpu pci-e też testowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, adashi napisał:

Kyrie Elejson, radiatory demontować. Niech zamówi sobie procka z zamiarem zwrotu i będzie wiedział. Lub wypożyczy.

Tak zdemontować radiatory z sekcji zasilania CPU i z chipsetu :) Jakieś 10 minut roboty.

Widziałeś kiedyś ponad 100stC na chipsecie ? Ja tak i płyta głupiała, bo pasta na chipie sucha jak skała :]

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem podobną sytuację ,po kilku miesiącach od wyjścia lga 1700 ,pacjent to płyta asus tuf gaming z690 plus wifi  d4 .Cała platforma działała bezbłędnie ale raz dziennie było zamrożenie systemu  na amen :szczerbaty: tylko restart pomagał. Sprawdzane na 3 procesorach ,kilku kompletach pamięci ,rożne dyski, zasilacze i gpu i było bez zmian raz dziennie freez być musiał.Płyta pojechała na gwarkę ale standardowo zjeb... asus nie widział problemów mimo że nawet  na forum asusa zagramanicznym były identyczne przypadki ,fakt było ich mało ale były.Nie wiem co się później stało z tym mobasem gdyż została przekazana w jakieś tam łapska bliżej mi nie znane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, ghs napisał:

bios na defult i lecisz

Biorąc pod uwagę jak często domyślne ustawienia są w dzisiejszych czasach niezgodne ze specyfikacją, to może nie wystarczyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatory sprawdzone, termopady również, nie widzę wypukłych czy wyschniętych kondensatorów. Zauważyłem jedynie dziwną rzecz, którą widać na zdjęciu. Nie wiem czy to normalne, że te ścieżki są tak wytarte?

660.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@toomek77 ale to jest twoja płyta używana x czasu czy po prostu kupiłeś? bo to wygląda jakby ktoś na żywca coś grzbał ala elektronik co się na wszystkim zna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pan Ciastovy

Kupiłem płytę z procesorem jako zestaw uszkodzony i miałem świadomość tego, że coś może być popsute. Płyta normalnie startuje, można się poruszać w BIOS-ie.

Cena była na tyle niska, że opłacało się kupić - nawet gdyby okazało się, że któryś z elementów jest uszkodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@toomek77 zrób zdjęcie całej płyty i tył też.... i właśnie dlatego trzeba pisać na początku co jest na rzeczy, a nie bez potrzeby angażować całe forum i wrzuć to na hosting imgur.com

Edytowane przez Pan Ciastovy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne aktualnie

• Tematy

• Odpowiedzi

• Tak BTW to jak masz chęc pomóc to pomóż od razu xD Ale dzięki za odp, czyli trzeba czekać na update sterowników
    • Za pierwszym razem z radiem, bo SH2 był pierwszą grą z serii, z którą miałem kontakt, ale dopiero jak zagrałem w jedynkę to tam radio robiło robotę. Jak później zagrałem znowu w 2 i 3 to już niestety nie pasowało. Ogólnie uwielbiam muzykę z SH2. Jest bardziej "melodyjna". Potrafi być wzruszająca, smutna. Ale to jednak soundtrack z jedynki robił kisiel z mózgu. Kawałki takie jak "All", "Don't' Cry" czy "Flesh and Blood" to tylko przykłady jak cały soundtrack tam brzmi.
    • Witam, chciałem zakupić nowy PC do 10 tys. skleiłem coś takiego : MSI B650 GAMING PLUS AMD Ryzen 7 7800X3D GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER Gigabyte RTX 4080 SUPER GAMING OC 16GB GDDR6X 256bit FSP/Fortron VITA GM 850W 80 Plus Gold Arctic Liquid Freezer III ARGB 360 3x120mm ADATA LEGEND 960 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe MODECOM VOLCANO PERUN APEX ARGB MIDI Black Proszę o ocenę. No i najważniejsze pytanie. W związku, że nigdy nie byłem jakimś wymagającym graczem posiadam monitor 1080p. Od razu zaznaczam, że jestem laikiem w kwestiach rozdzielczości i nigdy nie myślałem nawet o zakupie monitora w 2k a tym bardziej nawet 4k. Mam dylemat czy nie zostać przy 1080p i jednocześnie nie kupić tańszej karty 4070 ti super lub jak już inwestować w taką kartę to kupić 4080 super a monitor 2k dokupić sobie za jakiś czas tylko czy to nie będzie utrata potencjału tej karty? Jest jeszcze 3 opcja, kupić tańszą kartę 4070 ti super i za pozostałą kasę kupić monitor. Co polecacie zrobić? Bardzo proszę o pomoc :)
    • To coś źle sprawdzasz albo 1440p słabo wygrzewa. 490W i throttling z 1.05 na 0.99V bo dochodzi do power limitu (wyższego na swojej karcie nie ustawię): https://i.imgur.com/oOh79Bf.jpeg Większość kart na rynku też nie ma biosów które pozwalają odblokować 600W. Przeważnie maks to 450-500W. Ale zgoda, że nie ma zbyt wielu gier gdzie 450W to za mało dla RTX4090@1.05V, więc zysk wydajności po UV są raczej symboliczne.
    • Szkoda że smoki nie istnieją spalili by ich siedzibę wraz z całym tym tałatajstwem.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...