Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam tylko nadzieję, że przeczytałeś ze zrozumieniem do czego konkretnie odnosi się to 20% ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, wrobel_krk napisał:

zachyPo co Ci płyta która ma tak naprawdę sens gdy się bawisz w ostre OC i/lub bicie rekordów, czy tam pod azoty, a kosztuje tyle co 285k/9950x?

Wbrew pozorom na takich plytach sie łatwiej kręci,a poza samym oc chodzi o jakosc wykonania itp tez troche.

Jak dla mnie taka płyta ma sens dla Ciebie moze styknac sredniak - obaj jestesmy zadowoleni i o to chodzi.

Zreszta zeby z Taichi OCF wygisnac maksa to pewnie trzeba czekac na wersję ze zlaczem CUDIMM, bo taka tez bedzie.

I jak bym mial kupowac mozliwe ze na takie pamieci i wersję płyty bym czekal o ile przy AR OC w ogole bedzie mialo jakis wiekszy sens.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Stjepan666 napisał:

Ciekawe jak z ceną zaszaleje.

Na zachodzie były po 499 USD, ludzie już pozamawiali. Teraz cena poszła chyba na 599 usd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Ja mam tylko nadzieję, że przeczytałeś ze zrozumieniem do czego konkretnie odnosi się to 20% ;)

konkretnie to bujasz w obłokach i takie przeliczenia możesz sobie co najwyżej włożyć między bajki. Ja w przeciwieństwie do Ciebie wole poczekać na testy i wtedy wyciągnąć jakieś wnioski, natomiast Ty odpalasz szklaną kule i jeszcze kogoś pouczasz.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Tornado3 napisał:

jeszcze kogoś pouczasz.

Ja Cię nie pouczam. Stwierdziłem fakt, że nie potrafisz pisać po polsku i napisałeś jasnowiC. No i to Ty zacząłeś mój temat :)

Ogólnie pocisnąłeś mi wyrazem którego nie potrafisz poprawnie napisać i jeszcze potem się dziwisz, że zachowałem spokój 🤣🤣

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, sideband napisał:

Gdybym miał mieć takie same przeboje jak formułce na Z170 to bym podziękował mowa o grzebaniu by wycisnąć maxa z oc pamięci. 

Bawilem sie cpu AMD na Taichi Lite, Gene, teraz na AsRocku Nova - wszedzie bezproblemowo.

Jesli przy Arrow Lake OC bedzie na tym samym poziomie jakosci i poziomie trudnosci to moze chodzi o to ze AsRock odrobił lekcje jesli o możliwości OC?

AsRocka pamietam z czasow jak jeszcze obok ECS byl mocna budzetowka i wynalazkiem aka 'szrot' :D

Edytowane przez zachy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też pamiętam te czasy i modowane biosy pod socket 462 na Sis-ie.

Bios biosowi nie równy do co ustawień pamięci to już wiem, że nic się nie zmieniło na 1851 względem 1700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Side, czyli OC pamięci da dobre 8-10% do ogólnej wydajności na 1851 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, leven napisał:

Widzialem info ze oc z 6400 do 8000 ma dac 5%

Edytowane przez zachy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z ciekawosci przegladalem informacje co w niebieskim obozie slychac :D

Zainteresowal mnie temat sweet spot 8000MHz na ramie dla Arrow i to, ze to ma wlasnie taki wzrost wydajnosci dac.

Czyli chyba podobnie jak na 13/14Gen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, zachy napisał:

Widzialem info ze oc z 6400 do 8000 ma dac 5%

5% czego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajnosci, bo o tym jest mowa, w domysle? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jesteś chyba jedyny który widział takie testy :) szacunek

ja nic poza zrzutami z cpuz nie widziałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, leven napisał:

Pisałem o ustawieniach dla pamięci i ewentualnie nowych timingach etc także tutaj bez zmian względem 1700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Tornado3 napisał:

no to jesteś chyba jedyny który widział takie testy :) szacunek

Ktorys z recenzujacych sie wypowiadal ze taki ma byc przyrost wydajnosci przy 8000MHz

teraz nie pamietam ktory dokladnie, bo troche tych filmow sie naogladalem.

Mysle ze 5% to i tak przyzwoity wynik, jesli bedzie wiecje no to tym lepiej.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz się posikam. Ktos wierzy w 10% wydajności dzięki oc pamięci i jednocześnie wierzy, że intel by się tym nie pochwalił na swoich wykresach? :szczerbaty:

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sikaj.  To, że AMD w swoich 9xxx nie może, nie znaczy, że Intel też nie może. Procesor jeszcze nie wszedł w testy, a Ty już o sikaniu nawijasz.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Voodoo 2, on napisał o 5% więc czemu wyskakujesz od razu z 10%? Poza tym czy przy premierach poprzednich generacji się tym chwalili?

Jakoś PurePC udało się na i7-14700K uzyskać 8,5% wydajności między DDR5-6400 CL32 vs DDR5-8000 CL38 nawet bez optymalizowania timingów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Voodoo 2 napisał:

Zaraz się posikam. Ktos wierzy w 10% wydajności dzięki oc pamięci i jednocześnie wierzy, że intel by się tym nie pochwalił na swoich wykresach? :szczerbaty:

Panie - na pjurze, to może i 15% wyjdzie przyrostu. Albo 20, 30 albo od razu na grubo 50%. Natomiast w przypadku złowrogiego amd, jak w redakcji będzie kręcił sebuś, to ram i mobo podstępnie się zapali🔥 i wywoła groźny pożar stwarzający zagrożenie dla wszystkich w pobliżu. Ale wtedy - nagle na ratunek przybędzie dzielny oddział strażaków-komandosów z polskiej siedziby intela, którzy bohatersko ugaszą ten czerwony szajs, który jak wiemy lubi masowo się upalać. Na pożegnanie, po bohaterskiej akcji intelowców wszyscy wstaną i będą im klaskać ze łzami w oczach, co oczywiście mistrz tester opisze w podsumowaniu testu nowej dobrze nieźle rokującej generacji niebieskich:boink:.

Edytowane przez Kelam
  • Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SebastianFM ja o nim pisze 

2 godziny temu, leven napisał:

Sam mam Intela, ale nie zaklinam rzeczywistości 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zaraz... skoro Intel testował na ziemniaczanych ustawieniach pamięci dla 14gen i wyszło że nowe CPU od niej wolniejsze w gamingu, to znaczy tylko tyle, że na podkręconych też będzie wolniejsze. Więc generalnie niczego to nie zmieni jeśli slajdy się potwierdzą i nadal stare będzie szybsze od nowego... więc jaranie się tym jest tak samo bezsensowne jak dyskusja z @leven😅😂

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi