Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

A widziałeś wielkość? Przesunięty plus skoncentrowany bardziej niż w AMD. Przy większej ilości W do odprowadzenia. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z podatkiem 265k wyjdzie podobnie jak obecnie 7800x3d z tym, że ceny płyt intela odjechane na premierę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TheMr., jak weźmiesz wszystko pod uwagę to wcale nie jest bardziej skoncentrowany niż 13/14 generacja. Po co mieszać do tego AMD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury przy gejmingu 50-57 stopni? Coś mi się wierzyć nie chce.

Edytowane przez muszka9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TheMr. napisał:

A widziałeś wielkość? Przesunięty plus skoncentrowany bardziej niż w AMD. Przy większej ilości W do odprowadzenia. 

https://www.purepc.pl/firma-msi-przygotowala-nowy-zestaw-do-montazu-chlodzenia-dla-chipow-arrow-lake-s-choc-stosowanie-go-nie-bedzie-obowiazkowe

"Jak donosi źródło, zastosowanie nowego uchwytu (Offset Kit) może obniżyć temperaturę Arrow Lake'a nawet o 3°C przy pełnym obciążeniu"

Po prostu STRASZNE RZECZY, nowe coolery, nic starego sie nie nadaje.

2 godziny temu, Quejki. napisał:

Odważne stwierdzenie. Po co tyle jadu tak w ogóle? Lewą nogą kolega wstał? :D

Wypraszam sobie, obrazasz moje niebieskie serduszko, ktore i tak juz mocno krwawi :( Ale sa tu wieksze fanboye niz ja, do ktorych nic nie dociera.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

@krzysiak No i się doczekałeś 😎

Nie chodziło mi tu o @SebastianFM, to że lubi testy Oktaby nie oznacza że od razu fanboj niebieskich :P

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny dobre bez żadnych podwyżek

...czyli to zły znak wydajnościowy  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zły znak to już slajdy od intela pokazują :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak będzie pompa na cenie przecież nie ma żadnej konkurencji 🤣

Tylko co z tego jak ceny płyt są ....:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, sideband napisał:

Tylko co z tego jak ceny płyt są ....:E

No początkowo właśnie tu będzie główny problem z ceną platformy...takiego 9800x3d będzie można posadzić i na mobo za 5 stówek, tu trochę będzie trzeba poczekać na tańsze konstrukcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde jakie uczucie żenady musiało towarzyszyć gościowi który robi te wszystkie wykresy, zwłaszcza o poborze mocy. Gość wie, że to jedyny plus tych procków, ale tak naprawdę procki Intel do tej pory brały 3 razy tyle W co konkurencja, dalej biorą więcej, a on musi to przedstawić jako uber hiper zaletę... 

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, krzysiak napisał:

No początkowo właśnie tu będzie główny problem z ceną platformy...takiego 9800x3d będzie można posadzić i na mobo za 5 stówek, tu trochę będzie trzeba poczekać na tańsze konstrukcje.

Sensowne płyty ATX B650/X670 to już ponad 1000zł. Więc cenowo wypadnie podobnie jak zestaw z i7 od intela.

Kwestia tylko jaka wydajność w grach, temperatury i pobór prądu.

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Doamdorto już zależy od tego, co się wymaga od mobo, jednemu wystarczy takie za 500, inny kupi za 2000 czy więcej ;) Osobiście nie potrzebuję niczego więcej niż posiada mój asus na b650 za obecnie ~8 stówek (na xkomie nawet okolice 7 z kodem rabatowym) ;)

W każdym razie chodziło mi o fakt, że 9800x3d będzie można posadzić na takie mobo i nie będzie ono go w żaden sposób ograniczać ;)

Co do drugiej części wypowiedzi...no niestety wszystko wskazuje na to,  że w każdym przypadku gorzej niż AMD (no może w kwestii temp będzie podobnie czy trochę lepiej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam czekam na CU 245 + jakaś średnia mobo na 890. Wyjdzie tyle samo kasy, co AMD 7800x3d + średnia mobo na 650E.

Edytowane przez leven
  • Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, zwłaszcza jak sredniawka tomahawk ma być za 2 tys. :rotfl:

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie podano oficjalnie cen, przynajmniej nie widzę. A dzisiaj miała być podana taka informacja :hmm:

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj to chyba chodziło jednak o ceny płyt głównych. Bo procesorów to już są wiadomej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja nie chcę żadnego tomahawka. Wystarczy pro/gaming. Poczekaj na oficjalne ceny wszystkich producentów Asus/Asrock/Msi/Gigabyt. Mają być dzisiaj.

EDIT: swoją drogą, za swojego Asusa Z370 dałem 5 lat temu 799zł.

Edytowane przez leven
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wersja budżetowa, nie ma co przepłacać.

MSI-Pro-Z890-A-WiFi.jpg

Oby wydajność na stock i po OC się zgadzała, bo raczej nie widzi mi się kupowanie tego samego co oferuje konkurencja.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie, że nie mam zamiaru kupować płyty za 1500zł. Do 1000zł znajdzie się przyzwoita mobo na Z890 :]

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba kupsztal do kwadratu 🤣

Edytowane przez sideband
  • Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi