Skocz do zawartości
Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Dodaj w poście jakiś link do gaśnic domowych czy coś. 

industrial-worker-holding-safety-first-sign-engineer-with-his-personal-protective-equipment.jpg.c2f2e9d2b7696c877c7fcee2c8455dac.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to się w ogóle nie martwię bo TSMC N3 to istotny upgrade, tylko na wymaksowanych ustawieniach będą żarły wszystko.

Ale gorzej ze wzrostami wydajności, kilkanaście % IPC minus kilka % zegara i szału może nie być.

@AMDK11 coś ten lion cove blednie w oczach :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę się na Core Ultra 5 i jakiś szybki RAM :)  Ale to na razie zamiar, bo nie znamy cen płyt i procesorów. Jak będą się zamykały w cenach obecnych średniaków, to może nawet połakomię się na Z890 z średniej półki, albo B860. Byle dało się RAM podnieść ile wlezie, bo u Intela daje to spory boost. Zamiast żyłować CPU, to można podnieść RAM :)

• Like 1
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, leven napisał:

Zamiast żyłować CPU, to można podnieść RAM :)

Żyłując ram żyłujesz cpu :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narobiliście tematów o tych wszystkich "lejkach" że się człowiek zaczyna gubić :lol2:

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, krzysiak napisał:

Narobiliście tematów o tych wszystkich "lejkach" że się człowiek zaczyna gubić :lol2:

Zgadzam się w 100% :notworthy: Ostatnio wkurzałem się, bo pomyliłem się z wpisem na innym forum i musiałem przepraszać :E Nowy chip powinien nosić całkowicie inną nazwę od poprzednika. W tym przypadku Intel Ultra i już. Na dzielni gimbaza, jak by się pochwaliła, że ma procesor z rodziny Ultra, to szacun zapewniony za samą nazwę :P Ale po co skoro można klepać lejki latami :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę że Ryzen 9950XD brzmi dumnie, a nie jakieś "lejki" Ultra i inne pic na wodę. :E  Myślę o procesorach cywilnych bo w innych niż cywilne Intel w nie nie umie. :E  

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ultra akurat mi sie podoba... np. GT 6800 Ultra !! nazwa tej karty wgniatała w fotel, cena z resztą też, ale sam dodatek Ultra jest zacny :) Co innego trywialne Super, czy Extra :E Pytanie tylko, czy Intel będzie taki Ultra, jak mu dodali do nazwy :hmm: :goryl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież chyba nie było GT 6800 ultra...było albo 6800gt albo 6800 ultra :E Pamiętam, bo miałem 6800gt jeszcze na agp :P Ale ta karta wtedy wymiatała w połączeniu z jedynym wtedy słusznym wyborem w kwestii cpu - venice  :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43tys w CB23 - wydaje się że to nie dużo, ale trzeba pamiętać że to wynik dla 24 wątków a nie jak poprzednik dla 32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeciekach szału bym się nie spodziewał...no chyba że intel ma asa w rękawie i pozytywnie zaskoczy. Choć raczej wątpię w tego asa...niech choć będzie konkurencyjnie do zen5/zen5 x3d, no i niech lepiej nie zaskakuje jak zaskoczył z 13 i pseudo 14 gen w kwestii awaryjności :E

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, krzysiak napisał:

Przecież chyba nie było GT 6800 ultra...było albo 6800gt albo 6800 ultra :E Pamiętam, bo miałem 6800gt jeszcze na agp :P Ale ta karta wtedy wymiatała w połączeniu z jedynym wtedy słusznym wyborem w kwestii cpu - venice  :D

A tak 6800GT i Ultra :] Miałem w tamtym czasie 6600GT i dałem za niego 3/4 wypłaty :E Wymiatał z Venice :)

12 minut temu, krzysiak napisał:

Po przeciekach szału bym się nie spodziewał...no chyba że intel ma asa w rękawie i pozytywnie zaskoczy. Choć raczej wątpię w tego asa...niech choć będzie konkurencyjnie do zen5/zen5 x3d, no i niech lepiej nie zaskakuje jak zaskoczył z 13 i pseudo 14 gen w kwestii awaryjności :E

13900 i 14900 reszta działa jak należy. Co nie zmienia faktu, że wtopa na całego, nawet duże firmy zaczynają przechodzić na AMD :E

18 minut temu, RTX4090 napisał:

43tys w CB23 - wydaje się że to nie dużo, ale trzeba pamiętać że to wynik dla 24 wątków a nie jak poprzednik dla 32.

To bardzo dobry wynik. Jeszcze biosy dopieścić i może coś z tego dobrego będzie. No po obecnej wtopie Intel powinien mocno wziąć się za jakość, bo inaczej słabo to widzę :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pipolinio jest ewenementem i tutaj trzeba zastosować pewien dystans. No bo jak inaczej, skoro 8 sztuk  I9 14900 przeorał :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, leven napisał:

To bardzo dobry wynik. Jeszcze biosy dopieścić i może coś z tego dobrego będzie. No po obecnej wtopie Intel powinien mocno wziąć się za jakość, bo inaczej słabo to widzę :]

Na szczęście przy obecnym cpu mogę pominąć następną gen od intela (od amd też zresztą), więc jeśli będę rozważał go ponownie już będzie wszystko jasne w tej materii, bo już będzie kolejna gen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na czym siedzisz? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7800x3d i tylko gram, więc więcej jajek i 40+k w cb r23 niepotrzebne :P

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, leven napisał:

ewenementem

Pasjonatem chciałeś napisać :)

5 minut temu, krzysiak napisał:

40+k

Akurat to zawsze jest potrzebne. Tylko dobra dupka i wysoki wynik w Cb potrafią tak podniecić 😎

17 minut temu, leven napisał:

reszta działa jak należy

Nie prawda. Ziomka 14600K zrobiła po 2 miechach to samo. Moja 14700K po 3 tygodniach również :)

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Pasjonatem chciałeś napisać :)

Akurat to zawsze jest potrzebne. Tylko dobra dupka i wysoki wynik w Cb potrafią tak podniecić 😎

CB23 rekord świata 200k+ :E 

https://hwbot.org/submission/5405555_safedisk_cinebench___r23_multi_core_with_benchmate_ryzen_threadripper_pro_7995wx_210702_cb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Stjepan666 napisał:

CB23 rekord świata 200k+ :E 

Od razu na baczność powstał 🥵🥵🥵🥵

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie i to przy 389W tylko :E

Viagry nie trza :rotfl:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź