Skocz do zawartości
Major303

Komputer do gier do 4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mały procent Ryzenów zrobi 6400. Chcesz zaryzykować - twoje prawo, ale jak będą problemy to trzeba będzie ręcznie ustawiać RAM w BIOSie. Praktycznie każdy Ryzen 7000 robi 6000MT/s i to bezpieczna opcja.

Różnica między tymi płytami jest głównie taka, że Gigabyte ma 1-gigowy LAN, a MSI 2,5-gigowy, za to Gigabyte obsługuje PCI-E 5 dla głównego dysku M.2 (MSI "tylko" PCI-E 4), Gigabyte ma jedno złącze USB z tyłu więcej, ale tylko 3 wyjścia audio (MSI ma 6 wyjść).

Edytowane przez kalderon
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli w tej samej cenie jestem w stanie dostać RAM który nie będzie straszył to wolałbym kupić inny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to pod MSI? Zadziała na każdej płycie, ale ma gorze opóźnienia. Goodramy są tańsze i szybsze.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie MSI jest lista RAM testowanych z tą płytą. Goodram nie ma liście. Obstawiam, że i tak zadziała, ale opinie o problemach z XMP nie budzą entuzjazmu więc szukam alternatywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI ma skończoną listę RAMó do testów, raczej nie trzymają kości małej polskiej firmy. Jakich problemach z XMP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Listy QVL można olać w tym przypadku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, kalderon napisał:

MSI ma skończoną listę RAMó do testów, raczej nie trzymają kości małej polskiej firmy. Jakich problemach z XMP?

Np. zablokowanie na 4800 MHz, niektórzy też zgłaszają że memtest im sypie błędami. Niezależnie czy Intel czy AMD. Po zablokowaniu na stałym taktowaniu 6400 MHz chodzą dobrze, ale z tego co wiem XMP ma wiele zalet i często zwiększa wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słyszałem o żadnych blokadach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, kalderon napisał:

Nie słyszałem o żadnych blokadach.

Patrzę na komentarze na x-kom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten komentarz?

Cytat

Płyta główna Gigabyte x670 gaming x ax V2, procesor Ryzen 5 7600X.
W ogóle nie działają na częstotliwości 6800.
A ni xmp a ni expo profile. Default ustawienia pokazują 4800.
Wystawieniem mnożnika na 60 udało się ogarnąć 6000. Więcej - nie działają.

No więc na X-komie są komentarze zbiorcze, dla wszystkich wariantów Goodramów, od 5600 do 6800MT/s, różne warianty pojemnościowe itp. Gość kupił wariant 6800MT/s tylko z profilem XMP bo 6800 to za dużo dla AMD i narzeka że kości poszły tylko na domyślnych 4800MT/s. Więcej - gość narzeka że ustawił "tylko" 6000MT/s, tylko że jest to bezpieczny sufit dla większości Ryzenów 7000. Gość nie ogarnia, kupił złe pamięci pod swój procek i narzeka że nie działają. Kilka komentarzy niżej komentarz od znacznie bardziej ogarniętego użytkownika:

Cytat

jest ok, dziala na ryzen 7600 Asrock b650 na cl28 6000Mhz - synchronicznie uclk=mclk , fclk 2133 -to chyba najlepsze ustawienie na
Ryśków 7000, 6800Mhz u mnie nie poszo, ale nie potrzebuje tyle, lecz pokombinuje jeszcze z napieciami

Wiedział co robi, kupił najszybsze żeby ustawić je ręcznie na jak najniższych opóźnieniach.

Do Ryzena jak chcesz odpalić i zapomnieć to kupujesz RAM 6000CL30. Najlepiej zaktualizuj też BIOS jak fabrycznie zainstalowany był stary (nowsze poprawiły obsługę pamięci, czas uruchamiania itp). I tyle.

Co więcej - w komentarzach pod płytą MSI, jak i pod Goodramami kilka osób się chwali że na płycie MSI bez problemu odpaliło kości 6400CL32. Jest na to szansa, ale jak boisz się ryzyka i ręcznego ustawiania to wracamy do poprzedniego punktu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wiele wyjaśnia. W takim razie wersja finałowa wygląda tak https://proline.pl/koszyk/b6fb9be9 Jeszcze sprawdzę czy mój RTX 2070 SUPER wymiarowo pasuje, i ogólnie czy większe karty wejdą. Powinno być ok, ale lepiej sprawdzić przed zakupem.

Jak ktoś ma jakieś zastrzeżenia to można mówić, bo dopiero za kilka dni będę składał zamówienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej obudowy wejdą bardzo duże karty graficzne.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@kalderon Czy Arctic Freezer 36 (zwykły) to jest to samo co Arctic Freezer 36 Black tylko inny color? Ani proline ani mój lokalny sklep nie mają wersji Black, więc musiałbym brać albo wersje zwykłą, albo kompletnie inny model.

Edytowane przez Major303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to to samo tylko że w wersji Black chłodnica jest czarna.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niestety ani proline ani lokalny sklep nie mają obecnie zasilacza Seasonic FOCUS GX-850 ATX 3.0 Gold 850W. Jedynie byłby na morelach, ale nie opłaca mi się kupować z dwóch sklepów online jednocześnie żeby nie duplikować kosztów dostawy. Albo poczekam aż proline uzupełni magazyny (co może potrwać od kilku dni do kilku tygodni), albo znajdę alternatywę, ale akurat znajomość zasilaczy to moja najsłabsza umiejętność.

Lokalnie na pewno będę brał obudowę, bo proline nie ma, a mają znacznie taniej niż xkom.

Edytowane przez Major303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten MSI wygląda dobrze. Proline mi odpisał że dostawa Seasonica będzie w drugiej połowie sierpnia, ale nie sądzę że opłaca mi się czekać. Po niedzieli się dowiem czy mogę go dostać lokalnie, jak nie to też pójdzie z proline (mam nadzieje, że mnie nie zrobią w konia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź MSI i nie zawracaj sobie głowy Seasonikiem, to bardzo podobna półka.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu problem, w proline wyprzedała się płyta główna a lokalny sklep nie ma. Znowu albo będę czekał na dostawę, albo znajdę dobrą alternatywę, ale nic dobrego nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak właśnie sobie przypomniałem, że gdzieś wcześniej w temacie ta płyta się przewinęła. Nie było przypadkiem z Gigabyte jakiś afer? Na pewno wiem, że ostatnio była afera z gwarancjami u Asus i od nich niczego lepiej nie brać.

Edit

Wszystko wrzuciłem do PC Part Picker i nie wykrywa problemów, jedynie może cooler nie pasować do RAMu, ale obstawiam, że w pełnowymiarowym ATX to nie będzie problem.

Edytowane przez Major303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy producent miał jakąś aferę więc tym bym się nie sugerował ;) 

Gigabyte jest ok, zresztą obecnie większość płyt AM5 jest już dopracowanych z poprawionymi BIOS-ami.

Cooler powinien pasować, montowałem tego Freezera kilka dni temu na ASrocku B650 Pro RS to wentyl nie najeżdżał na slot RAM.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sklep lokalny mnie wyrolował, został im tylko RAM, tak na prawdę na tym etapie mogę brać wszystko na proline. Ale zostałem teraz bez obudowy (proline jej nie ma), oraz bez CPU, bo zanim znajdę zamiennik to Ryzen 7 7700 OEM się wyczerpie (już zostały ostatnie egzemplarze). Mogę ewentualnie zabrać Ryzen 5 7600 OEM.

Edit

Zrobiłem manewr wysokiego IQ i kupiłem wszystko na proline + obudowa z morele, nie jestem ich fanem ale za 300 złotych zaryzykuję. O te dodatkowe 15 zł za przesyłkę mogę już machnąć ręką. Inaczej bym się z tym bawił do grudnia. Wolę wszystko załatwiać na spokojnie, ale są pewne granice. Dzięki wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Major303

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czym ostatecznie stanęło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi