Skocz do zawartości
Major303

Komputer do gier do 4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam zamiar zrobić częściową modernizację mojego obecnego komputera. Znaczenie tutaj ma mój obecny procesor Ryzen 5 3600, bo nowy procesor musi być sensownym wzrostem wydajności. Jedyne co zostawiam to GPU RTX 2070 SUPER. Budżet jest umowny - jestem w stanie wydać tyle ile trzeba, ale im mniej tym lepiej. 4000 zł to taki punkt mojego komfortu - powyżej tego będę mieć wrażenie że za dużo wydaję.
Trochę kontekstu co mam zamiar z tym komputerem robić - generalnie głównie gram w starsze gry lub gry mniej wymagające. W nowe gry gram o wiele mniej. Dlatego wydaje mi się, że celowanie w najwyższą półkę wydajnościową po prostu mija się z celem.

Moje oczekiwania, niby trochę się na komputerach znam, ale nie znam obecnych trendów rynkowych.

• CPU - tylko AMD. Opłaca mi się iść tylko pod socket AM5. Bez głębszych poszukiwań podoba mi się Ryzen 5 7600. W niektórych grach wzrost wydajności jest rzędu nawet 100%, a cena jest przyzwoita.
  • GPU - jak już mówiłem zostaje RTX 2070 SUPER bo na razie daje rade.
  • Chłodzenie CPU - nie znam się, cokolwiek co pasuje i dobrze chłodzi będzie dobre.
  • Płyta główna - nie znam się ale preferowałbym ATX bo składanie PC z micro ATX to tortura, ale ATX są znacznie droższe, nie wiem czy budżet wytrzyma.
  • Zasilacz - nie ma co oszczędzać, musi być certyfikat GOLD. Nie wiem jaka moc będzie odpowiednia.
  • RAM - 2x16 GB, musi być kompatybilne z danym CPU. Z doświadczenia wiem, że niektóre modele się nie lubią, co prowadzi do BSODów.
  • Dyski - wziąłbym 1x 500GB M.2 + 1x 2TB M.2. Jeden pod system, drugi pod gry.
  • Obudowa - wymieniam bo moja obecna jest bardzo niskiej jakości, jak jest okazja wymiany to wymieniam. Jestem staromodny, żadnych ledów ani szkieł hartowanych.

Jak dodałem pierwsze lepsze rzeczy z każdej kategorii do koszyka na x-kom to wyszło mi 3500 złotych, więc chyba da radę się zmieścić w budżecie.

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Major303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Coś takiego:

https://proline.pl/koszyk/cfc1dbfb

Ryzen 5 7500F (odpowiednik 7600 bez iGPU - za to taniej), 32GB DDR5 z profilem EXPO pod AMD, płyta ATX, obudowa bez okna, dodatkowy wentyl do niej na tył (bo nie ma), porządny zasilacz z ATX 3.0.

SSD osobny na system to nie ma za wiele sensu, no chyba że po prostu więcej miejsca chcesz mieć, ale to daj 1TB od razu bo 500-tki są wolniejsze i dobre dyski kosztują niewiele mniej od 1TB: https://proline.pl/dysk-patriot-ssd-viper-vp4300-lite-1tb-m-2-pcie-nvme-gen4-vp4300l1tbm28h-p8118713

Jak chodzi tylko o stawianie osobno systemu na innym dysku, to wg mnie nie ma to żadnego większego sensu.

Jak chcesz to weź od razu 8 rdzeni na przyszłość: https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-7-7700-am5-oem-p8120912

btw. jeszcze podpowiem, że ewentualnie na obecną podstawkę można wrzucić https://www.x-kom.pl/p/1213371-procesor-amd-ryzen-7-amd-ryzen-7-5700x3d.html - i masz wtedy wydajność podobną do 7500F / 7600, zostając przy starej platformie.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zamówić gdzie indziej, na ceneo sprawdzałem to dostępna w wielu sklepach. RAM spoko opcja

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Dirian 2 dyski to jeszcze przyzwyczajenie z czasów HDD, ale też ma to pewną zaletę - jak padnie jeden, to nie tracisz 100% danych. Też zależy który padnie, bo jednak na kluczowe dane trzeba mieć backup.

Edytowane przez Major303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak właśnie myślałem, że przyzwyczajenie ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak szybko potrzebujesz tego sprzętu ale ogólnie to jest przed nami sporo premier. Nowe procki od AMD + nowa seria RTxów a przed nami Black Friday i Cyber monday ;) Tak tylko piszę bo sam mam ochotę już kupować i na razie jakoś się wstrzymuję.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nowe procki AMD zapewne będą sporo droższe.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowę do takiego sprzętu możesz dać nawet i https://proline.pl/obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-500-czarna-bg034-p1383152 albo taniej https://proline.pl/obudowa-do-komputera-zenpc-z1-mesh-solid-black-4x-p12-pwm-pst-120mm-p8116751

Przy oszczędności na pamieciach dając wyżej polecone IRDM PRO oraz ZENPC Z1 przy bardzo małej dopłacie możesz wskoczyć na https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-7-7700-am5-oem-p8120912

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sechuBFG z doświadczenia wiem, że nigdy nie ma dobrego momentu na zakup komputera, bo technologia zawsze postępuje do przodu. W pierwszej połowie generacji się nie opłaca, bo pierwsze serie mogą być wadliwe. W drugiej połowie generacji się też nie opłaca, bo zaraz będzie nowa generacja. A black frajer to oszustwo, ceny podniosą miesiąc przed.

Wracając do tematu, jedna poprawka - zamiast dwóch dysków jeden dysk 2TB M.2, ze starego komputera wezmę SSD 2.5 cala 1TB, będę mieć 3TB zamiast 2.5TB i to w niższej cenie.
Na razie sobie to wszystko gromadzę na x-kom bo jeszcze nigdy mnie nie zrobili w konia, ale ceny często mają stosunkowo wysokie. O proline sobie poczytam, ale we wstępnym przeszukiwaniu internetu znalazłem o nich wiele podejrzanych opinii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nigdy nie miałem problemu z Proline, złożyłem tam już wiele zestawów dla znajomych czy różnych forumowiczów i raczej każdy był zadowolony. Sam też raz reklamowałem GPU i raz płytę główną - zero problemów, obie gwarancje zrealizowane jak należy.

Oczywiście zamów gdzie chcesz, ale ja wychodzę z założenia, że najlepiej zamawiać tam gdzie jest najtaniej (pomijając jakieś szemrane / mało pewne sklepy).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem w Proline i reklamacja bez przeszkód, szybki zwrot gotówki. Jedyny mankament to wystawili FV korektę na kilkadziesiąt złotych bo do testu zdjąłem folie z wentyli. Może i uzasadnione...

Poza tym wszystko sprawnie, kontakt szybki i szybka reakcja na zapytania.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trochę poczytałem o nich więcej, i ludzie mówią, że januszerka straszna. Wiadomo, jest 99% szans na sukces, ale jak się trafi w ten 1% to niższa cena wcale nie pomoże. W mieście obok mam sklep komputerowy który nie prowadzi sprzedaży internetowej, często mają tam ceny nieco niższe niż cena rynkowa, jeżeli będą tam mieli to czego szukam to wezmę u nich, ale na razie ceny biorę na podstawie tego co ma x-kom. Niby jeszcze są morele, ale tam podobno też się cuda dzieją.

Iteracja pierwsza poniżej. Do dyskusji chłodzenie, bo nie mają tego co polecaliście. Tak samo dysk, wziąłem Crucial bo podobno mają porządny sprzęt, Lexar byłby tańszy ale o nich nic nie wiem.

firefox_8WzSNIQZZ0.png.44605d4da67873573daf25b6c2fe51aa.png

Edytowane przez Major303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Buda spełnia warunek braku szkła na boku, ale z przewiewnością jest na bakier. Wrócił bym do Fractala:

https://www.ceneo.pl/138639073

X-kom ma obecnie w promocji Ferę Black za 94zł:
https://www.x-kom.pl/p/1234981-chlodzenie-procesora-endorfy-fera-5-black-120mm.html

W tej samej promocji zasilacze z ATX 3.0 pod nowsze karty nVidii:
https://www.x-kom.pl/p/1125151-zasilacz-do-komputera-asus-tuf-gaming-750w-80-plus-gold-atx-30.html

https://www.x-kom.pl/p/1152149-zasilacz-do-komputera-msi-a750gl-750w-80-plus-gold-atx-30.html

Edytowane przez kalderon
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Major303 napisał:

Trochę poczytałem o nich więcej, i ludzie mówią, że januszerka straszna.

Na każdy sklep znajdziesz negatywne komentarze, zobacz ile ludzi marudzi na morele czy x-kom ;)

Plusem proline jest to, że tam masz jakiś kontakt i gadasz w razie czego z konkretnym człowiekiem. Na morele / x-kom odpisuje ci losowy konsultant, który jednocześnie odpowiada na setki innych zgłoszeń i wkleja ci formułki kopiuj-wklej z których nic nie wynika. Poczytaj sobie jak te sklepy podchodzą chociażby do tematu rękojmi, x-kom z góry bezprawnie odrzuca taką formę gwarancji. To nie jest Januszerka?

Ofc zamów gdzie chcesz, ale chcę ci po prostu zobrazować, że X-kom to także sklep daleki od ideału, a że sam się z nimi kilka razy kopałem, to nie jestem fanem stawiania ich na piedestale. Dopóki się nic nie dzieje to jest spoko, ale jak już trzeba załatwić coś co wykracza poza bardzo niskie kompetencje ich konsultantów, to zaczynają się schody.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W x-kom miałem jeden zwrot i gwarancję, i bez zająknięcia się wszystko załatwili i nawet kuriera zapłacili, więc ufam im z doświadczenia. Nie jestem przez nich opłacony, po prostu zdarzały mi się sytuacje gdzie kupowałem coś w "nieznanym" sklepie, a potem trzeba było błagać sprzedawcę na kolanach żeby przyjęli zwrot czy gwarancję. Jeszcze nad tym się będę zastanawiał, ale najpierw muszę wiedzieć co kupić.

Iteracja druga:

firefox_kVhEg17RhY.png.cb411daeb6bcb44f3edf9a27727da6b7.png

Ten wentylator w wersji black to jest dokładnie to samo tylko drożej, przecena chyba się skończyła. Zaczyna wyglądać to dobrze, poczytam sobie opinie o pojedynczych komponentach, i czy są one kompatybilne. Jeszcze będę sprawdzał czy GPU wejdzie. Mam nadzieje, że ten trend powiększania się GPU nie będzie się kontynuował, bo prawdopodobnie za rok lub dwa bym przeskoczył na serie 5000, i nie mam zamiaru wymieniać nowej obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W tym Focusie jest dużo miejsca na kartę, więc każda karta tam wlezie.

Ten zasilacz to kiepska opcja, coś tam spaprali z kontrolą wentylatora i jest zwyczajnie głośny.

No i znów wracamy do cen z X-kom, płacisz 829 zł za Ryzena 5 7600 gdy za 659 zł masz w Proline czy sferisie Ryzena 5 7500F. Buda też prawie 100 zł droższa niż u konkurencji - to już masz 270 zł dopłaty.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie będę to brał w lokalnym sklepie, bo ceny na x-komie od pewnego czasu jakieś podejrzane. Nie wszystko, ale część rzeczy mają drożej. Wtedy się prawdopodobnie zmieści Ryzen 5 7700, ale na razie jako placeholder zostaje 7600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

399zł za Focusa to najwyższa cena na rynku... Dołóż jakiś wentylator 120mm pwm na tył.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też Fere 5 Dual Fan kupić i wtedy jeden wentyl założyć do budy zamiast do chłodzenia. Nawet opłacalna opcja bo sam Fluctus kosztuje ~ 50 ziko.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 25.07.2024 o 12:40, Major303 napisał:

@sechuBFG z doświadczenia wiem, że nigdy nie ma dobrego momentu na zakup komputera, bo technologia zawsze postępuje do przodu. W pierwszej połowie generacji się nie opłaca, bo pierwsze serie mogą być wadliwe. W drugiej połowie generacji się też nie opłaca, bo zaraz będzie nowa generacja. A black frajer to oszustwo, ceny podniosą miesiąc przed.

Wracając do tematu, jedna poprawka - zamiast dwóch dysków jeden dysk 2TB M.2, ze starego komputera wezmę SSD 2.5 cala 1TB, będę mieć 3TB zamiast 2.5TB i to w niższej cenie.
Na razie sobie to wszystko gromadzę na x-kom bo jeszcze nigdy mnie nie zrobili w konia, ale ceny często mają stosunkowo wysokie. O proline sobie poczytam, ale we wstępnym przeszukiwaniu internetu znalazłem o nich wiele podejrzanych opinii.

Możesz być Black frajer jeśli nie znasz cen, jeśli znasz je bardzo dobrze to można wyhaczyc naprawdę fajny sprzęt. Ponad 4 lata temu kupiłem Xiaomi mi9t pro za 1370 zł. Flagowca Xiaomi w tamtym czasie, słuchawki hyperx za 199 zł. Zdecydowanie się da. Zgadzam się z pierwszą częścią że nie ma dobrego momentu na zakup. Chociaż ja dotychczas kupowałem raczej w przeciętnych momentach, bo w ogóle o tym nie myślałem. Teraz mam nadzieję kupić w dobrym momencie. 

Edytowane przez sechuBFG
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna iteracja (podgląd na proline bo mają w ofercie lepszy dysk). Wymieniony zasilacz, chłodzenie, i procesor już docelowo na 7700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie bym zamienił PSU na tego Seasonica, ale jeszcze się zastanawiam nad MOBO - ta https://proline.pl/plyta-glowna-msi-b650-gaming-plus-wifi-ddr5-am5-p8121463 kontra ta https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b650-eagle-ax-am5-p8120879

Nie jestem też pewien co do RAM, są opinie że częstotliwości szaleją. Może to tylko mały procent wadliwych jednostek, ale znając moje szczęście ja też będę w tym małym procencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi