Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy zauważyliście, ale w slajdach porównawczych 285K to 9950X jest gwiazdka, a pod nią że procesory był ustawione na 125W TDP. Tylko, że u Intela oznacza to zużycie nawet 250W, a u AMD "tylko" 162W, zaś fabrycznie 9950X ma ustawione 170W TDP. Innymi słowy zagłodzili Ryzena żeby słabiej wypał w testach wydajności wielordzeniowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, krzysiak napisał:

Wysypuje się w ycruncher i tu już muszę dać -25.

Na jakim teście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ju-rekjuż nie pamiętam, bo to jakoś modziłem na wiosnę. Jak będę miał chwilę to w weekend sprawdzę.

edit

10min cb r23, rzeczywisty też przechodzi przy -40.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Ogider napisał:

@sideband Jeszcze tli się iskierka nadziei że będzie dobrze na tle nowej/nadchodzącej konkurencji ? :)

Okaże się mnie bardziej interesuje czy coś zmieniło od strony taktowania kontrolera pamięci czy odpala na Gear 1 lub czy są dostępne niższe dzielniki od 2. W osobny zegar dla kontrolera pamięci to pewnie nie ma co liczyć.

Poza tym interesuje mniej pobór mocy całej platformy z idle i niskich obciążeniach przy włączonych wszystkich C-state oraz ASPM itp.

4 godziny temu, tomcug napisał:

AMD też nie umie, pokazali na ostatnich slajdach dobitnie :E

Jak to przecież dział GPU ich poduczył jak się robi slajdy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale porażka i jeszcze ten socket pod jedną generację. WTF Intel...
Szkoda mi ich :E

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba nie odbudują tego zaufania jak to tak ma wyglądać, jeszcze w gamingu kapkę słabiej od takiego 7800x3d w momencie jak za rogiem zen5 x3d :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy zamiast prostego odświeżenia ArrowLake-S nastąpi większa zmiana w drugiej generacji procesora na LGA1851.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GRACZE: jaka by premiera nie była to i tak będzie lepsza niż 13 i 14 gen. 

INTEL:

ainsley-harriott-hehe-boi-xi9a7x961pdixe

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, kadajo napisał:

Z tego artykułu też wynika że Intel nie zobowiązuje się do używania 1851 dla przyszłych produktów:

https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/intel-launches-arrow-lake-core-ultra-200s-big-gains-in-productivity-and-power-efficiency-but-not-in-gaming#section-thoughts

Pewnie takie pytania na konferencji padały bo zrobienie socketu pod jedną generację byłoby katastrofą... Chyba że zamierzają za 2 lata wypuścić Nova Lake na ddr6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć @kadajo, czemu tylko narzekasz a nie docenisz np. znacznie niższego poboru mocy? Pamiętam jak pisałeś o 13/14 generacji, że to są grzałki. Zastanów się też, że na razie nie mamy pojęcia o potencjale OC nowych procków. Np. jaka będzie wydajność przy takim podkręceniu, żeby pobór mocy był podobny do poprzednich generacji?

• Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po OC na pewno będzie wydajniejszy od poprzedniej gen dlatego że 14th na stock jest wyżyłowana pod korek łącznie z temperaturami i poborem mocy

Edytowane przez Tornado3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niższy pobór uzyskany brakiem HT, hue hue 🤣 w jakie ty OC wierzysz na wyśrubowanych cpu. Ciekawe kto będzie pierwszym frajerem na tym forum co to kupi, póki co Zen5 nikt się nie pochwalił. 
@leven czyżby Ty ?

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, kadajo napisał:

Intel widać bierze przykład od najlepszych czyli od Ubisoftu. :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SebastianFM I gdzie ta napewno większą wydajność w grach ? 😆

3 minuty temu, Tornado3 napisał:

Po OC na pewno będzie wydajniejszy od poprzedniej gen dlatego że 14th na stock jest wyżyłowana pod korek łącznie z temperaturami i poborem mocy

Zapomnij i OC. Procki mają zmiękczone zegary niezbędne powodu a tobie się OC marzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z oceną czekam na 24 października i prawdziwe testy w grach. Interesuje mnie też pobór mocy zarówno w idle, jak i pod obciążeniem. To nie oznacza, że jestem potencjalnym kupcem, tylko się interesuję na razie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Phoenix. napisał:

póki co Zen5 nikt się nie pochwalił. 

Też bym się nie chwalił gdybym kupił :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez 25 ostatnich lat się podkręcały to nagle Ty wiesz że teraz nie będą :D lubię Twoje poczucie humoru

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że z generacji na generację mniej to daje bo coraz bardziej wyśrubowane proce fabrycznie, czy to u intela czy amd...nie mówię tu, że się nie będzie w ogóle podkręcał, no może uda mu się wyrównać choć straty.

Sam jako nałogowy podkręcacz CPU w zeszłym roku kupiłem poblokowanego, bo uznałem że OC już praktycznie mało wnosi (poza wyższymi temp i poborem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Tornado3 napisał:

Przez 25 ostatnich lat się podkręcały to nagle Ty wiesz że teraz nie będą :D lubię Twoje poczucie humoru

Tak tak podkręcały 🤣 Napewno 13/14th się tak podkręcała że wyniki robiły wrażenie 🤣

Puknij się w łeb i pokaż te wzrosty 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Phoenix. napisał:

@SebastianFM I gdzie ta napewno większą wydajność w grach ? 😆

Wrócimy do tego tematu za 2 tygodnie. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, wamak napisał:

Ja z oceną czekam na 24 października i prawdziwe testy w grach. Interesuje mnie też pobór mocy zarówno w idle, jak i pod obciążeniem. To nie oznacza, że jestem potencjalnym kupcem, tylko się interesuję na razie.

Pobór będzie ten sam a górny limit to 250W. Więc na co ty czekasz ?

1 minutę temu, SebastianFM napisał:

Wrócimy do tego tematu za 2 tygodnie. 🙂

Pewniejszy wyników niż Intel na wykresie 😆

Pewnie wierzysz w te bajki, że pamięć podkręcona i przepustowość nadrobi 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie wyłączyłem HT. Różnica wydajności, nie widzę (w typowych zastosowaniach)

w CB23 wczoraj ( 34600 przy limicie 280 W). 

Przy podobnych zegarach ( mam 5.7 i 4.4 Ghz) z limitem 250 W z przecieków nowy proc ma mieć około 43 tys punktów. 

Więc to jest spora różnica względem 24 wątkowego 13900K po OC.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, SebastianFM napisał:

Cześć @kadajo, czemu tylko narzekasz a nie docenisz np. znacznie niższego poboru mocy? Pamiętam jak pisałeś o 13/14 generacji, że to są grzałki. Zastanów się też, że na razie nie mamy pojęcia o potencjale OC nowych procków. Np. jaka będzie wydajność przy takim podkręceniu, żeby pobór mocy był podobny do poprzednich generacji?

Procesory nadal mają 250W. Nic się nie zmieniło. Porównaj to z 7800x3D. A teraz dodaj martwy na starcie socket. Jedyne za co mogę pochwalić Intela to to że walczy i próbuje. I tak jak napisał @Phoenix. wyłączyli HT żeby im się ten socket nie stopił. Ale zobaczymy gdzie ich to zaprowadzi, pierwszy ZEN też nie był jakiś rewelacyjny.

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix., to ty sobie wybierasz w które slajdy wierzyć a w które nie? Przecież Intel pokazał niższy pobór mocy w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, krzysiak napisał:

Tyle że z generacji na generację mniej to daje bo coraz bardziej wyśrubowane proce fabrycznie, czy to u intela czy amd...nie mówię tu, że się nie będzie w ogóle podkręcał, no może uda mu się wyrównać choć straty.

Sam jako nałogowy podkręcacz CPU w zeszłym roku kupiłem poblokowanego, bo uznałem że OC już praktycznie mało wnosi (poza wyższymi temp i poborem).

OC u intela nie istnieje, chyba że ktoś lubi jak mu na przelocie CB proc bierze 350-400W. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi