Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, wrobel_krk napisał:

To statystyka gotowców a nie rynek CPU. Ja pokazałem statystyki x86.

Ogólnie rzecz biorąc, Intel ma 70-80% rynku komputerów PC w porównaniu do AMD i zdobycie jeszcze większej liczby udziałów jest prawie niemożliwe. Xeon traci najwięcej na rynku, więc to jest priorytet Intela.

Gdy priorytetem jest Xeon, Intel nie będzie wypuszczał procesorów z ogromnymi rdzeniami tylko po to, żeby zrobić nam „dobrze”. Takie procesory nie zwiększyłyby znacząco udziału komputerów osobistych Intela. Obecnie Xeon jest na pierwszym miejscu dla Intela i tu przerzucają zasoby.

W tym kontekście anulowanie Royal Core ma sens, mimo że nam może się to nie podobać.

Edytowane przez AMDK11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Wu70 napisał:

To prawda, obecnie wszyscy są zainteresowani tylko serwerami i pod to idą projekty, niestety. Nawet AMD woli projektować pod EPYC i bardzo powoli odzyskiwać udział w segmencie klienckim. Royal padł, AMD pewnie też nie robi odpowiednika i będziemy się tylko bawić w +5-10% IPC.

Na pewno, Royal to 2x powierzchnia normalnego P, Compute tile miał mieć tylko 6P Royal (+0E)

Z tego co wiem, Royal Core najwyraźniej poza bardzo dużym wzrostem IPC miał kiepskie PPA czyli wydaność/popór energii/powierzchnię. Oprócz dużego wzrostu ST w wielowątkowości ze względu na mniejszą ilość rdzeni, byłby on słaby w porównaniu do rozwiązania z większą ilością mniejszych rdzeni.

Zdecydowanie droższe byłoby utrzymanie 3 różnych projektów rdzeni (Royal Core, P-Core i e-Core). Jednak z jednej strony procesor z 1-2 Royal Core + 4-6 P-Core i 8 e Core mógłby być ciekawy, ale z drugiej strony wyobrażam sobie że to koszmar dla dyrektora wątków.

Edytowane przez AMDK11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria Elite i Aero doczekała się wyświetlacza post jak dobrze widze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, AMDK11 napisał:

Zdecydowanie droższe byłoby utrzymanie 3 różnych projektów rdzeni (Royal Core, P-Core i e-Core). Jednak z jednej strony procesor z 1-2 Royal Core + 4-6 P-Core i 8 e Core mógłby być ciekawy

To byłby ideał ale nie mają środków na utrzymywanie tylu odnóg.

Mamy pecha że Royal trafił na taki czas.

Ciekawe czy P znowu połączą się z E w ramach oszczędności..  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, wii napisał:

Już ceny "wyciekły".

i7 w cenie 7800X3D? Kto wygra? :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegladalem troche materialow i powiem wam, ze smieje sie do tej pory :E 

Przeciez nikt tego nie kupi :D Mogliby sobie zupelnie darowac taka pseudo-premiere...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procki zle nie beda bo nadal wydajne, no ale nie w cenie premierowej. Jedyny plus tej nowej podstawki to w przyszlosci upgrade cpu na cos lepszego. Poki nie staniej to bedzie taka klapa sprzedazowa jak Zen5.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym upgradem to też bym się tak nie rozpędzał. Arrow Lake refresh anulowany, o Nova Lake mało wieści i nie wiadomo czy będzie na lga 1851 czy kolejny socket. Serio ale z ostatnich premier i tych nadchodzących powoli robi się komedia. Zobaczymy co 9800x3d pokaże 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, amsztel napisał:

Przegladalem troche materialow i powiem wam, ze smieje sie do tej pory :E 

Przeciez nikt tego nie kupi :D Mogliby sobie zupelnie darowac taka pseudo-premiere...

Ceny niby takie jak 14gen, TDP mniejsze ale w czasach obecnych brak wyraźnego wzrostu wydajności to kiepsko, szczególnie że płyty napewno będą drogie, przejrzałem sobie ofertę i jedynie to Aero G i Master mnie interesuje, o ile pierwsza pewnie będzie w okolicy 1500zl to master pewnie grubo ponad 2500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. Ja wiem, ze nie beda zle. Nie beda tez lepsze niz poprzednie - mowimy rzecz jasna o topowych modelach bo poki co tylko takie sie ukaza.

To troche tak jakby nVidia pokazala nowa topowa karte, ktora nie jest wydajniejsza od 4090 ale pobiera mniej pradu. Juz widze wszystkich z 4090-tkami na pokladze jak leca wydac cebuliony za zerowy wzrost wydajnosci :E 

Pobor pradu to w laptopach jest wazny... ale kazdy kto ma juz wytuningowane 13900K/14900K nie ma absolutnie zadnego powodu, zeby kupowac nowe proce. Ja sam nie ukrywam, ze czesto takich powodow szukam troche na sile, zeby wymienic sprzet ale tutaj nie moge zadnego znalezc :E 

Edytowane przez amsztel
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś ma topowe procki to nie ma sensu zmieniać częściej niż co 2-3 generacje bo wzrosty wydajności marne. Ale wiadomo czasami zmienia się żeby zmienic😄

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest tak że nowa generacja jest tylko dla posiadaczy 14900k ;)

Przez TSMC to i tak będzie świetny upgrade dla wielu ludzi i zakupy 14gen stracą sens.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Wu70 napisał:

To nie jest tak że nowa generacja jest tylko dla posiadaczy 14900k ;)

Przez TSMC to i tak będzie świetny upgrade dla wielu ludzi i zakupy 14gen stracą sens.

To akurat oczywiste, miałem na myśli że sens przesiadki z 13-14gen będzie żaden. Dla osób mających starsze procki jak najbardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.10.2024 o 18:06, Alighieri napisał:

Nie wróży to nic dobrego.

2-3*C? Nic tylko umierac :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu na labie wszyscy fanboje niebieskich, którzy jeszcze niedawno nabijali się z marnego przyrostu zen5 nagle nabrali wody w usta...po zeszłorocznym szlifie 3 na 4 w nazwie teraz taka niespodzianka, tamto przynajmniej nie było wolniejsze w grach niż poprzednik, bo siłą rzeczy wolniejsze być nie mogło 8:E 

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, krzysiak napisał:

wszyscy fanboje niebieskich

Odważne stwierdzenie. Po co tyle jadu tak w ogóle? Lewą nogą kolega wstał? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden jad, jest tu kilku takich osobników których inaczej nazwać się nie da :D

Żeby nie było, ja oczywiście też się nabijałem z marnego przyrostu zen5...jak i nabijam z tego co widzę u intela obecnie :E Plus taki w całej sytuacji, że mój "stary" 7800x3d niespecjalnie zagrożony jest w gamingu, bo wygląda na to że tylko zen5 x3d będzie szybsze i to prawdopodobnie niewiele :E

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Intel będzie się chwalił spadkiem poboru o 60-100W w zależności od gry. Trochę też teraz rozumiem brak HT, jaki oni będą mieć hotspot jeszcze gorszy niż AMD, będzie ciężko to schłodzić. Teraz też można zrozumieć wycofanie się z refreshu. 
AMD może spać spokojnie do Zena6. 
9800X3D będzie królem gamingu na najbliższe dwa lata. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi