Skocz do zawartości
Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Ale czy ktoś to zanegował? Kłócisz się sam z sobą najwyraźniej albo widzisz posty których my nie widzimy 😁

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, bielas22 napisał:

Spoko, bardzo do rzeczy, moim zdaniem wyjdzie kolo 15% lepiej przynajmniej w 1% low. 

zapomnij o takich przyrostach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok, pogadajmy po testach jak wyjdzie cep, jak tak nie będzie to osobiście przeproszę. Poza tym jest trochę, a choooj... ;)

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja naprawdę trzymam kciuki za to, żeby poszło intelowi przy następnej gen...bo dla nas klientów konkurencja to najlepsze co może być, już lata bez AMD w walce pokazały jak intel nas łoił na kolejnych gen cpu, oby te czasy nie wróciły, bo już w chwili słabości intela zen5 pokazało małą próbkę  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też liczę na Intela bo teraz to porażka z 13/14 gen. Konkurencja najważniejsza. NVIDIA kosi wszystkich przez słabość AMD i Intela. Mogą sobie dać mało vram i nikt im nic nie zrobi chcesz 16gb płać.

Pamiętajcie że zen5 już powstawał zanim była premiera zen4. To nie jest tak że AMD sobie zaplanowało że teraz odpuszczamy bo Intel leży;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Widzieliście w ogóle specyfikację tych nowych mobo pod amd? Np. aorus master obsługuje memki 9000+, tu może być całkiem gruba rozgrywka, jeśli ktoś wyskoczy z taką obsługą pamięci. @leven, nie musisz się obnosić z tym. Jesteśmy z Tobą.

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, leven napisał:

No i co w związku z tym? 1.5 roku temu padło kilka, może kilkanaście cpu amd (może nie więcej niż jeden @PiPoLiNiO ubił jeśli o intela idzie), szybko problem rozwiązano i po sprawie. Co to wnosi do dyskusji o następnej generacji intela?

widzę że 3kropek ma godnego następcę :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A wnosi bardzo wiele, bo jak już wszyscy wiemy cep jest po prostu lepszy to z szybszym ramem będzie jeszcze lepszy. 

edyta: 

Nie wiem pasterzu kim jest 3kropek, ale w zasadzie mnie trochę denerwujesz.

Edytowane przez bielas22
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to słucham (czytam) co do następnej generacji intela wnosi fakt, że 1.5 roku temu na płytach asusa spaliło się się kilka x3d? :E

No chyba, że chodzi o to żeby nowe intele się nie paliły, to rozumiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na prawdę przepraszam że dałem się unieść, Sorki, głupota czasem jest okropna. Sorki gościu. ;) rozumiem Twój punkt widzenia, każdy może mieć swój, całkiem niepotrzebne wzburzenie. najgorsze jest to że chyba wszyscy krzyczymy w tym samym kierunku, żeby mieć wiecej za mniej. Matko kiedy ja zmądrzreję ;(

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy jakby nie patrząc ten sam punkt widzenia (mimo, że u mnie "pod maską" amd a u Ciebie intel)? Że dobrze by było gdyby intel pokazał teraz pazur, bo inaczej nie będzie dobrze dla nas klientów. Różnica taka, że nie patrzę niestety na ten przyrost tak hurraoptymistycznie jak Ty...będzie na pewno lepiej,  ale nie liczyłbym na potężne przyrosty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
20 minut temu, krzysiak napisał:

No i co w związku z tym? 1.5 roku temu padło kilka, może kilkanaście cpu amd (może nie więcej niż jeden @PiPoLiNiO ubił jeśli o intela idzie), szybko problem rozwiązano i po sprawie. Co to wnosi do dyskusji o następnej generacji intela?

widzę że 3kropek ma godnego następcę :E

U Ciebie niestety klapy na oczach:

https://futurebeat.pl/newsroom/przegrzewanie-sie-nowych-ryzenow-uzytkownicy-donosza-o-problemach/z324c73

Edytowane przez leven
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A jednak można? Jedziemy na tym samym wózku. Wlaśnie o to chodzi ;). Pozdro i na prawdę, właśnie o to chodzi. ;) Zostawmy już te klapy, to nie ma sensu.

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@levenale co wnosi do tematu coś co było 1.5 roku temu i amd to szybko naprawiło? I jako argument do czego mi to dajesz? Do tego, że chcę by intel wypadł lepiej w nowej gen od AMD? To Ty masz klapy na oczach wrzucając te argumenty, gdy intel zdecydowanie bardziej dowalił ostatnio do pieca...co wcale mnie nie cieszy ;) I tu się właśnie różnimy, bo w przeciwieństwie do Ciebie nie jestem fanbojem ;)

edit

literówki

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, leven napisał:

Artykuł sprzed 1.5 roku i wszędzie o tym piszesz, o tych kilku płytach/prockach dawno już poprawiane, zaciąłeś się jak stara płyta.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wnosi to, że molestujecie od miesięcy jedną firmę, a ta kanapka x3d ma ponad 160stC na sockecie. Tylko mi nie mów, że nie widziałeś nigdy rozwarstwionej PCB z powodu temperatury - to wymaga czasu.

Teraz, wrobel_krk napisał:

Artykuł sprzed 1.5 roku i wszędzie o tym piszesz, o tych kilku płytach/prockach dawno już poprawiane, zaciąłeś się jak stara płyta.

Piszę, bo to jest fakt.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To ja mam pomysł taki że, pogadamy burzliwie po 17 pazdziernika. Zobaczymy co uszyje niebieskie zło. ;))

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@levenMolestuję intela pisząc, że chcę by jego next gen była szybsza niż zen5 x3d? Bo piszę że zen5 to porażka? :D Co Ty ćpasz chopie? :E

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, wrobel_krk napisał:

7 minut temu, wrobel_krk napisał:

Tak, jesteś bardziej wiarygodny od: "O problemach z nowymi układami wspominał też znany specjalista od podkręcania procesorów der8auer, który podczas pierwszych testów poinformował o uszkodzeniu chipu z serii 7000X3D. Na wideo opublikowanym na swoim kanale YouTube powiedział, że CPU spalił się tuż po wyjściu z BIOSu i zupełnie nie spodziewał się, że stanie się to tak szybko."

EDIT: skoro czujnik temperatury w procesorze nie zgłosił problemu, a socket ma wypalone piny i pady na CPU są odbarwione, to już tam idę i zamawiam te wynalazki.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt tego nie neguje...ale spójrz na datę, było, minęło, naprawili prawie 1.5 roku temu (w samym cpu jako takim nie było żadnej wady) :E Sam rok temu biorąc 7800x3d + nieszczęsnego asusa na którym były problemy pytałem czy problem jeszcze występuje, zostałem poinformowany, że dawno po nim i mogę brać w ciemno ;) No i faktycznie nic się do dziś nie spaliło.

Na chwilę obecną idąc tym tokiem rozumowania jednak bardziej bym się obawiał zakupu next gena intela, bo nadal nie wiadomo, czy naprawili 13 i 14 gen...pewnie sam intel tego nie wie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krzysiak Już dajmy se spokój jak ktoś ma niebieskie okulary to chodży jeden procek się spalił 10 lat temu nawet to by ciągle o tym pisał:) Gorzej że miesza w głowie innym w różnych tematach

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja, nie ma co na trolla strzępić klawiatury...nawet jak człowiek napisze, że chce żeby intel wyszedł lepiej to będzie nazywany fanbojem amd, bo ma amd w kompie :E

To już jest level fanbojstwa z którym lepiej nie zadzierać :rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, leven napisał:

nudny jak flaki z olejem jestes lub ewidentnie pchasz sie w bieszczady do ekipki kolegow pogadac :E

40 minut temu, bielas22 napisał:

Na prawdę przepraszam że dałem się unieść, Sorki, głupota czasem jest okropna. Sorki gościu. ;) rozumiem Twój punkt widzenia, każdy może mieć swój, całkiem niepotrzebne wzburzenie. najgorsze jest to że chyba wszyscy krzyczymy w tym samym kierunku, żeby mieć wiecej za mniej. Matko kiedy ja zmądrzreję ;(

Lepiej wrocic pisac posty na trzezwo. Kolega moderator zla kulture wprowadzil ostatnimi czasy i bierzecie zly przyklad.

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi