Skocz do zawartości
Krzysiek1414

rtx 4070 super do zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

witam.chce kupic w miare dobra karte do grania...moj zestaw to 

amd ryzen 5 5600G

b550 gaming x v2

seasonic 650watt 80 plus gold

16gb ram

pomyslalem ze z tym zasilaczem to 4070 super bedzie najlepsza...tylko czy reszta zestawu nie obetnie mocy karty?pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A masz przewód zasilający 16pin do RTX 4xxx? No chyba, że to dla Ciebie nieistotne i będziesz jechał na dołączonej do karty przejściówce zasilającej. Moim zdaniem zwykły 4070 to będzie max pod ten CPU.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejściówka w niczym nie przeszkadza, natomiast ten procek i 16gb ramu już trochę tak :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To taki zestaw idealnie pod zmianę CPU później, więc nie ma co straszyć, baza jest dobra. Kupi teraz kartę a CPU zmieni choćby za pół roku, bo ten Rysiek G to taki R5 5500 z grafiką, a temu trochę brakuje do choćby 5600/X z uwagi na cache.

Niemniej - wszystko zależy od kasy, bo kartę może mieć za 2800 jak i za 3500.

@Krzysiek1414 Ile waść masz na kartę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3000zl...nasluchalem sie ze ta 4070 super robi robote i podobno to klatkowanie to rewelacja...teraz gram na graf zintegrowanej z prockiem wiec do starszych strategii ta integra sie nadaje...ale chce kupic nowy monitor (samsung odyssey g7 lub g8 tylko nie bardzo potrafie sie zdecydowac..- jak ktos ma to chetnie uslysze czy warto) no i tam juz na 2k to musi byc karta w miare dobra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No tak, do 2k to już nieco potrzeba. Opcja budżetowa 4060TI 16GB, ale to musiałoby być w naprawdę super cenie, czyli mniej jak 2kzł. Ja ogrywam w zasadzie większość nowości (jak mam czas), na wersji 8GB i spokojnie się da w 2k i max detalach, więc tym bardziej w wersji 16GB.

Z tematu wynika, że rezygnujesz z Radeonów, więc nie proponuje.

4070 Super możesz kupić w dwojaki sposób: za mniej, jak 2800zł i więcej jak 2800zł. Za mniej będziesz miał w zasadzie wersje budżetowe, dwu wentylatorowe, że średnia kultura pracy i średnimi temperaturami. Co byś nie kupił - tak będzie. Od siebie polecę KFA2 (2 wentyle, bardzo przyzwoita kultura pracy) i zdaje się @Lameismyname jest całkiem zadowolony z wersji Inno3D, poczytaj w jego temacie. Wersje Asus Dual (2 wentyle) są chyba dwie (zwykła i Evo) i jedna ma "przycięty" radiator i zdaje się ilość heatpipe, do tego jest droga, lubią piszczeć cewki - odpuścił bym. MSI Ventus 2x - głośne, ciepłe i generalnie nikt nie poleca.

Za to między 2800zl a powiedzmy 3150zł masz już całkiem fajne wersje, jak MSI Slim, PNY 3x, Inno3D 3x (jeśli potrzebujesz cienka, 2 sloty), Asus Pro Art (ale możliwe cewki, jak to Asus, 2.5 slota), Gigabyte od Windforce do Aero.

Jeśli obudowa Ci pozwala na grubsza kartę, to kupił bym Gaming OC lub Aero od Gigabyte, ale możliwe, że zależnie od promocji, trzeba by ta stówkę dołożyć (oczywiście warto). Jeśli nie dasz rady dołożyć, to spokojnie możesz zastanowić się nad wersją Eagle czy Windforce (zależnie od ceny) - są to dokładnie takie same karty, mają dokładnie taki sam radiator i wentylatory, plus nieco wyższa krzywa ich pracy (co przekłada się na chłodniejsza kartę, można oczywiście ustawić swoją), po 4 heatpipe. Jedyna warta zauważenia różnica, to wersja Eagle na dual-bios, wersja Windforce nie ma. Resztą to ta sama karta (bez kilku MHz, ale to akurat nieistotne).

Inne karty, jak Aorus Master, czy Strix - to już zdecydowanie ponad budżet, więc nie ma co się zastanawiać. Warto szukać promocji weekendowych, czy wyprzedażowych, bo teraz często się trafiają i można taką stówkę czy półtora zaoszczędzić.

Edit: TUTAJ masz test od Liptona tańszych wersji, jeśli nie widziałeś - warto obejrzeć.

Edytowane przez Crypt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duala bym nie kupił drugi raz (a już miałem), ciepła, głośniejsza od Windforce (subiektywnie moja ocena, też testowałem) może ze względu na obudowę czy wentylatory, no i te cholerne cewki, więc - no-thx. Z resztą można poczytać komentarze w najpopularniejszych sklepach, gdzie chyba najwięcej ludzi na cewki narzeka u Asusa.

Jeśli miałbym do wyboru Master a TUF - cóż, Master :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jak na to patrzeć. Dual jeśli chodzi o karty dwuwentylatorowe jest najlepiej oceniany, cewki to moim zdaniem jest i będzie zawsze loteria.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Palit super jetstream jak oceniacie? warto się w ten model pchać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Palit może mieć nieprzyjemny dźwięk wentylatorów tak samo jak gainward, ja mogę polecić od siebie gigabyte gaming OC, miałem ją w rękach 2 tyg temu i jeżeli słychać było wentylatory (przy wyższych obrotach to tylko szum powietrza bez innych niepożądanych dzwięków) a sama karta osiągała max 58-62c przy 1600rpm bez żadnego UV (bez włączonej klimy w mieszkaniu), ta wersja bije na łeb duala a od asusa, w sferisie masz za 2935zl z darmowa wysyłką https://www.sferis.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-4070-super-gaming-oc-12gb-gddr6x-gv-n407sgaming-oc-12gd-i371704?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=f71f526b-34d5-97e7-90f0-cc8e07f45438

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie, że bije samym faktem, że ma 3 wentyle. :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wyżej pisałeś "do 3000zl" asus dual później że żaden inny wybór nie istnieje :E 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Asusa ProArt ktoś tu ma/miał/testował ?

bo jest w tej samej cenie co GB Gaming OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS zrobił ProArta specyficznie pod twórców, nie jest to stricte pozycja gejmingowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No właśnie sam się zastanawiam, jak z tym Asusem jest, znaczy się z tym fenomenem tego duala, bo tak zachwalany (i jednocześnie zganiany za cewki), a realnie taki Gaming OC wypada znacznie lepiej i kosztuje podobnie. A jak już polecisz tego Gaminga, to ludzie narzekają...

Asus broni się jedynie rozmiarem, taka prawda.

Edit: @caleb59 brałem go pod uwagę, ale nie mogłem się przekonać przez to, co miałem z dualem...

Edytowane przez Crypt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest jakościowo półka wyżej w hierarchii ASUSa, tzn. Dual, ProArt, TUF, Strix w tej kolejności od najsłabszej do najlepszej.

Raczej powinno być lepiej ale jak wcześniej pisałem - cewki to loteria i to nie tylko u ASUSa ale też u innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mimuszek napisał:

a Asusa ProArt ktoś tu ma/miał/testował ?

bo jest w tej samej cenie co GB Gaming OC

Testów nie widziałem, ale widzę, że radiator stosunkowo nie duży i tylko 3 ciepłowody dla takiej 220W karty. To Gigabyte Gaming mnie jakoś tak bardziej przekonuje, oceniając po samej budowie chłodzenia (chyba z 7 ciepłowodów i radiator nieco większy)

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to nie jest karta do grania zgodnie z tym co reklamuje ASUS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Keken Mam tą kartę w wersji OC, chwalę sobie. Jedyny zarzut to niestabilny undervolting z którym nie potrafię sobie poradzić ale nie wiem co jest główną przyczyną, więc nie mówię, że karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, caleb59 napisał:

Bo to nie jest karta do grania zgodnie z tym co reklamuje ASUS.

Pewnie bez szału, ale ładnie bardziej minimalistycznie wygląda względem innych :E
Myślę, że dałoby radę ogarnąć. Testów zbytnio nie widziałem. Ale coś takiego mi się rzuciło w oko. Grzane tylko na Time Spy, no, ale jakieś wnioski można wyciągnąć.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, podepnę się do tematu, bo nie chce robić nowego ;)

Od kilku dni jestem posiadaczem Inno3D RTX 4070 Super. Niestety nie miałam zbyt dużo czasu, żeby przetestować kartę, ale po krótkich testach stwierdzam bardzo kulturalną pracę chłodzenia, niezłe temperatury (do 70C), ciche cewki (Zasilacz Seasonic 1000XP Platinum), no i bardzo dobra wydajność, bezproblemowe działanie. Jedyne, co mi przeszkadza to wystający z obudowy adapter 12vhpwr :D . Jakim kątowym przewodem go zastąpić? Potrzebuje przedłużki lub przewodu 12vhpwr - 2x gniazdo 8pin. Czy coś takiego się nada czy szukać czegoś innego? Wiem, że Zasilacz nie jest już pierwszej młodości, ale działa idealnie od 10ciu lat i jakoś żal go wymieniać 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi