Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, razz1 napisał:

A widzisz, to tak jak z autami, jak ktos całe życie jezdzi Vagiem to nie kupi nagle francuza czy forda.

A to czy 12gen i lga1700 jest trupem to nie argument dla mnie. Ja nie jestem maniakiem liczenia każdego fpsa i zmian platformy co roku.

I5 10600k brałem pod koniec 2020r i śmiga do dziś, więc kupując 12700k on zapewne nadal będzie wydajnym procesorem za 3-4 lata

Tym bardziej jeśli rzadko zmieniasz, to powinieneś iść w am5 i cepa x3d, a nie w starą podstawkę. Jak dobrze pójdzie, to i 5 lat posiedzisz na takim gagatku. Serio, to nie te czasy, że intel w prockach jest królem. Na rynku pro, to już całkiem bęcki dostaje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet przy ograniczonym budzecie, b450 + 5700x3d/5800x3d stanowi tez dobre rozwiazanie. Jesli ktos jednak wybierze Intela tez bedzie ok. W przypadku hi-endu to jednak AM5 ma wiecej argumentow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Branie teraz 14 generacji wg mnie tylko jeśli kupujesz kompa średniaka i za 3-6 lat zmieniasz całego.

Ja na Am4 miałem 2 3700x i 5800x, a x3d mi się nie kalkulował liczyłem że może pobawię się Intelem bo będzie konkurencja do zen5 a tu smuteczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, razz1 napisał:

I5 10600k brałem pod koniec 2020r i śmiga do dziś, więc kupując 12700k on zapewne nadal będzie wydajnym procesorem za 3-4 lata

12gen bardzo udana gen i teraz taniutka, ale jeszcze obserwuj temat, 15gen to będą świetne procki tylko nie odlecą wydajnościowo.

Ja pewnie zostanę jeszcze z 2gen na 12600k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze ostatnie lata było gadane, że amd sobie jakoś radzi, bo proces lepszy. No to teraz wyszło szydło z worka, jak intel sobie poczyna na lepszym procesie tsmc od amd - i to na ich własnych slajdach:szczerbaty:.

15586443750042.jpg

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za najdalej 2 lata ddr6 ja jeszcze poczekam na z490 :E

Tak zupełnie szczerze to za 2 dni Intel uchyla embargo na z890 i już wtedy czekamy co powie AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekałbym na DDR10 taka fajna okrągła cyferka 🤣

• Thanks 1
  • Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem niezależnych testów i porównania do Zen5. Jeśli będzie naprawdę źle (argumentów za nie będzie), to AM5(bardziej kusi) lub LGA1700, bo do końca roku składam PC.

O ile nie będzie źle(LionCove porównywalny z Zen5), to może szarpne się na ArrowLake-S w celach eksperymentalnych - "poznęcam" się nad nową platformą :E

Edit:

Najpewniej monolit (RaptorLake) jest lepszy pod względem opóźnień niż rozwiązanie kafelkowe. Właśnie dlatego LionCove w LunarLake zyskuje większą przewagę IPC nad RedwoodCove w MeteorLake, ponieważ oba są rozwiązaniami "kafelkowymi".

Co ciekawe, w NovaLake lub którymś z kolejnych generacji, IMC (kontroler RAM) ma powrócić do płytki z rdzeniami obliczeniowymi.

Edytowane przez AMDK11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, razz1 napisał:

A widzisz, to tak jak z autami, jak ktos całe życie jezdzi Vagiem to nie kupi nagle francuza czy forda.

Też tak miałem - "tylko niemieckie auta!!!" i w końcu kupiłem pierwszego francuza...wreszcie się dowiedziałem co to bezawaryjne auta (mówię poważnie) :E

Mimo wszystko jak już miałbym pchać się w martwe lga1700 to brałbym chyba tego 14600kf ;) Choć jest też wskazana w temacie trzecia całkiem sensowna droga - AMD ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, krzysiak napisał:

Też tak miałem - "tylko niemieckie auta!!!" i w końcu kupiłem pierwszego francuza...wreszcie się dowiedziałem co to bezawaryjne auta (mówię poważnie)

Ja miałem dokładnie odwrotnie, ale wiesz, jak raz się sparzysz to ciężko już kolejny raz do tej samej rzeki wejść. 

A żeby było śmieszniej to psuł się ten najprostszy Renault megane wolnossacy w którym w teorii nie ma co się popsuć, a nie psują się Vagi z TSI które wg internetu nie powinny dojechać 100tys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale skoro jeździsz całe życie intelem, to przecież AMD Cię nie sparzyło :D Chyba się naczytałeś o AMD teorii z dupy naczelnych fanbojów intela @leven, @RTX5090 :rotfl:

W każdym razie obecnie am5 przedstawia się najbardziej sensownie ;)

ps. renówki nigdy nie miałem, tylko peugeot/citroen...z jednej strony trzaby zmienić bo jeden 300k, drugi 340...ale z drugiej strony nie chcą się psuć cholery (jedynie koszty eksploatacyjne przez lata) :E Choć teraz wpadnie znów peugeot a peugeota z 340 przejmie syn.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież już wszyscy wiedzą że to będzie wybitny cep. Rewelacyjnie serio to wygląda. 

Edytowane przez bielas22
  • Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszy mnie Twoja troska. Bardzo serdecznie dziękuję za ...te miłe słowa, ale uwierz mi że takie gadanie było zawsze! Czuwaj! krysiaku. ;). Od serca. 

Edytowane przez bielas22
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paaanie, to tylko pól flaszki było pite:szczerbaty:

images?q=tbn:ANd9GcSwKepei1NU4h8coxLJ2MU

• Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś wielki Kelam! Powiem to mojej mamie! WSPANIAŁY FRANCIK! Włosy zapuść bo choj...wo wyglądasz. ;)

Edytowane przez bielas22
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. Hop na drugą nóżkę - może humor ci się poprawi, zamiast chętek do dymienia zaraz po unbanie:E

images?q=tbn:ANd9GcTNVo3dBUjOGfNBnHl_y7q

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to  dobra. Ja bym dziabnął. ;) Nie będziemy się chyba kopać? :))

Edytowane przez bielas22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, bielas22 napisał:

Przecież już wszyscy wiedzą że to będzie wybitny cep. Rewelacyjnie serio to wygląda. 

Jak lubisz grac w Cinebench to spoko, bedzie kozak, w Gamingu oficjalne slajdy Intela mowia ze kupa, a ludzie czekali na +25% :E

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I cały plan w p#@%u, trza będzie się przeprosić z AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, rybek napisał:

Jak lubisz grac w Cinebench to spoko, bedzie kozak, w Gamingu oficjalne slajdy Intela mowia ze kupa, a ludzie czekali na +25% :E

po jednym slajdzie singielcore  mieli juz mokro w gaciach od 2 miesięcy
🤣🤣

Edytowane przez z1k
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, to jest najlpszy cep od chyba 10 lat. zawsze można  sapać, tylko po co?

Edytowane przez bielas22
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Ogider napisał:

I cały plan w p#@%u, trza będzie się przeprosić z AMD.

Po OC i9 nie będzie tak źle.

r_1155637_kgi4a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Według wcześniej ujawnionych zrzutów ekranu hwinfo, taktowanie magistrali pierścieniowej 285k wydaje się być o 1,1 GHz niższe niż 13900k.

— David Huang (@hjc4869) 8 października 2024 r.
Cytat

Najwyraźniej jest jeszcze jeden problem (czytany na Twitterze), że Arrow Lake zmniejszył prędkość magistrali pierścieniowej. Wysoka prędkość magistrali pierścieniowej spowodowała niestabilność Raptor Lake i degradację krzemu... Zobaczymy, jaki wpływ to ma w porównaniu z samym opóźnieniem pamięci.

Edytowane przez AMDK11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi