Skocz do zawartości
DaVarri

RX 7600 XT - Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Dzisiaj zupgrade'owalem swoj PC o nową kartę graficzną, jako że moja stara karta padła. Wybór padł na Gigabyte RX 7600 XT, stwierdzilem ze ta karta mi w zupełności wystarcza na tytuły, które ogrywam.

Podpiąłem ją, odpaliłem GTA V w trybie fabualrnym, pojezdzilem chwile i zaczęło mi crashować gierke, porobilem kilka rzeczy z tutoriali i da się grac, ale co jakiś czas przycina mi na sekunde gierkę, a temperatura pamięci karty osiąga po 90 stopni, a z karty wydobywa się dźwięk takiego ,,tykania". W załaczniku ss z HW Monitor

Setup:

- Obudowa SilentiumPC Regnum RG2 Black

- PSU: SPC Vero L1 600W

- CPU: i5-12400F

- GPU: Gigabyte RX 7600 XT 16 GB

- RAM: G.Skill Value, DDR4, 16 GB, 2400MHz, CL15

- MOBO: Gigabyte B760M DS3H DDR4

obraz_2024-08-01_011559544.png

Zrzut ekranu 2024-08-01 011607.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób UV i zobacz. czyli obniż taktowanie na np 2200 czy tam 2300 mhz w amd adrenaline.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Masz astronomiczne temperatury jak na ten model CPU.

Karta wygląda, że ma przyzwoite chłodzenie ... a mimo to temp. coś wysokie. Wyłącz tryb OC może, bo 220W dla tego modelu, to coś sporo (w spec widzę 190W powinien mieć)

... zrób zdjęcie swojej otwartej obudowy.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Kyle_PL napisał:

Karta wygląda, że ma przyzwoite chłodzenie ... a mimo to temp. coś wysokie. Wyłącz tryb OC może, bo 220W dla tego modelu, to coś sporo (w spec widzę 190W powinien mieć)

https://imgur.com/a/KXd5xRW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu widać że tylny wentylator jest źle zamontowany :E nie obwiniał bym tutaj karty bo proc też się grzeje konkretnie jak już Kyle wspomniał, po prostu masz stworzone fatalne warunki do tego aby to działało w normalnych temperaturach.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przecież wrzucił fotkę budy z ferą dual :] wentylator wyciągający na tyle dmucha do środka budy...

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@DaVarri Moj 6650xt zapierdziela z okazjonalnymi temperaturami w okolicy 100 stopni na hotspocie :D  Jak na AMD 90 stopni to normalna temperatura, hehe 👌 

@Send1NNie zauwazylem, sorka :D

Edytowane przez Rtx4060tiUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Send1N napisał:

Przecież wrzucił fotkę budy z ferą dual :] wentylator wyciągający na tyle dmucha do środka budy...

Mówisz o tym wentylatorze? Mam go obrócić? https://imgur.com/a/8mSqu8C

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Patrząc na pierwszy lepszy test w necie to ta karta chyba tak ma mimo, że chłodzenie na oko powinno zachowywać się dużo lepiej. Ja bym to zwrócił, bo karta która nie przekracza 60 stopni, ale przez chore temperatury Hot Spot ma 3000rpm to nie porozumienie. Wyobrażam sobie jak to musi chodzić, pewnie wyje dużo bardziej niż stare jednowentylatorowe turbinki. Przy 190W pewnie będzie trochę lepiej, ale moim zdaniem ten Gigabyte to nieprozumienie.

"Chłodzenie zatem z pewnością nie jest na wyrost, co zresztą za moment potwierdzą testy kultury pracy. Karta bez dodatkowego podkręcania rozgrzewa HotSpot do prawie 90°C (przy czym samo GPU jest wyjątkowo chłodne – 55-57°C), a także na pamięciach utrzymuje blisko 80°C. Po odblokowaniu do końca zasilania i maksymalnym (stabilnym) podkręceniu karty, ta zaczynała już po kilku minutach gry zbijać zegary nieco zmniejszając efekty podkręcania… HotSpot momentalnie ustawia się w punkcie krytycznym (105°C) i taktowanie z początkowych 2960 MHz spada i stabilizuje się na 2900 MHz, a wszystko to w akompaniamencie chłodzenia rozkręconego do 3200 RPM."

Benchmark.pl

57 minut temu, Rtx4060tiUser napisał:

@DaVarri Moj 6650xt zapierdziela z okazjonalnymi temperaturami w okolicy 100 stopni na hotspocie :D  Jak na AMD 90 stopni to normalna temperatura, hehe 👌 

@Send1NNie zauwazylem, sorka :D

Nie jest normalna, bo dzięki temu ma odrzutowiec w obudowie i obroty 3000rpm przy temperaturze GPU nie przekraczającej 60 stopni :E

24 minuty temu, DaVarri napisał:

Tylny wentylator na obudowie ma wyciągać powietrze na zewnątrz a nie wdmuchiwać do środka :E Weź tą kartę zwróć jak masz 14 dni na zwrot i kup coś z normalnym chłodzeniem 3000rpm na karcie z rozsądnie wyglądającym chłodzeniem to jest porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Send1N napisał:

wrzucił fotkę budy z ferą dual

... nie będę zdziwiony, jak na podstawie zostawił nalepkę.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, DaVarri napisał:

Obróć wentylator na tyle obudowy, bo jest odwrotnie zamontowany. Zobaczysz, że temperatury spadną po tym zabiegu.

Pokaż jeszcze napięcie Vcore podczas obciążenia, bo na fotkach nie widać. Taki delikatny procesorek nie może generować przy 40Watach 80stC.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, skunRace napisał:

Patrząc na pierwszy lepszy test w necie to ta karta chyba tak ma mimo, że chłodzenie na oko powinno zachowywać się dużo lepiej. Ja bym to zwrócił, bo karta która nie przekracza 60 stopni, ale przez chore temperatury Hot Spot ma 3000rpm to nie porozumienie. Wyobrażam sobie jak to musi chodzić, pewnie wyje dużo bardziej niż stare jednowentylatorowe turbinki. Przy 190W pewnie będzie trochę lepiej, ale moim zdaniem ten Gigabyte to nieprozumienie.

"Chłodzenie zatem z pewnością nie jest na wyrost, co zresztą za moment potwierdzą testy kultury pracy. Karta bez dodatkowego podkręcania rozgrzewa HotSpot do prawie 90°C (przy czym samo GPU jest wyjątkowo chłodne – 55-57°C), a także na pamięciach utrzymuje blisko 80°C. Po odblokowaniu do końca zasilania i maksymalnym (stabilnym) podkręceniu karty, ta zaczynała już po kilku minutach gry zbijać zegary nieco zmniejszając efekty podkręcania… HotSpot momentalnie ustawia się w punkcie krytycznym (105°C) i taktowanie z początkowych 2960 MHz spada i stabilizuje się na 2900 MHz, a wszystko to w akompaniamencie chłodzenia rozkręconego do 3200 RPM."

Benchmark.pl

Nie jest normalna, bo dzięki temu ma odrzutowiec w obudowie i obroty 3000rpm przy temperaturze GPU nie przekraczającej 60 stopni :E

Tylny wentylator na obudowie ma wyciągać powietrze na zewnątrz a nie wdmuchiwać do środka :E Weź tą kartę zwróć jak masz 14 dni na zwrot i kup coś z normalnym chłodzeniem 3000rpm na karcie z rozsądnie wyglądającym chłodzeniem to jest porażka.

Może też to być problem zasilacza? On ma ok. 7 lat.

8 minut temu, Kyle_PL napisał:

... nie będę zdziwiony, jak na podstawie zostawił nalepkę.

Niet :E 

1 minutę temu, leven napisał:

Obróć wentylator na tyle obudowy, bo jest odwrotnie zamontowany. Zobaczysz, że temperatury spadną po tym zabiegu.

Done, zobaczymy efekty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dlaczego nikt z Was panowie nie napisał mu, żeby zrobił książkowe warunki wentylacji?

@DaVarri masz zrobić tak:

- wentylator/y na przodzie obudowy mają zaciągać powietrze z zewnątrz i kierować je do środka obudowy, czyli w kierunku karty i chłodzenia CPU

- wentylatory na chłodzeniu CPU mają być skierowane na tył obudowy, czyli wg Twojego zdjęcia: pierwszy od prawej ma być skierowany w stronę radiatora chłodzenia CPU (czyli ma na niego dmuchać), drugi (z lewej) ma być skierowany na tył obudowy (czyli dmuchać w stronę tylnej ścianki obudowy).

- wentylator na tylnej ściance obudowy ma wyrzucać ciepłe powietrze na zewnątrz obudowy

Ma to całościowo wyglądać tak, że powietrze wchodzi przodem obudowy a wychodzi tyłem.

Po tym zabiegu sprawdź dopiero kartę, bo jak sądzę, możesz mieć źle zamontowane wentylatory wszędzie, stąd tak dziwne temperatury.

Edytowane przez Crypt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Crypt napisał:

Dlaczego nikt z Was panowie nie napisał mu, żeby zrobił książkowe warunki wentylacji?

@DaVarri masz zrobić tak:

- wentylator/y na przodzie obudowy mają zaciągać powietrze z zewnątrz i kierować je do środka obudowy, czyli w kierunku karty i chłodzenia CPU

- wentylatory na chłodzeniu CPU mają być skierowane na tył obudowy, czyli wg Twojego zdjęcia: pierwszy od prawej ma być skierowany w stronę radiatora chłodzenia CPU (czyli ma na niego dmuchać), drugi (z lewej) ma być skierowany na tył obudowy (czyli dmuchać w stronę tylnej ścianki obudowy).

- wentylator na tylnej ściance obudowy ma wyrzucać ciepłe powietrze na zewnątrz obudowy

Ma to całościowo wyglądać tak, że powietrze wchodzi przodem obudowy a wychodzi tyłem.

Po tym zabiegu sprawdź dopiero kartę, bo jak sądzę, możesz mieć źle zamontowane wentylatory wszędzie, stąd tak dziwne temperatury.

Po tym zabiegu jest lepiej:

image.png.dc631fb72c5afd4be08e5cc85ca14331.png

image.png.ed8bcff8636788ab4be0c0b69ad6fd36.png

Mimo to w GTA V pojawiają się co jakiś czas mikrościnki.

Zauwazylem tez ze po ESC w grze i alt+tab i powrocie do gry GPU wchodzi na max obroty, potem te obroty spadają jak już wznowię grę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę znaczą poprawę w temperaturach karty graficznej. Ale jest jedno ALE - nie podobają mi się obroty wentytatorów - no qrde, 3300 rpm? No i do tego 250W? Tam powinno być zdaje się max 200W. Więc - albo karta tak boostuje na PL zarąbiście - albo coś jest nie halo. Przy tych wentylatorach na bank jest głośno.

Ja bym kartę odesłał i kupił inną. Takie temperatury to powinny być przy 1800rpm a nie 3300rpm. Takie moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Crypt napisał:

Widzę znaczą poprawę w temperaturach karty graficznej. Ale jest jedno ALE - nie podobają mi się obroty wentytatorów - no qrde, 3300 rpm? No i do tego 250W? Tam powinno być zdaje się max 200W. Więc - albo karta tak boostuje na PL zarąbiście - albo coś jest nie halo. Przy tych wentylatorach na bank jest głośno.

Ja bym kartę odesłał i kupił inną. Takie temperatury to powinny być przy 1800rpm a nie 3300rpm. Takie moje zdanie.

Jaka karta byłaby lepsza? Włączyłem Cyberpunka z ciekawości i bylo nawet 4300rpm, karta wyła fest.

image.png.342e1bb2145eb3cdb5d3c02afac1f475.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde, jakim cudem masz tam 4300rpm? Może to jakiś błąd czujnika czy coś. Nie wiem nawet, czy to chłodzenie pozwala na takie obroty. Toż to pracuje jak w chłodzeniu typu blower...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Crypt napisał:

Qrde, jakim cudem masz tam 4300rpm? Może to jakiś błąd czujnika czy coś. Nie wiem nawet, czy to chłodzenie pozwala na takie obroty. Toż to pracuje jak w chłodzeniu typu blower...

Też chciałbym to wiedzieć, co raz bardziej się przekonuję do zwrotu tej karty. RX 7700 XT będzie spoko opcją do 2k? Wtedy już kupię też nową budę i nowy zasilacz dla świętego spokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, DaVarri napisał:

Też chciałbym to wiedzieć, co raz bardziej się przekonuję do zwrotu tej karty. RX 7700 XT będzie spoko opcją do 2k? Wtedy już kupię też nową budę i nowy zasilacz dla świętego spokoju.

podepnij drugim kablem zasilanie od karty graficznej dla spokojności. Twój zasilacz posiada dwa takie kable. A z prędkością wentylatorów zostało ci ustawienie swojego profilu wentylatorów, jak miałem jeszcze 6700XT to tam dopiero się działo 5k obrotów w Wieśku 3 no problem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Pan Ciastovy napisał:

podepnij drugim kablem zasilanie od karty graficznej dla spokojności. Twój zasilacz posiada dwa takie kable. A z prędkością wentylatorów zostało ci ustawienie swojego profilu wentylatorów, jak miałem jeszcze 6700XT to tam dopiero się działo 5k obrotów w Wieśku 3 no problem.

Mam 1 kabel (2 wtyczki po 8pin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam jeszcze jedno pytanko - w specyfikacji producent podaje taktowanie rdzenia w trybie boost: 2810 MHz, natomiast MSI Afterburner pokazuje, że taktowanie jest ustawione na 2840 MHz, czy to może mieć jakiś wpływ na mikrościęcia? Powinienem zmniejszyć core clock?

Edytowane przez DaVarri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie, boost nigdy nie jest idealnie taki jak producent podaje w specyfikacji, mikrościnki na radeonie w grach na dx11 to znany temat przez pierwsze kilka minut zanim się shadery w pełni załadują do pamięci, no chyba że masz to nawet po godzinie grania w gta od instalacji sterownika? 

Druga sprawa że te odczyty typu 250W poboru i 4300rpm max zanotowanych obrotów to jest dopiero dziwna akcja :E karta ma tdp 165W + możliwość przesunięcia Power limitu o 20% a na 100% chłodzenia max 3500rpm. Przeciągnij sobie suwak od power limitu w adrenaline zakładka wydajność > dostrajanie > limit zużycia energii max w lewo i zobacz jak będzie albo ręcznie ustaw zegar rdzenia np na 2600mhz.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikroprzycinki - witaj w swiecie kart AMD i ich sterownikow.
Jak kupilem RX 6600 do drugiego kompa to walczylem z tym kilka dni.
W koncu najpierw zainstalowalem driver sam a dopiero pozniej adrenaline soft w wersji minimalnej i zaczelo dzialac jak trzeba.
Pozniej adrenalin full i mikroscinek juz nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, DaVarri napisał:

RX 7700 XT będzie spoko opcją do 2k?

Nie, nie będzie. To oznaczenie rdzenia i wstępnej specyfikacji. Analogicznie RTX 4060Ti występują w wersji kupa i wypas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi