Skocz do zawartości
DaVarri

RX 7600 XT - Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Send1N napisał:

Nie, boost nigdy nie jest idealnie taki jak producent podaje w specyfikacji, mikrościnki na radeonie w grach na dx11 to znany temat przez pierwsze kilka minut zanim się shadery w pełni załadują do pamięci, no chyba że masz to nawet po godzinie grania w gta od instalacji sterownika? 

Druga sprawa że te odczyty typu 250W poboru i 4300rpm max zanotowanych obrotów to jest dopiero dziwna akcja :E karta ma tdp 165W + możliwość przesunięcia Power limitu o 20% a na 100% chłodzenia max 3500rpm. Przeciągnij sobie suwak od power limitu w adrenaline zakładka wydajność > dostrajanie > limit zużycia energii max w lewo i zobacz jak będzie albo ręcznie ustaw zegar rdzenia np na 2600mhz.

Dalej pobór na poziomie 230 W :E Myślę nad zwrotem tej karty, jaką sensowną alternatywę polecacie? RTX 4060 Ti? + Jaki zasilacz do tego?

image.png.26b8448ea96a5f4e6f3057e1155f8ba3.png

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@DaVarri 550w jest zalecany, karta na poziomie 165w wiec nawet na mniejszym zasilaczu ruszy. Bierz wersje 16gb a nie 8gb. Asus dual ale nie w wersji EVO jest niezly, wiele osob tutaj go poleca. Wersja EVO ma gorsze chlodzenie.

Ja mam inno3d twin i w sumie tez daje rade a temperatury po lekkim UV sa OK, 975mv 2730mhz dziala bardzo stabilnie na mojej sztuce. Po UV GPU  65 stopni i 15stopni wyzej na hotspocie przy katowaniu PL.  O ile dobrze pamietam to na stocku mialem 67 stopni GPU i maksymalnie 19 wiecej na hotspocie.

Warto rozwazyc RX 7700XT 12GB (245W) ktory jest lepszy w rasteryzacji od 4060 TI o kilkanascie % a przy tym nieco tanszy od wersji 16GB.

Edytowane przez Rtx4060tiUser
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Rtx4060tiUser napisał:

@DaVarri 550w jest zalecany, karta na poziomie 165w wiec nawet na mniejszym zasilaczu ruszy. Bierz wersje 16gb a nie 8gb. Asus dual ale nie w wersji EVO jest niezly, wiele osob tutaj go poleca. Wersja EVO ma gorsze chlodzenie.

Ja mam inno3d twin i w sumie tez daje rade a temperatury po lekkim UV sa OK, 975mv 2730mhz dziala bardzo stabilnie na mojej sztuce. Po UV GPU  65 stopni i 15stopni wyzej na hotspocie przy katowaniu PL.  O ile dobrze pamietam to na stocku mialem 67 stopni GPU i maksymalnie 19 wiecej na hotspocie.

Warto rozwazyc RX 7700XT 12GB (245W) ktory jest lepszy w rasteryzacji od 4060 TI o kilkanascie % a przy tym nieco tanszy od wersji 16GB.

Przy RX 7700XT zasilacz 600W uciągnie przy mojej specyfikacji? Obawiam się tych sterowników od AMD, temperatur i rpm wentylatorów :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem sterowników AMD był chyba ze 5 lat temu o ile nie więcej, ale spoko sam byłem nie pewny wyboru radka 7800xt  bo naczytałem się jakie to amd jest problematyczne i wiesz co stwierdziłem? Że w większości przypadków winni są ludzie a nie karty. Także bierz śmiało 7700xt.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@DaVarri 245w (GPU) + 65w (CPU) = 310W wiec z 600W jeszcze sporo zostaje, powinno wystrczyc. Jesli chodzi o wybor modelu to na mnie nie licz, nie mam pojecia. Mam w domu 6650xt Sapphire Pulse ktory ma mierne chlodzenie 😆

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze UV machniesz to będzie ok 200W . Ja mam asuda Challengera ale model wyższy i jestem zadowolony, ale u mnie komp stoi ze 2,5m odemnie więc czy hałasuje czy cewki piszczą to nie mam pojęcia 🙂

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie zmiana karty swoją drogą ale to co sie dzieje przy obecnej jest bardzo ciekawe i jestem ciekaw co jest przyczyną, wygląda jakby karta miała jakiś bios bez limitu wgrany albo z wyższym limitem niż ten model ma normalnie 🤔

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.08.2024 o 15:05, Rtx4060tiUser napisał:

@DaVarri 245w (GPU) + 65w (CPU) = 310W

Ten CPU może pobrać więcej (nawet dobić do 98W - wszystko na zalecanych limitach mocy, czyli PL1=65W, PL2=117W). Także:

245W(GPU) + 98W(CPU) + 9,8W(straty na VRM CPU) + 50W(SSD,RAM i elementy płyty głównej) = ~403W. Natomiast zasilacza 600W nie zaleca się obciążać powyżej 480W, także mocy również uważam, że spokojnie wystarczy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

a to zalecenie obciążenia wynika z czego?

Edytowane przez Markiz88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bo zaleca sie aby nie katowac PSU powyzej 80% jego mozliwosci :) Glownie dla wydluzenia jego zywotnosci i lepszej kultury pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie są podane takie zalecenia ? Zgadzam się że praca na 100% mocy zasilacza to nie najlepszy pomysł, ale nadal nie tłumaczy zaleceń.

Na samą kult rurę pracy średnio się to przekłada, w jednej serii producent potrafi miec zasilacze o mocy od 500-800W i średnio chce mi się wierzyć że mają całkowicie inny rodzaj chłodzenia, co najwyżej mają inne dopuszczalne limity i więcej wtyczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Markiz88 napisał:

a gdzie są podane takie zalecenia ?

Nie wiem co robiłeś przez ostatnie paredziesiąt (?) lat, ale od dawna już dobrą zasadą jest dawanie 20% luzu na zasilaczu ... nawet przy zasilaniu LED w pokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytam bo pierwszy raz się spotykam z takimi zaleceniami, przez moją edukację nie spotkałem się jednoznacznie z zaleceniem takiego typu a uczyłem się w kierunku elektroniki. Jedynie co to kiedyś producenci zakładali większą rezerwę mocy dla swojego urządzenia lub margines. Jednak w dużej mierze wynikało to z niedoskonałości techniki (np słaba jakość półprzewodników). Ale nigdy nikt nie kazał się ograniczać do 80% mocy, tylko mogłeś brać 100% z tabliczki znamionowej. Powyżej to była dobra wola producenta który zostawiał margines 30-40% mocy więcej wiec realnie 10 do 20% mogłeś uzyskać. Obecnie to bliżej 10-20% wiec nie ma szans na wyciągnięcie ponad 100%, oczywiście zdarzają się sprzęty wyliczone na styk ale to już totalny badziew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
28 minut temu, Markiz88 napisał:

Ale nigdy nikt nie kazał się ograniczać do 80% mocy, tylko mogłeś brać 100% z tabliczki znamionowej.

Teraz też możesz brać 100% mocy znamionowej. Jak chcesz, to buduj tak swoje konstrukcje na styk - nikt nie broni 😊Są pewne "dobre zasady" (jak np. faza w gniazdku z lewej strony, przy bolcu na górze wzgl. dziurek - to nie przepis, ale "dobra zasada/zalecenia")

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.anandtech.com/show/2662/6

Przykład że robi się testy zasilaczy przy przeciążeniu o 10% (może i gdzieś większym). Pisanie o 80% bez sensownego uzasadnienia jest niedomówieniem, wcześniej widziałem już argumenty że powinno być to 50% ponieważ w tym punkcie zasilacz ma najlepszą sprawność. Budowanie komputera co pobiera 100% mocy z zasilacza jest błędne ponieważ nie daje żadnej możliwości rozbudowy a dwa nie możemy wiedzieć czy nie przeciążymy jakiegoś napięcia zasilania. Suma mocy dla 3,3V oraz 5V w zasilaczu z linku przekracza o 22% moc dla obydwu linii, nie mówiąc że 12V wykorzystuje 99% mocy zasilacza. Dlatego przy różnych napięciach z jednego zasilacza lepiej zachować odstęp od maksymalnej mocy.

Przy zasilaczu z jednym napięciem nie widzę powodu aby nie obciążyć go w 100% ponieważ do takiego obciążenia jest projektowany, a w takiej konstrukcji nie mamy problemu że któreś napięcie przekroczy swoje limity, ale takiego rozwiązania prawie nie występuje w komputerach stacjonarnych.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, Markiz88 napisał:

Pisanie o 80% bez sensownego uzasadnienia jest niedomówieniem

No tak jest istotnie. Nie zawsze mam czas i ochotę wyjaśniać wszystko po 10x.

17 godzin temu, Markiz88 napisał:

w takiej konstrukcji nie mamy problemu że któreś napięcie przekroczy swoje limity, ale takiego rozwiązania prawie nie występuje w komputerach stacjonarnych.

Słyszałeś o tętnieniach napięcia? Z resztą, nie chce mi się wchodzić w ten temat.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi