Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem zapytać czy ktoś z was miał styczność z tym chłodzeniem wodnym lub posiada i może wyrazić jak w praktyce chodzi pompka?

Pytam ponieważ na youtubie znalazłem filmik jak jedna osoba narzekała na głośność, że niezależnie od obciązenia ona chodzi na 100% i cały czas jest słyszalna, nie da się regulować w biosie i ustawić tak by moc załączała się w zależności od obciążenia. Chłodzenie bardzo mi się podoba chcę kupić ale zależy mi na ciszy, zwałaszcza jak nic wiele się na komputerze nie robi tzn. przeglądanie internetu ogldadanie filmów, praca itd. Jaka jest głośność normalnej pracy chłodzenia w prównaniu do np. navisa 360, to ten sam poziom. Druga sprawa to na filmikach zauważyłem że praca pompki jakoś dziwnie tyrkocze podczas pracy, i zastanawialem sie czy to może ktoś poprostu miał pecha i wadliwy sprzed dostał.

https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-deepcool-mystique-360-r-lx750-bkdsnmp-g-1-13234973/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten cooler jest nowy (mial premiere ze 2 miesiace temu). Raczej nikt tutaj nie mial go jeszcze w rekach. Niemniej Deepcool robi porzadne chlodzenia. Najlepiej kup i przetestuj - masz 2 tygodnie na zwrot ;)  

Edytowane przez amsztel
literowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mało informacji w internecie jest, czytam opinie na zagranicznych stronach, kilka jest od osób co fizycznie mają, piszą że obroty pompki są stałe, bez możliwości regulacji na krzywej w biosie. Od strony wizualnej jak dla mnie to petarda to chłodzenie, na yt są niby testy i instrukcje montażu ale wątek kultury pracy jest pomijalny, a różnice pare stopni w porównaniu do innych aio są marginalne. 

Deepcool podaje że poziom głośności to 36.5 dBA, znawcą nie jestem ale to wydaje mi się dość sporo jesli to normalna praca.

W pracy mam navisa 280, przy normalnej pracy złego słowa nie dam powiedzieć, ale już pod średnim lub wiekszym obciążeniem chodzi jak odrzutowiec. Dlatego głównym wyznacznikiem jest dla mnie praca zachowanie przy normalnym uzytkowaniu komputera, poczta internet, pisanie dokumentów czy będzie cisza, gdybm sie nie natknął na komentarze o pompce to już bym kupił a tak mam wątpliwości czy to dobry wybór. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat to, ze obroty pompy sa stale to nic zlego... Wazniejsza jest kwestia glosnosci samej pompy jak i wentylatorow. A te rzeczy sa BARDZO indywidualne. Jedna osoba Ci powie, ze bloga cisza a druga, ze sie nie da wytrzymac :E Tak niestety to wyglada dlatego testy glosnosci z reguly sa mocno subiektywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, amsztel napisał:

Akurat to, ze obroty pompy sa stale to nic zlego... Wazniejsza jest kwestia glosnosci samej pompy jak i wentylatorow. A te rzeczy sa BARDZO indywidualne. Jedna osoba Ci powie, ze bloga cisza a druga, ze sie nie da wytrzymac :E Tak niestety to wyglada dlatego testy glosnosci z reguly sa mocno subiektywne.

obejrzyj prosze ten filmik jeśli możesz, w większości materiałach na jakie trafiam pompka wydaje dziwne dzwięki jakiś rzegot, czy to normalne zjawisko? Nie mam doświadczenia w aio, punktem odniesienia jest dla mnie chłodzenie w pracy z którego korzystam na codzień i tam nie zaobserwowałem takich irytujących dźwięków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko stwierdzic bo tam pewnie z 10 wentylatorow w tej budzie pracuje :E .
Pamietaj, ze AiO po pierwszym odpaleniu musi sie odpowietrzyc z pecherzykow powietrza, ktore zawsze sa w ukladzie po transporcie przez pol swiata. Z reguly po 12-24h ciaglej pracy pompy mozna zaczac sprawdzac jej glosnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może komuś się przyda, tutaj filmik wyjaśniający prace pompy:

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi