Skocz do zawartości
doman18

Podstawka chłodząca pod laptopa (tym razem te działające)

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem wiem, było i milion razy ludzie powtarzali że są  :kupa: Ale ostatnio producenci chyba posłuchali moich (i nie tylko) modlitw i pojawiły się konstrukcje które nie tyle 'dmuchają na obudowę' (co jak wiemy jest totalnym nieporozumieniem) ale pomagają domyślnym wentylatorom przez wtłaczanie powietrza w otwory wentylacyjne. Takie konstrukcje zamiast zwykłych wentyli mają turbinki a pianka naokoło uszczelnia przepływ powietrza (żeby zwiększyć ciśnienie).  Niestety "przy okazji" producenci dorzucają też LEDy-sredy, ekranki lcd, milion innych świecideł i ceny są wywindowane do granic nieprzyzwoitości. Ale wielu youtuberów zachwala, nawet przeciwnicy takich podstawek.

Modele które znalazłem 

Llano V10

Llano V12/13

IETS GT500 (4 wersje)

IETS GT600 (j.w.)

Jak grzyby po deszczu dochodzą inne firmy  (Klim everest, aicheson k1 itp)

Moje pytania

1. Czy ktoś ma? I czy poleca?

2. Czy ktoś wie gdzie najtaniej dostać?

PS. Tak wiem, że najlepiej to przeczyścić laptopa i wymienić mu pasty ale nie zawsze jest to główną przyczyną. Np. mój HPek jest dość nowy (2 miechy) ale w tej chwili wyciskam z niego soki wirtualkami a upalne lato dokłada swoje 3 grosze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.07.2024 o 16:16, doman18 napisał:

Tak wiem, że najlepiej to przeczyścić laptopa i wymienić mu pasty ale nie zawsze jest to główną przyczyną. Np. mój HPek jest dość nowy (2 miechy) ale w tej chwili wyciskam z niego soki wirtualkami a upalne lato dokłada swoje 3 grosze. 

Ciekawy temat, doskonale rozumiem bo też cały czas chodzą mi po głowie jakieś podstawki. 

Mam hp paviliona 15 z 5700U i niestety ale "chłodzenie" nie do końca ogarnia. Wrzuciłem mu PTM honeywella i wyłączyłem turbo i tak można w miarę kulturalnie pracować, chociaż przez obcięte zegary wydajność nie powala (1,8GHz). Z turbo to byle kliknięcie i zaraz wiatraki więc, skoro miałbym ich wysłuchiwać to równie dobrze wsadził bym go na jakąś podstawkę żeby lepiej trzymał zegary. 

Połasiłem się na 5700u bo zależało mi na lepszej integrze, ale siostra zaraz kupiła takiego samego ale z 5600u (6r/12w) i w ogóle bez porównania - nie dość że wyższe zegary bazowe czyli lepiej nawet bez turbo, to nawet z turbo lapek "ogarnia". 

Teraz zastanawiam się czy nie złożyć jakiej stacji, a tego zostawić sobie jak jest "do neta", bo i tak te temperatury wszystko ograniczają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi