Skocz do zawartości
Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

@rybekja tylko na własną obronę powiem tyle, że to kolega @bielas22pierwszy pił na "wizji" :E

Znaczy...no przyznał się do tego przede mną 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak ogolem - jak bylo przed premiera Zen5, horda ludzi w temacie i jaranko. Intel tuz tuz, a tu malo kto sie udziela :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielowątkowa przepustowość cache w 16-rdzeniowym Zen 5:

gnr_mt_bw-2.png?ssl=1

Jest znacznie szybsza niż w Raptor Lake oraz także chyba w Arrow Lake z tego co "wyciekło". Oczywiście pojemność cache także może mieć niemałe znaczenie.

źródło: https://chipsandcheese.com/2024/08/14/amds-ryzen-9950x-zen-5-on-desktop/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posprzątane, trzymajcie się tematu.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Twardy "elektorat" intela się zleciał 🤦‍♂️ Nie rozumie fanbojów i nie chcę. Ogólnie też trzymam kciuki, żeby intel wypuścił sensowne procesory, konkurencja musi być bo jak zostanie jeden gracz to ceny mocno w górę, a rozwój może zwolnić, ale znajdzie się typ rtx, leven czy inny, super intel mimo problemów, a amd to dynamit w pc 💩💩 Przez takich ludzi nawet chce  się czytać forum bo nic rzeczowego się nie można od innych dowiedzieć, bo absorbują temat głupotami.

Edytowane przez ZiOLONwE
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam pewne obawy co do tych procesorów 15 generacji, szczególnie i5. 6 rdzeni P bez HT to może być mało wątków w grach. Owszem, są też rdzenie E, ale co, jeśli będzie problem z przycinkami na włączonych rdzeniach E?

Edytowane przez wamak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wamak, a podaj chociaż jeden powód dlaczego miałyby być? Jaka gra się przycina na twoim procesorze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@SebastianFM Far Cry 6 się delikatnie przycina na włączonych E cores. Problem z przycinaniem jest podobro na 12 gen, na 13 gen już jest lepiej. Jednak obawy mam.

Edytowane przez wamak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, wamak napisał:

Mam pewne obawy co do tych procesorów 15 generacji, szczególnie i5. 6 rdzeni P bez HT to może być mało wątków w grach.

10-14 wątków, to nie będzie mało.

Natomiast samo SMT już potrafi być czasem problematyczne. Także zamiana zróżnicowania "procesora logicznego" z dużych rdzeni z SMT na małe i duże rdzenie bez SMT, to tak w sumie jeden kit.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@wamak, wiesz co, ja nie miałem przycięć w Far Cry 6 spowodowanych rdzeniami E. Masz aktualny Windows 11? Nie zmieniałeś ustawień planu zasilania? Nie korzystałeś z programów typu ParkControl?

Ja nie miałem jeszcze w żadnej grze potrzeby wyłączania rdzeni E. Oprócz tych, w które grałem to sprawdziłem jeszcze kilkadziesiąt innych. Ostatnio to NFS Unbound i Dead Space Remake (które niby miały bardziej obciążyć procesor niż Cyberpunk 2077 ale okazało się, że wcale nie). Grałem też w Warhammer 40000: Space Marine.

Ja znam jedną grę, która się przycina przy włączonych rdzeniach E. Elden Ring. To jest wyjątek. Tak w skrócie, to ta gra jest skopana a twórcy mają gdzieś to, żeby to poprawić.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jeszcze na 12600kf nie miałem problemów z przycinkami w grach przy włączonych biedardzeniach.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 generacja to chyba jeszcze inny temat, ponieważ tam przy włączonych rdzeniach E jest niższa częstotliwość Cache.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może problemem jest Win 10. Spróbuję ten Win 11 i dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wamak, ja ci chyba przez przypadek zasugerowałem tą zmianę na Windows 11. Ja korzystam z Windows 10 22H2.

Widzę, że na razie nikt się nie chce przyznać nawet do tego, że tylko rozważa zakup Core Ultra. Jak @Phoenix. o tym wspomniał w temacie AMD to dostał odpowiedź coś w stylu, że tylko nienormalny by to kupił. 😁

Ja napiszę oficjalnie, myślę już o Core Ultra 9 285K. 🙂 Nie muszę i nie mam się z czego tłumaczyć. Informacyjnie. Po prostu chcę mieć szybkie DDR5 a nie opłaca mi się zmieniać samej płyty głównej. Z moim i9-13900KF nadal wszystko w porządku. Nie mam zamiaru go sprzedawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, wamak napisał:

@SebastianFM Far Cry 6 się delikatnie przycina na włączonych E cores. Problem z przycinaniem jest podobro na 12 gen, na 13 gen już jest lepiej. Jednak obawy mam.

Trzymaj się Win10 i to starszych buildów. Najmniej problemów i najwyższa wydajność niezależnie czy z E-Core czy bez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SebastianFMDla ścisłości to jeśli dobrze kojarzę@Phoenix.sam tam napisał, że nikt normalny nie zmienia CPU co generację i ktoś mu napisał że przecież on zmienia więc w takim razie nie jest normalny. Ale wszyscy wiemy że on zmienia bo lubi nowości 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, sideband napisał:

Trzymaj się Win10 i to starszych buildów.

Już raz zrobiłem upgrade do 11, ale nie podobał mi się interfejs i wróciłem do 10. Może faktycznie jak jedenastka mi nie podeszła, to dam sobie spokój.

Odnośnie nowych procesorów intela, kibicuję, aby były jak najlepsze i kibicuję, aby nie było problemów z e cores.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krzysiak, ja tylko tak dla jaj o tym wspomniałem, to było miesiąc temu, może to akurat przekręciłem ale masz np.:

"Uuuuu... Intel is coming?"

"Nikt chyba nie jest takim masochistą..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie z @Phoenix.to każdy wie o co chodzi, że po prostu lubi zmieniać i ludzie chyba raczej dla beki go jadą o to...tak jak ja dla beki mu jechałem że sprzedał 7800x3d i nie ma na co zmienić :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. To zmienia nawet nie co generację tylko co jak coś wyjdzie to zmienia raz na intela raz na AMD jak arm wypuści Cpu to i na ARM pewnie zmienia. Niektórzy bardziej wolą grzebać w kompie niż używać:)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja się jedynie zastanawiam jak to będzie z CAMM2. Nie ma na razie o tym za dużo informacji. Czy takie pamięci będą miały lepsze parametry? Czy jest szansa, że to z czasem się stanie standardem?

@krzysiak, jasne, to i tak lepsze hobby niż degradowanie procków (np. 17 szt.). 😁

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sumie pewnie też bym zmienił coś dla zabawy (raczej gpu)...ale muszę kupić w przeciągu 2-3 miesięcy auto, więc nie ma luźnych zaskórniaków  :E 

Tak to jest jak junior zrobił prawko,  a wcześniej obiecało mu się auto żony, żonie swoje...i teraz człowiek musi se coś kupić 😂😅

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, bielas22 napisał:

moim zdaniem wyjdzie kolo 15% lepiej przynajmniej w 1% low. 

Przy 1% mogą być największe wzrosty, szczególnie w jakimś multi mocno cisnącym po cpu/ram.

W takich typowych grach z testów i avg to góra 5-10%.

Ale za to ogromny wzrost wydajności E-cores i wydajności na wat. To będzie świetny upgrade z 12gen a potem znowu refresh i ludzie będą wymieniać na 100Mhz więcej. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi