Skocz do zawartości
Wu70

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
18 godzin temu, leven napisał:

Jaki jest sens umożliwić 5 letnią płytę główną, na którą ma ba być montowany najnowszy chip ? Stara płyta ogranicza przepustowość ?

Mam płytę z sygnaturki już od 6 lat, a zapowiada się że jeszcze co najmniej 4 na niej posiedzę. Ostatnio zdecydowałem że nie ma sensu składać nowej platformy tylko najlepiej będzie wymienić samo GPU. Jeszcze dołożyłem też drugi dysk NVMe.

Nic nie jest ograniczane poza dyskiem właśnie, bo ta płyta ma M.2 na PCI-e gen 3, a dysk mam 4. Nie żeby dało się to odczuć przy codziennym użytkowaniu, albo przy graniu... 

Także nie wychodziłbym z takimi śmiałymi stwierdzeniami, bo wymaganie że trzeba wymieniać całą platformę po każdej serii CPU, to po prostu zwykła antykonsumencka praktyka i nie idzie za tym żadna sensowna logika.

Z 2700X, RTX 2080, 16GB RAM, 1TB SSD przeszedłem na 5800X3D, RTX 4080S, 32GB RAM, 4+1TB SSD. Na tej samej platformie. I za to bardzo doceniam AM4.

Edytowane przez Isharoth
  • Like 2
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 4.08.2024 o 09:01, Wu70 napisał:

Sporo, to będą najlepsze cpu Intela. Oni już od roku produkują nowszą generację na nowszym procesie bez problemów (Meteor, Intel 4), a teraz będzie TSMC N3 ale to wiedzą tylko najbardziej świadomi klienci.

Z 15gen będzie inny problem - cena. To pewnie nie będą konkurencyjne cenowo procesory dla ryzenów. Skok na topowy proces TSMC swoje będzie kosztował a wydajność nie okaże się rewolucyjna.

Trudno, żeby najnowsza seria nie była najlepsza ;-) Jak dla mnie to jest przede wszystkim projekt bezpieczny. Sprawdzony, zewnętrzny proces. Brak HT (pozornie błąd, ale cholera wie ile tranzystorów i wydajności kosztują te wszystkie mitygacje dziur bezpieczeństwa powiązanych z smt). Trochę niższy zegar. Czyli te procesory będą po prostu działać (co w obecnej generacji nie jest takie oczywiste) i będą nieco szybsze od poprzedników (ale raczej niedużo szybsze od Raptorów na domyślnym profilu Extreme Plus ;-) ). Co do ceny to wątpię, by Intel przegiął. Z jednej strony Intel musi zwiększać marże wobec obecnych problemów, ale z drugiej jako marka szoruje dno i żeby się sprzedać, stosunek wydajności do ceny nie może być gorszy od konkurencji.

Edytowane przez Assassin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie odwrotnie, zarówno teraz jak i przy następnych generacjach Intel ma i będzie miał gorsze te stosunki do ceny bo ma markę. Przede wszystkim w segmencie mobilnym gdzie Lunar może być jednocześnie najlepszy. 

5 godzin temu, Assassin napisał:

Trudno, żeby najnowsza seria nie była najlepsza ;-)

Bo tu nie chodzi o bycie lepszym jak 13 względem 12. ;)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawiam: Intel miał markę ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tyle jeśli chodzi o 15-gen w tym roku 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekscytowanie się PL4, gdzie taką wartość proc może trzymać 2 milisekundy, to nic innego jak tzw. clickbait ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że budżetowce ożyją, wcześniejsze same 4P w i3 to lipa straszna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Skończ p…. Lipa dla kogo ? Dla ciebie bo wymagasz więcej czy dla Kowalskiego co pulpit odpala na tym tylko 🤣 Nagle jakieś i3 ma mieć tu znaczenie… 

Tak ożyją, księgowe nagle zaczną grać w gry 🤣

I pewnie renderować…

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy warto w ogóle odpisywać na takie głupoty ale zdradzę sekret za darmo: seria Ultra nie jest dla księgowych :lol2:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niczego mądrego nie spodziewałem się że odpiszesz ;) I tak właśnie się stało. Ktokolwiek zainteresowany czymś więcej niż pulpitem pójdzie w i5 aka ultra 5.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczę na nawiązanie walki z X3D, bo z serią 9000 raczej dadzą sobie radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocno czekam na tą premiere :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak skasują LGA1851 dla tej serii i wydadzą ją na LGA1700 to ja też :] Natomiast jak nie, to nie - większa szansa, że będzie AMD :]

12 godzin temu, Wu70 napisał:

seria Ultra nie jest dla księgowych :lol2:

... to która seria tych Arrow Lake do stacjonarnych PC jest dla księgowych?

Edytowane przez Kyle_PL
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nova Lake ma zawierać w końcu odpowiedź na 3D cache AMD ale najpierw jeszcze jeden refresh arrowa w kolejce.. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli znowu zmiana socket co chwilę? Skoro tak, to mam dla Intel info: 🖕

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, ze ten Arrow Lake to bedzie cos ciekawego bo jesli nie to sie załamie :D Zen5 okzalo sie totalna klapa i na 3D nawet nie licze.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będzie nic ciekawego to się włączy testy na purepc i już będzie zajebiscie :D

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.08.2024 o 20:34, Kyle_PL napisał:

Czyli znowu zmiana socket co chwilę? Skoro tak, to mam dla Intel info: 🖕

To proszę kupić procesor, który ma spro ulepszeń i postawić go na starym sockecie.

Nie ma sensu zmiany mobo, bo po co, skoro komputer na nowym CPU +. stara mobo się uruchamia.

Nowy proc, nowa mobo i tak to ma działać, a nie jakieś klejenie staroci z nowościami.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi