Skocz do zawartości
Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry. Wyczytalem dzisiaj poruszający artykuł na ithardware, otóż asrock szykuje mobo z obsługą pamięci 9200mhz oczywiście pod arrow lake. Pan redaktor idzie w złym kierunku wyciągając wniosek że odbędzie się to na normalnej 4-o slotowej płycie. Nic bardziej mylnego, asrock stworzył nową "rodzinę" mobasów taichi ocx, jeśli się nie mylę, 2-slotową konstrukcję ram, do extremalnego oc , w tym pamięci. Coś pokroju asus rog apex, gigabyte tychon (czy jak to się pisze). Proszę nie wprowadzać "zwykłych" nabywców w błąd, bo na zwykłej "cywylnej" taichici (sorki za literowkę) po prostu nie będzie to miało miejsca. Dlatego prośba, cyctat klasyka " obywatelu nie pie%^&*cie bez sensu". ;)) Można estymować że na normalnych czteroslotowych mobasach z 890 ze sredniej, wyższej półki da radę ustawić 8000-8400 MT/s, oczywiście jeśli poprawiony konroler pamięci  względem raptor lake nie klęknie.

Edytowane przez bielas22
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już to OCF :E Będzie też Formula z CAMM2 jak ktoś lubi cyferki, które nic nie wnoszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nieprawdą jest gdyż powstanie wersja na zwykły dimm, mogę udostępnić fotki. ;) A istotnie może to ocf się zwie.

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link? Ciężko zgadywać o czym tam piszecie ciężko link podać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

t_ocf.jpg (900×1200) (3dnews.ru) ???

6 minut temu, sideband napisał:

Jak już to OCF :E Będzie też Formula z CAMM2 jak ktoś lubi cyferki, które nic nie wnoszą.

No między 7200 a 9200 to nawet na frapsie cyferki wniosą sporo w 0,1% low, tak mi się wydaje. ;)

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To źle Ci się wydaje ;-)

CAMM2 rozwiązuje problemy od strony chłodzenia i ewentualną kolizje z dużym chłodzeniem AC. Można zapodać radiator z wpuszczonym wentylatorem bez żadnego kombinowania.

Problemem nie jest przepustowość tylko wysoki czas dostępu przy DDR5 i przy 9200 lub wyżej to już totalna mizeria jest jeżeli chodzi o opóźnienia.

Edytowane przez sideband
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
30 minut temu, sideband napisał:

To źle Ci się wydaje ;-)

CAMM2 rozwiązuje problemy od strony chłodzenia i ewentualną kolizje z dużym chłodzeniem AC. Można zapodać radiator z wpuszczonym wentylatorem bez żadnego kombinowania.

Ale co mi się zle wydaje? Ze to zdjęcie z 2 slotami dimm na wyczynowej plycie do podkecania to błąd ? Bo nie próbuję zakładać że chcesz mi powiedzieć że zle widzę. To że camm2 rozwiązuje teoretycznie bolączki opóżnień to osobny temat. bez dyskusji.

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, sideband napisał:

To źle Ci się wydaje ;-)

Problemem nie jest przepustowość tylko wysoki czas dostępu przy DDR5 i przy 9200 lub wyżej to już totalna mizeria jest jeżeli chodzi o opóźnienia.

przecież nikt nie pokazał ani jednego testu z Ty już wiesz, że będzie mizeria :D no uwielbiam takie farmazony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Słusznie, Ze pdobno ma rozwiązywać. Na dziś to taki asrock z890 ocf, teamgroup xtreme 8200mhz 2 x 24Gb na mdie 2 generacji rozbija bank. Timingi trochę gorsze od a-die ale szyna jest sporo wyzsza. Trochę patrzyłem ostatnio na to co mozna zrobić z tymi pamięciami i spokojnie robią 8600 mt/s z w miarę normalnym napięciem bez żadnych "nawiewów". I na dziś to chyba top, ceny też sprawdzone, można wyrwać ten zestaw za niecałe 1400 pln. Oczywiście trochę dywagacje, ale przymiarka co zrobić za 1,5 miesiąca po prostu.

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Tornado3 napisał:

przecież nikt nie pokazał ani jednego testu z Ty już wiesz, że będzie mizeria :D no uwielbiam takie farmazony

Przecież wiadomo na CRaptorze, jak wygląda skalowanie DDR5, cudów nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Spokojnie od 8000 mt/s będzie się zaczynało ustawiać pamięć,  o to idę o zaklad ;)

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8000 to do biscia rekordów I żeby wyglądało szybsze będzie pewnie 7200 z ciasnymi timingami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wg mnie to będzie główna przewaga core ultra, bardzo dobry kontroler pamięci, z tego co poszperałem to srednie mobo maja obsługę 8000 z kawałkiem, lepsze ponad 9000, myślę że nie zrobili tego tylko dla hucznej reklamy. ;) Jak będzie oczywiście sie przekonamy, ale wydaje się to całkiem logiczne, w tym ślepym zaułku rozmiaru procesu technologicznego, szyna pamięci wydaje się ostatnim, stosunkowo niedrogim bastionem do zdobycia. W sensie dającym jakieś mierzalne jeszcze efekty.

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Tornado3 napisał:

Nie osłabiaj mnie i jeszcze przydałoby się żebyś poczytał dokładniej posta.

Jeszcze jakby Intel wprowadził osobny zegar dla kontrolera pamięci to byś zobaczył dobitniej te farmazony. Podnoszą takty pamięci automatycznie podnosisz taktowania kontrolera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale abstrachujac, zdiwił mnie asrock z tą serią ocf. Od zawsze kojarzył mi się ze sraczkowatym pcb, miernotą i bylejakością, po serii 790 nova trochę inaczej ich plasuę, serio z serią 890 cchyba sprawdzę czy to jest dobry kierunek. ;) Chciałym im dać szansę po prostu i szeroko ogłosić "bierta", super i tanie mobo.

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba coś Ci się pomieszało OCF to skrót od OC Formula także to jest normalna Formula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, sideband napisał:

Chyba coś Ci się pomieszało OCF to skrót od OC Formula także to jest normalna Formula.

Jeśli chcesz koniecznie wygrać ok. Nie mam problemu z gadaniem o bzdurach. ;) Czytaj łapanie za słówka.

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, sideband napisał:

To źle Ci się wydaje ;-)

Troche przesadzasz - samo DDR5, nie ma duzych problemow z temperaturami. Same stockowe radiatory i ich montaz - ok, tutaj moze sie poprawi jak bedzie on przykrecany lub latwy sposob na customowe wersje. Ok co do eliminacji kolizji z AC. Ale samo CAMM2, to poprawa sciezek na mobo, bo nie bedzie to tak szeroko rozbite jak w DIMM = ulatwienie dla sygnalow, zeby wyciskac wyzsze takty. Czy to bedzie mialo sen czy okaze sie biciem piany dla cyferek - we will see.

Moja predykcja - moze nie dla obecnych IC, ale dla kolejnej generacji, lepsze timingi dla 8000, skoro da rade puscic 9200 = lepiej, ale czy kontroler cpu i sam cpu sie tym zadowoli, zeby byl efekt w wydajnosci, to bez prockow i testow skalowania kazda szklana kula moze sie mylic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Prawdą jest, bo gdyby to było takie brylantowe już dawno byśmy to mieli za dodatkowe cebuliony. ;' ) Kierunek pamięć jest na pewno słuszny, zmiana interfesju, zobaczymy. Czytaj przepustowość w odniesieniu do opóżnień :))

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dimm to nie zastapi :) na czyms trzeba klepac mobaski po 50-100$, tutaj CAMM2 nigdy nie siadzie. Ot, segment dla krezusow i maniakow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, rybek napisał:

Dimm to nie zastapi :) na czyms trzeba klepac mobaski po 50-100$, tutaj CAMM2 nigdy nie siadzie. Ot, segment dla krezusow i maniakow.

Na teraz na pewno tym bardziej, że problemem może być pojemność. Ale koszt produkcji to raczej podobny, ale mogą sprzedawać mobasy to za dużą wyższą cenę i wciskać kity, że koszt produkcji jest wyższy. Tak jak wciskali kit, że socket 1700 jest bardzo drogi i stąd ceny płyt:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, sideband napisał:

Na teraz na pewno tym bardziej, że problemem może być pojemność. Ale koszt produkcji to raczej podobny, ale mogą sprzedawać mobasy to za dużą wyższą cenę i wciskać kity, że koszt produkcji jest wyższy. Tak jak wciskali kit, że socket 1700 jest bardzo drogi i stąd ceny płyt:E

Koszt produkcji, to nie tylko koszt materialow. Osobna linia dla CAMM2, mniejszy wolumen = wyzsza cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, rybek napisał:

Koszt produkcji, to nie tylko koszt materialow. Osobna linia dla CAMM2, mniejszy wolumen = wyzsza cena.

Na poziomie DIMM masz różne wolumeny i osobne linie. Ale jeżeli produkcja CAMM2 byłaba niewielka to masz racje ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz tam dobre znajomośi to ja chętnie sprawdzę. Zobaczmy! Serio chętnie bym się starł z tym ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, sideband napisał:

Na poziomie DIMM masz różne wolumeny i osobne linie. Ale jeżeli produkcja CAMM2 byłaba niewielka to masz racje ;-)

Jak ze wszystkim, pierwszy rok czy dwa tego lopatami w fabie nie beda przerzucac :E marzenia scietej glowy, ze to bedzie 5-10% drozsze. Mobaski swoje beda kosztowaly, ramki smialo mozna zakladac >20%. Poczekamy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi