Wu70 4141 Napisano 24 Lipca Temat dla 15 generacji / Core Ultra 200 Arrow Lake - desktop Lunar Lake - mobile Panther Lake - future products, później zostanie wydzielony https://videocardz.com/newz/intel-preparing-18-core-ultra-200-skus-based-on-arrow-lake-s-half-of-them-with-4-xe-cores-arc-graphics Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiPoLiNiO 1376 Napisano 24 Lipca Dodaj w poście jakiś link do gaśnic domowych czy coś. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wu70 4141 Napisano 24 Lipca O to się w ogóle nie martwię bo TSMC N3 to istotny upgrade, tylko na wymaksowanych ustawieniach będą żarły wszystko. Ale gorzej ze wzrostami wydajności, kilkanaście % IPC minus kilka % zegara i szału może nie być. @AMDK11 coś ten lion cove blednie w oczach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Phoenix. 12449 Napisano 24 Lipca (edytowane) https://wccftech.com/intel-arrow-lake-s-core-ultra-9-285k-cpu-benchmarks-leak-17-percent-faster-vs-14900k-scores-250w/ https://videocardz.com/newz/intel-core-ultra-9-arrow-lake-qs-cpu-tested-at-250w-4-faster-than-14900k-on-average Edytowane 24 Lipca przez Phoenix. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leven 1212 Napisano 24 Lipca Piszę się na Core Ultra 5 i jakiś szybki RAM Ale to na razie zamiar, bo nie znamy cen płyt i procesorów. Jak będą się zamykały w cenach obecnych średniaków, to może nawet połakomię się na Z890 z średniej półki, albo B860. Byle dało się RAM podnieść ile wlezie, bo u Intela daje to spory boost. Zamiast żyłować CPU, to można podnieść RAM 1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiPoLiNiO 1376 Napisano 24 Lipca Teraz, leven napisał: Zamiast żyłować CPU, to można podnieść RAM Żyłując ram żyłujesz cpu 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3355 Napisano 24 Lipca Narobiliście tematów o tych wszystkich "lejkach" że się człowiek zaczyna gubić 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leven 1212 Napisano 24 Lipca Stary artykuł, ale wrzucę dla potomnych https://ithardware.pl/aktualnosci/szczegoly_chipsetow_intel_z_serii_800_podkrecanie_wylacznie_na_najdrozszych_plytach_z890-33886.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leven 1212 Napisano 24 Lipca 2 godziny temu, krzysiak napisał: Narobiliście tematów o tych wszystkich "lejkach" że się człowiek zaczyna gubić Zgadzam się w 100% Ostatnio wkurzałem się, bo pomyliłem się z wpisem na innym forum i musiałem przepraszać Nowy chip powinien nosić całkowicie inną nazwę od poprzednika. W tym przypadku Intel Ultra i już. Na dzielni gimbaza, jak by się pochwaliła, że ma procesor z rodziny Ultra, to szacun zapewniony za samą nazwę Ale po co skoro można klepać lejki latami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stjepan666 7538 Napisano 24 Lipca Ja myślę że Ryzen 9950XD brzmi dumnie, a nie jakieś "lejki" Ultra i inne pic na wodę. Myślę o procesorach cywilnych bo w innych niż cywilne Intel w nie nie umie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leven 1212 Napisano 24 Lipca Ultra akurat mi sie podoba... np. GT 6800 Ultra !! nazwa tej karty wgniatała w fotel, cena z resztą też, ale sam dodatek Ultra jest zacny Co innego trywialne Super, czy Extra Pytanie tylko, czy Intel będzie taki Ultra, jak mu dodali do nazwy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3355 Napisano 24 Lipca Przecież chyba nie było GT 6800 ultra...było albo 6800gt albo 6800 ultra Pamiętam, bo miałem 6800gt jeszcze na agp Ale ta karta wtedy wymiatała w połączeniu z jedynym wtedy słusznym wyborem w kwestii cpu - venice 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RTX5090 1023 Napisano 24 Lipca 43tys w CB23 - wydaje się że to nie dużo, ale trzeba pamiętać że to wynik dla 24 wątków a nie jak poprzednik dla 32. