Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, krzysiak napisał:

AMD ratuje teraz w tej kwestii to co pisaliśmy wcześniej...nikt nie zmusza do brania x870

Ja napisałem pod kątem dużego plus dla AMD.

Na Intelu ten Master 2900 a u AMD mogę Mastera na x670E za 1700 kupić. Co stracę? usb4.0 czy coś tam?

O b650E to już nawet nie ma co wspominać. totalne KO

Edytowane przez Ogider
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

The qualifier to this is that while both CPUs are tested using equivalent PL1=PL2 power settings, Intel uses base memory configurations for each part. So, the 14900K is equipped with 32GB of DDR5-5600 CL28 memory, and the 285K is using 32GB of DDR5-6400 CL32 memory. We found in our 13th-gen memory scaling testing that Raptor Lake gains a couple of additional percentage points using DDR5-7200 CL34 memory versus DDR5-5600.

https://www.techspot.com/news/105082-intel-unveils-core-ultra-200-desktop-cpus-arrow.html

Czyli testowali na default ramie. w Teorii ram 7200 na 14900k +5% i 8000 ma ponoć na Ultra dać też 5%. Tylko wtedy dalej wyjdzie na to samo a testy wszędzie raczej były z lepszym ramem 14900k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak dalej pójdzie, to się rozchoruje :(

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to przeproś lepiej swojego 8700k żeby się nie rozchorował :D

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do gier dali byli Cache L4 jak kiedyś i byłby spokój. Taka specjalna wersja dla gier. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo kup AMD, napisz na ihs markerem "Intel"  i może jakoś przeżyjesz 😂😅

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej @RTX5090 będziesz równie aktywnie wklejał porównanie wydajności Intela tutaj jak przy premierze zen5? :rotfl:

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. Ogólnie często strasznie mnie <CIACH>, no ale muszę Ci znowu podziękować, bo to głównie przez Twoje posty zmieniłem Intel na AMD, i dziś znowu widzę, że to była najlepsza technologiczna decyzja zakupowa ostatnich lat 😎

Edytowane przez RyszardGTS
wulg
  • Haha 5
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, wrobel_krk napisał:

https://www.techspot.com/news/105082-intel-unveils-core-ultra-200-desktop-cpus-arrow.html

Czyli testowali na default ramie. w Teorii ram 7200 na 14900k +5% i 8000 ma ponoć na Ultra dać też 5%. Tylko wtedy dalej wyjdzie na to samo a testy wszędzie raczej były z lepszym ramem 14900k

W Performance Index masz podane dokładnie jakich pamięci użyli do testu, jaka była częstotliwość i CL.

Nie wyjdzie to samo, będzie lepiej względem AMD. 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SebastianFM napisał:

Nie wyjdzie to samo, będzie lepiej względem AMD. 😁

U Oktaby na pewno...tam bankowo będzie lepiej niż zen5 x3d 😎

:E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SebastianFM napisał:

Nie wyjdzie to samo, będzie lepiej względem AMD.

No nie bo 9950x też na pewno na default 5600 puścili więc wyjdzie w testach tak naprawdę jak testują.

Też że 8000 ram da 5% nie ma pewności mogą tak sobie twierdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie interesują ceny płyt i procesorów w polskich sklepach. Jesli znajdziecie coś w proline/x-kom/komputronik/elektro/morele dawajcie znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny płyt Asusa są już w Xkomie. Wyciągaj minimum 1300 zł z portfela. 

• Thanks 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Voodoo 2 napisał:

hej @RTX5090 będziesz równie aktywnie wklejał porównanie wydajności Intela tutaj jak przy premierze zen5? :rotfl:

a czemu nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oktaba jak zrobi porównanie po OC to będzie cieplutko 🤣

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, krzysiak napisał:

Albo kup AMD, napisz na ihs markerem "Intel"  i może jakoś przeżyjesz 😂😅

Zrobiłem to specjalnie dla niego. :E  Bo nie mogę patrzeć jak się chłop męczy. :E

4jpPlSl.jpeg

• Haha 6
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszedłem w komentarze na PPC. 

Oczywiście znaleźli się tacy, co rozumem nie grzeszą i już wyśmiewają 447W poboru samego procesora 8:E

Po co pracownik Intela w ogóle tworzył ten slajd? 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, wrobel_krk napisał:

Możecie mi pokazać kogoś na tym forum (lub innym polskim) z 8000+ na intelu.

Edytowane przez Zhao
Poprawiony cytat:)
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Radio_Tirana napisał:

Ceny płyt Asusa są już w Xkomie. Wyciągaj minimum 1300 zł z portfela. 

Czekam na MSI i Gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają rozmach w Asusie, w 2014r Asus Maximus VII Hero - 699zł, w 2024r Asus Rog Maximus Z890 Hero - 3799zł. :hahaha:

Patrząc na ceny płyt Asus pod nowe Intele, to w cenie ASUS PRIME Z890-P,  można dostać pod AMD ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI.

Pod 15Gen mam już wybraną płytę. https://www.bestbuy.com/site/msi-pro-z890-a-wifi-socket-lga-1851-intel-z890-atx-ddr5-wi-fi-7-motherboard-black/6601461.p?skuId=6601461&intl=nosplash

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z innej galaktyki, obejrzcie sobie przesluchanie "leadership" Intel w kongresie:

I pomyslcie sobie kto by tam chcial pracowac, majac do wyboru inne firmy z lepszym "leadershipem"

Bo jesli pytacie gdzie wydajnosc? to na pewno nie z tymi dyrektorami

Edytowane przez sultan_kosmitow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi