Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, sultan_kosmitow napisał:

No jest poteżny.... w poborze prądu 🤠

Przecież pieją że prawie nic nie tracisz a tylko jest przy tej samej wydajności efektywniejszy...

Ciekawe czy już pod korek ten CPU wyżyłowany jak na tym procesie Intela...

Nie mamy jeszcze pełnego obrazu na co stać tą platformę. Ktoś już pokazał płytę z tym CAMM2 wejściem jako coś co idzie innego niż prototyp?

Edytowane przez wii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że jak ktoś siedzi na 13/14 gen to te procki będą rozczarowaniem, ale np. dla mnie który będzie robił upgrade z 8700 to taki i7 265k który będzie na poziomie 14700k ale z mniejszym poborem prądu i podobną ceną to się zapowiada spoko, chyba że w czymś się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze Intel bardziej w tej premierze fokusuje sie na wydajnosci oraz efektywnosci serwerowej. Caly design tego procka wokol tego sie kreci by nie stracic jeszcze bardziej dochodow z tego segementu. Gaming ma byc zabepieczony sentymentem oraz mamy nadzieje cena. Jesli rabaty z czasem beda dobre to i Arrow Lake trafi na amatorow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, muszka9 napisał:

Rozumiem, że jak ktoś siedzi na 13/14 gen to te procki będą rozczarowaniem, ale np. dla mnie który będzie robił upgrade z 8700 to taki i7 265k który będzie na poziomie 14700k ale z mniejszym poborem prądu i podobną ceną to się zapowiada spoko, chyba że w czymś się mylę.

No oszalal, ze bedzie w podobnej cenie, niby jak i gdzie? Bedzie drozej i nowe mobasy tez kosmos :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie potwierdzą się przecieki co do wydajności, to dla graczy lepszym i przy okazji tańszym wyborem będzie am5. Przynajmniej na początku gdy będą tylko zetki + podatek od nowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, muszka9 napisał:

Ja też czekam, ja będę się przesiadał z 10gen

Tak naprawdę dużo zależy od cen samych cpu jak i płyt głównych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wydajność w grach będzie ta sama, z 80 wat mniejszym poborem prądu, to jest jakiś postęp.

Mniej nagrzany pokój, niższa awaryjność, skromniejsze rachunki, wolniejsze globalne ocieplenie. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Thimedes napisał:

Jeśli wydajność w grach będzie ta sama, z 80 wat mniejszym poborem prądu, to jest jakiś postęp.

Mniej nagrzany pokój, niższa awaryjność, skromniejsze rachunki, wolniejsze globalne ocieplenie. :-)

:boink:

Edytowane przez Phoenix.
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, to teraz mniejszy pobór dla intelowców jest ważny - ba, najważniejszy:szczerbaty:

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnie 20 stron był niski pobór

po dzisiejszym slajdzie wysoki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ludzie zinterpretują whole system power draw jako CPU power draw.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Thimedes napisał:

Jeśli ludzie zinterpretują whole system power draw jako CPU power draw.

Znajdz sobie w koncu kobiete odludku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, razz1 napisał:

Ja też czekam, ja będę się przesiadał z 10gen

W ubiegłym tygodniu w Komputroniku były Intele 13600K za 899 zł. Do tego tania płyta główna i jest świetny zestaw do gier, którego Arrow Lake jeszcze długo nie pobije pod względem opłacalności. 

Edytowane przez Radio_Tirana
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Panie, te procesory sie degradujo!!!!!!!!!!!!!!!

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, tomcug napisał:

Ale Panie, te procesory sie degradujo!!!!!!!!!!!!!!!

Degradują czy nie, taki zakup jest ryzykowny, pomimo całej sympatii do Intela.

Jeśli 15gen będzie przesadnie drogie (cpu+mobo) to pójdę w i7 12700k 

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już jest wyższa szkoła filozofii, by jako alternatywę stawiać starego denata intela, byle tylko amd nie kupić:boink:. Panowie, ja bym na waszym miejscu tak am5 nie spisywał na straty - zwłaszcza, że będzie na tej podstawce najpewniej jeszcze jedna generacja, a nowe x3d zenka też lipy pewnie nie zrobią. 

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. 14600KF kosztuje ~950 zeta i nic lepszego za te pieniądze do grania nie kupisz.

• Like 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na z790 z 2 bankami trochę nadrobi wolniejszy i nie wiem czy mniej pojemny cache. Ecore chyba i tak chciał wyłączyć :E

Teraz, tomcug napisał:

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. 14600KF kosztuje ~950 zeta i nic lepszego za te pieniądze do grania nie kupisz.

Czekamy na nowości już ten miesiąc lub 2. Najwyżej nowy 3d wleci na starszej mobo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delete

Edytowane przez AMDK11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Kelam napisał:

To już jest wyższa szkoła filozofii, by jako alternatywę stawiać starego denata intela, byle tylko amd nie kupić:boink:. Panowie, ja bym na waszym miejscu tak am5 nie spisywał na straty - zwłaszcza, że będzie na tej podstawce najpewniej jeszcze jedna generacja, a nowe x3d zenka też lipy pewnie nie zrobią. 

A widzisz, to tak jak z autami, jak ktos całe życie jezdzi Vagiem to nie kupi nagle francuza czy forda.

A to czy 12gen i lga1700 jest trupem to nie argument dla mnie. Ja nie jestem maniakiem liczenia każdego fpsa i zmian platformy co roku.

I5 10600k brałem pod koniec 2020r i śmiga do dziś, więc kupując 12700k on zapewne nadal będzie wydajnym procesorem za 3-4 lata

Edytowane przez razz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wychodzi że i Intel to  volkswagen, a zen5 Mercedes;)

Ale dla niektórych passeratii zawsze najlepsze. S-klasa do d

• Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zycie sentymentem lat 2000 jest po prostu glupie i ograniczone. AMD od Ryzenow nie ustepuje w niczym od Intela pod wzgledem stabilnosci i kultury pracy oraz wydajnosci. Panowie mamy 2024 rok, Apple juz 3 raz procki zmienil i porzucenie Intela nie odbylo sie bez przypadku. Producenci konsol jak Sony, Microsoft czy Valve rowniez biora AMD bo prostu na ten moment ma lepsze produktu. Sentyment sentymentem, ale po cholere brnac w gorsze rozwiaznia. O ile 13/14 gen broni sie cena to w 15 poki co slabo

Edytowane przez sultan_kosmitow
  • Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bez przyczyny bo jest taniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, tomcug napisał:

Chyba że chcesz mieć platformę na lata to 7500f za 650zl kupisz a odstaje niedużo zwłaszcza że nikt nie kupi bieda proca i 4080/4090 itp

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi