Skocz do zawartości
Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Phoenix. napisał:

Tu calkie inna narracja

Intel awarded up to $3 billion from US for national security related chip production (yahoo.com)

Intel Awarded up to $3 Billion From US for National Security Related Chip Production (usnews.com)

Biden-Harris Administration Announces Preliminary Terms with Intel to Support Investment in U.S. Semiconductor Technology Leadership and Create Tens of Thousands of Jobs | U.S. Department of Commerce

Osoba od news powinna wyleciec na zbity pysk za taki tylol

19 godzin temu, Doamdor napisał:

Miałem już brać X670E, ale poczekam na X870/X870E może zaoferują coś więcej, za niewiele więcej. :szczerbaty:

15Gen wlatuje, bo to nowy proces technologiczny, więc zawsze robię wtedy upgrade procesora.

W 8700G TSMC 4nm FinFET, sprawdziłem OC i byłem bardzo zadowolony z możliwości UV, uzyskanego taktowania, wydajności, poboru prądu i temperatur.

7800X3D brak zabawy z OC, co mnie irytuje. :szczerbaty:

15Gen ma posiadać proces technologiczny TSMC 3nm FinFET (N3), więc powinno być jeszcze lepiej od 4nm i o wiele lepiej od 10nm Intela.

NIe czejaj.

7800X3D po jakiego ci zabawa jak zapewni ci najlepsaz wydajnosc do ceny.

X870/X870E nic nowego nie wnosi poza poza USB 4.0 co jest gwarantwane.

15gen bedzie zdecydowanie lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie che mi się tego czytać ale już w tyt wizę tą samo kwotę ;) Także ten tego.

„Intel Awarded up to $3 Billion From US for National Security Related Chip Production” Takze to co pisał autor po polsku. 

Intel otrzyma bezpośrednie finansowanie w wysokości 3 miliardów dolarów od rządu Stanów Zjednoczonych w ramach ustawy CHIPS and Science Act.”

Reszty mi się czytać nie chce bo szkoda czasu.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.09.2024 o 09:36, Doamdor napisał:

Miałem już brać X670E, ale poczekam na X870/X870E może zaoferują coś więcej, za niewiele więcej. :szczerbaty:

Owszem zaoferuja gorsze rozłożenie lini pcie i wyższą cenę. Później stare płyty znikną z półek i będzie zdziwienie dlaczego nie kupiłem wcześniej ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Phoenix. napisał:

„Intel Awarded up to $3 Billion From US for National Security Related Chip Production” Takze to co pisał autor po polsku. 

Intel otrzyma bezpośrednie finansowanie w wysokości 3 miliardów dolarów od rządu Stanów Zjednoczonych w ramach ustawy CHIPS and Science Act.”

Ale 3 bln i 3 mld to JEST TA SAMA KWOTA

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem no i co z tego ? Po co to wgl piszesz 🤣

Chyba wyraźnie napisałem że kwota się z nagłówka zgadza a reszta mnie nie interesuje bo nawet tego nie czytam ;) A ty wyskakujesz jak Filip z konopi że to ta sama kwota… 🤣

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Phoenix. napisał:

Owszem zaoferuja gorsze rozłożenie lini pcie i wyższą cenę. Później stare płyty znikną z półek i będzie zdziwienie dlaczego nie kupiłem wcześniej ;) 

Dokładnie. Nowe płyty to żart z klientów, zwłaszcza w kwestii obsługi dysków i obcinania linii GPU. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uu, pudełko sztos. W końcu dobry powód do powrotu... 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podobają mi się te nowe nazwy ale pudełko faktycznie top 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 17.09.2024 o 23:41, robbo2k napisał:

Intel od dawna ma procesory na tylko biedardzeniach

I jestem za tym - by był wybór:

a) procesory tylko z bieda-rdzeniami (4 rdzeniowe Celeron, 8 rdzeniowe Pentium, 256 rdzeniowe Xeon)

b) procesory tylko z dużymi rdzeniami (10 rdzeni i5, 12-14 rdzeni i7 ... może też 6-8 rdzeni i3, 16 rdzeni i9)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Phoenix. napisał:

Ty to jednak jestes krol ancymonow :E Slowo klucz "wybłagał" i kontrargument do tego podal w swoich zrodlach.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj no nie chce mi się tego zgłębiać, na wakacjach jestem teraz :D  Czytam po łebkach niektóre art a czasem coś wrzucę nawet tego nie czytając 🙈

10 godzin temu, Wu70 napisał:

Nie podobają mi się te nowe nazwy ale pudełko faktycznie top 8:E

Intel miał zawsze TOP pudełka do i9, ciekawe jestem czy do niżej pozycjonowanych cpu będą te gorsze jak zawsze podstawowe kartoniki. Warto mieć takie ładne pudełko na półce 🤣

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W SB R23 LionCove "PODOBNO" osiąga 443p/GHz a Skymont 363p/GHz. LionCove +22%.

Edytowane przez AMDK11
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Phoenix. napisał:

Oj no nie chce mi się tego zgłębiać, na wakacjach jestem teraz :D  Czytam po łebkach niektóre art a czasem coś wrzucę nawet tego nie czytając 🙈

Intel miał zawsze TOP pudełka do i9, ciekawe jestem czy do niżej pozycjonowanych cpu będą te gorsze jak zawsze podstawowe kartoniki. Warto mieć takie ładne pudełko na półce 🤣

To wez moze skasuj konto? Zrodel na sprawdzasz, w temat sie nie zaglebiasz - bo nie chce mi sie, pozno, na wakacjach jestem. Dobra rada, przestan sie udzielac skoro masz pisac takie kocopoly.

• Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Oj weź chłopie wyciągnij kija z tyłka 🤣Dostaną 3mld ? Dostaną ;)  Jest to w linkach zacytowanych przeze mnie i kolegę ? Jest ;)   Ja wiem że cię dupa piecze za każdym razem kiedy coś piszesz ale musisz z tym żyć. 

Nic tak nie cieszy jak twój ból dupy kiedy widać widać twoją frustrację 😆

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix.jakieś nudne te wakacje że cały czas tu siedzisz :E Jak pojechałem na swoje, to mnie tu nie widzieli jeszcze tydzień po nich, bo tyle promile z krwi schodziły :rotfl:

Btw intel widzę nie tylko od nazwy, ale i koloru chce się odciąć :E

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolor niebieski niedobry za to czarny znaczy pogrzebowy? 

Zapewne większa cześć "projektu ratowania marki"  jak usuniecie problemów z i7 i i9 ( w 13/14gen) poprzez likwidację  nazewnictwa "i"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już jest uzależnienie od forum :D Generalnie mój max co wypijam w ciągu dnia to 2 piwa ;) Raczej wakacje to jest dla mnie odwyk od picia codziennego 🤣 A przy takich temp gdzie pot leci z tyłka to raczej średnio mam ochotę pić. 

@krzysiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tym piciem to widać.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się pudełka nawet podobają, takie minimalistyczne, stylowe i tajemnicze. Dobrze że odcinają się od i3/5/7/9. Od Celeronów i Pentiumów też by mogli. I dać 4 rdzenie do najtańszych z najtańszych CPU.

Tak zgaduję, że może Arrow Lake osiągnie wydajność 14900K 253W na 125W? Byłoby na prawdę fajnie. Raczej mało kto narzeka na wydajność 14900K, co innego ludzi w nich wkurza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi