Skocz do zawartości
Paramides

Stacja pogody do domu/mieszkania

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Kupiłem jakiś czas temu fajny chiński (aliexpress) zegarek elektroniczny. Wybrałem jeden z droższych.. około 60 złotych. Problem jest taki, że wskazania temperatury są zdecydowanie zawyżone. Wilgotność możliwe, że wskazuje całkiem poprawnie, ale temperatura jest bez sensu.

Czy polecicie jakąś stację pogody do mieszkania, która wskaże mi poprawnie te dwa odczyty? Wybór na rynku jest ogromny, sprzęty się powielają pod różnymi markami. Są stacje w sklepach rtv po około 400-500zł z zewnętrznymi modułami mierzącymi wiatr itd, ale te raczej odpadają ze względu na cenę, choć może miałyby dobre odczyty temperatur.

Budżet maks 100-200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś w stylu Hyundai WS 2244 za około 140 zł ?

Mam to u siebie, mierzy tylko temperaturę i wilgotność, ale w tym co robi jest dobra. Raz dziennie potrafi też zsynchronizować automatycznie zegar (o ile wykryje sygnał).
W zestawie jest też moduł zewnętrzny do mierzenia temperatury i wilgotności na zewnątrz (ale żeby dostać dobre wskazanie trzeba zainstalować tam gdzie nie operuje słońce).
Zaraz obok niej mam termometr od pieca, i oba pokazują to samo wskazanie, więc wskazuje to na to, że raczej jest dokładna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś dawno temu z ali kupiłem takie mini termometry z wilgotnością chyba za 20 zł 4szt bo były do namiotów potrzebne, a że w robocie mam kalibrowane czujniki temperatury i wiglotności to z ciekawości zabrałem jeden na test i pokazywał dokładnie tak samo :) co mnie strasznie zdziwiło, a Ojciec ma jakaś pogodynkę za ponad 200 zł i odczyty różniły się o ok. 1,5 stopnia i 25% wilgotności. Także co nie kupisz, to poprawność odczytu może być wątpliwa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mistral85 Dzięki za polecenie.. teraz tak tylko patrzę i myślę o tym, że mam ten zegarek, który na prawdę fajnie świeci, pokazuje czas i taka stacja to byłby taki trochę dodatkowy "klamot" na parapecie, a tych klamotów trochę już tam jest:P 

@AndrzejTrg Chodzi Ci na przykład o coś takiego: Mini cyfrowy miernik wilgotności termometr czujnik termo-higrometryczny wskaźnik temperatury LCD lodówka akwarium Monitoring wyświetlacz kryty - AliExpress ?

W ogóle chyba najlepsze co może być pod względem dokładności wskazań to taka klasyczna stacja barometr, termometr, higrometr. Znalazłem teraz takie, ale te klasyczne kiepsko wyglądają, natomiast taka nowoczesna to.. >1000zł: Barometry i termometry | Zegary-scienne.pl

Póki co rozejrzę się jeszcze za klasyczną, nowoczesną stacją albo spróbuję tego co Andrzej zaproponował i sprawdzę odczyty porównując z termometrem rtęciowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze możesz taki klamot powiesić na gwoździu na ścianie, sam sprzęt ma specjalnie na to dziurę. Z resztą z każdym tego typu sprzętem będzie to samo: albo powiesisz na ścianie, albo będzie zajmował miejsce na półce/parapecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi