Ja tak miałem w jednym meisjcu w SW Ocalały gdzie zjazd do 20 fps i po chwili crash i tak w koło Wojciech a też działał na UE 4. Obniżyłem detale i wyłączyłem RT przeszedłem kawałek i później zwiększyłem detale i już było ok.
Temat nie dawał mi spokoju dlaczego u mnie to źle działa.
Włączyłem Freesync, wymusiłem Vsync z NVCP, zrobiłem lock'a i ... no nie wierze... działa 😆
Mogę zablokować FR na ile sobie chce i synchronizacja działa lepiej niż klasyczny Vsync plus lag spada zauważalnie, co prawda Overdrive musiałem w monitorze inaczej ustawić ale i tak jest płynniej... ale nie na każdym FR jest idealnie płynnie. Jak dawałem np. 90 czy 85,80 to było widać lekkie rwanie regularnie, podobnie jak w klasycznym Vsync. Ale jak dałem 82 nagle problem ustąpił. Czy jest jakaś zasada co do ilości FPS vs Gsync/Freesync czy to od monitora zależy ? Mój monitor według testu Rtings ma zakres 20-165
No nie mogę uwierzyć ze nawet 50 FPS wydaje się płynniejsze niż 60 FPS z klasycznym Vsync.
CP2077 z osranym FG lepiej śmiga nawet mam wrażenie ze artefaktów mniej widać... WTF.
Przyznaje się ze kompletnie nie miałem racji i gadałem głupotki.
A teraz można się śmiać
Problemy Intela nie maja nic wspólnego z 13 i 14 gen procesorów tylko z utrzymaniem fabryk w których nie potrafią wdrożyć od kilku lat mniejszych litografii w sposób przemysłowy co skutkuje już dzisiaj kosztami zamawiania produkcji w TSMC. Lunar Lake miał byc produkowany w Intelu w 18A..... a jest w TSMC bo znowu nie dowieźli. To samo z Arrow Lake miał byc w Intel 20A.... bedzie w TSMC.
Intel jest w głebokiej d* z produkcja we własnych fabrykach bo nie dowozi, sukces AMD wział sie wlasnie z tego ze TSMC prześcignęło Intela i moze produkować taniej i lepiej ale wejscie Intela do TSMC jest trudne bo wszyscy juz dawno zarezerwowali sobie moce TSMC a Intel jest ostatniu w kolejce i jeszcze ma swoje fabryki które nic nie produkuja stad miliardowe straty na Fabach i stad nie ma sensu budowac nowych jak nie ma dla nich technologii.
Wszystkie topowe CPU intela dla rynku konsumenckiego nie beda produkowane przez Intela to jest katastrofa.
I tu widze problem ze mi monitor czasami strasznie migocze. Skoro np w outlaw z FG migocze a bez nie migocze to pewnie ten frame time sie pieprzy z FG bo mam slaby procesor. Moze jakbym mial cos pokroju 13 serii intela lub 14 to cpu by ogarnal i nie mogotalby mi monitor z FG? Hmmm....
Dzięki temu mocno spada motywacja do zmiany sprzętu.
Na przyszły to może wlecą te nowe gearsy na ue5 i fable. Ale to też pewnie bliżej końca roku. Microsoft game studios ostatnią nadzieją branży, do czego to doszło.