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3355 Napisano 24 Lipca Po przeciekach szału bym się nie spodziewał...no chyba że intel ma asa w rękawie i pozytywnie zaskoczy. Choć raczej wątpię w tego asa...niech choć będzie konkurencyjnie do zen5/zen5 x3d, no i niech lepiej nie zaskakuje jak zaskoczył z 13 i pseudo 14 gen w kwestii awaryjności 1 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leven 1212 Napisano 24 Lipca 42 minuty temu, krzysiak napisał: Przecież chyba nie było GT 6800 ultra...było albo 6800gt albo 6800 ultra Pamiętam, bo miałem 6800gt jeszcze na agp Ale ta karta wtedy wymiatała w połączeniu z jedynym wtedy słusznym wyborem w kwestii cpu - venice A tak 6800GT i Ultra Miałem w tamtym czasie 6600GT i dałem za niego 3/4 wypłaty Wymiatał z Venice 12 minut temu, krzysiak napisał: Po przeciekach szału bym się nie spodziewał...no chyba że intel ma asa w rękawie i pozytywnie zaskoczy. Choć raczej wątpię w tego asa...niech choć będzie konkurencyjnie do zen5/zen5 x3d, no i niech lepiej nie zaskakuje jak zaskoczył z 13 i pseudo 14 gen w kwestii awaryjności 13900 i 14900 reszta działa jak należy. Co nie zmienia faktu, że wtopa na całego, nawet duże firmy zaczynają przechodzić na AMD 18 minut temu, RTX4090 napisał: 43tys w CB23 - wydaje się że to nie dużo, ale trzeba pamiętać że to wynik dla 24 wątków a nie jak poprzednik dla 32. To bardzo dobry wynik. Jeszcze biosy dopieścić i może coś z tego dobrego będzie. No po obecnej wtopie Intel powinien mocno wziąć się za jakość, bo inaczej słabo to widzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3355 Napisano 24 Lipca U @PiPoLiNiO i7 też zdychały 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leven 1212 Napisano 24 Lipca Pipolinio jest ewenementem i tutaj trzeba zastosować pewien dystans. No bo jak inaczej, skoro 8 sztuk I9 14900 przeorał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3355 Napisano 24 Lipca 5 minut temu, leven napisał: To bardzo dobry wynik. Jeszcze biosy dopieścić i może coś z tego dobrego będzie. No po obecnej wtopie Intel powinien mocno wziąć się za jakość, bo inaczej słabo to widzę Na szczęście przy obecnym cpu mogę pominąć następną gen od intela (od amd też zresztą), więc jeśli będę rozważał go ponownie już będzie wszystko jasne w tej materii, bo już będzie kolejna gen. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
z1k 340 Napisano 24 Lipca a na czym siedzisz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3355 Napisano 24 Lipca 7800x3d i tylko gram, więc więcej jajek i 40+k w cb r23 niepotrzebne 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiPoLiNiO 1376 Napisano 24 Lipca 8 minut temu, leven napisał: ewenementem Pasjonatem chciałeś napisać 5 minut temu, krzysiak napisał: 40+k Akurat to zawsze jest potrzebne. Tylko dobra dupka i wysoki wynik w Cb potrafią tak podniecić 😎 17 minut temu, leven napisał: reszta działa jak należy Nie prawda. Ziomka 14600K zrobiła po 2 miechach to samo. Moja 14700K po 3 tygodniach również 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stjepan666 7538 Napisano 24 Lipca 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał: Pasjonatem chciałeś napisać Akurat to zawsze jest potrzebne. Tylko dobra dupka i wysoki wynik w Cb potrafią tak podniecić 😎 CB23 rekord świata 200k+ https://hwbot.org/submission/5405555_safedisk_cinebench___r23_multi_core_with_benchmate_ryzen_threadripper_pro_7995wx_210702_cb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiPoLiNiO 1376 Napisano 24 Lipca Teraz, Stjepan666 napisał: CB23 rekord świata 200k+ Od razu na baczność powstał 🥵🥵🥵🥵 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiak 3355 Napisano 24 Lipca Panie i to przy 389W tylko Viagry nie trza 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiPoLiNiO 1376 Napisano 24 Lipca A co najważniejsze? RYZEN! KRÓL 👑👑👑👑 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach