Skocz do zawartości
Ebony & Ivory

Hipokryzja w polskim świecie IT - Skąd i dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Od dłuższego czasu w polskim świecie IT męczy mnie pewna kwestia. Kwestia która spowodowała, iż praktycznie przestałem śledzić to dziwne uniwersum i przerzuciłem się na strony oraz kanały YT zagraniczne. Otóż jest to kwestia hipokryzji wszystkich większych polskich redaktorów, testerów czy innego rodzaju twórców treści powiązanych z hardware. Do czego zmierzam? Otóż mamy w polskim świecie zarówno takie strony jak purepc czy ithardware, mamy na polskim yt twórców treści takich jak black, techlipton, zmaslo. Oczywiście to tylko przykłady pierwsze które przyszły mi do głowy, jest ich generalnie sporo więcej. Niby są od siebie inni, a jednak jest coś co ich łączy. Otóż każdy z nich stara się tworzyć image bycia neutralnym oraz obiektywnym w świecie sprzętowym. Często nawet w przypadku gdy wejdziemy sobie na ich strony i jakieś pplecane zestawy komputerowe, to możemy znaleźć naprawdę fajne, ciekawe i sensowne w danych budżetach jednostki. Są one budowane zgodnie ze sztuką, która głosi - nie patrz na producenta, kupuj to co w danym momencie jest najlepsze. I wszystko wydawałoby się OK, czyż nie?

No otóż nie do końca, bo gdy prześledzimy sobie dokładnie każdą z tych redakcji, osób, to zauważymy pewną zależność - pod publikę budujemy i wybieramy to co najlepsze. Ale jak budujemy sprzęt dla siebie, prywatnie, do pracy. Sprzęt do redakcji, do testów. Albo sprzęt dla różnego rodzaju graczy, twórców treści, influencerów - sytuacja drastycznie się zmienia. Wtedy niezależnie od opłacalności zaczyna się wciskanie ręka, nogą, młotem - na chama, na siłę jednostek intela. Choćby w danym budżecie i do danych zastosowań ich procesory były całkowicie nieopłacalne, złe i okropne. Tyczy się to nawet samego zmaslo który nagrywał filmy iż preferuje on AMD i zawsze każdy uważał go za fana czerwonych.

I nie zrozumcie mnie też źle, nie miałbym nic do nich absolutnie gdyby oni po prostu preferowali intela i go polecali oraz kupowali. Mam problem, ponieważ wszyscy są okropnymi hipokrytami. Każdy z nich kreuje w internecie obraz pełnego obiektywizmu i rzetelności, a gdy przychodzi co do czego, gdy sami mają dotknąć sprzętu od AMD to nawet kijem przez szmatkę tego nie zrobią, tak jakby to ich parzyć miało, albo śmierdziało jakimś truchłem i wydają z siebie przy tym odgłosy oraz odruchy wymiotne. Co jest tego przyczyną? Czyżby Intel w Polsce aż tak dużo płacił za promowanie ich sprzętu? A może rozdaje go za darmo i dlatego wszyscy tak chętnie się na niego rzucają? A może w Polsce tak mocny jest już intelowy mental, że każdy nawet jak wie że AMD jest lepsze to i tak kupi intela dla spokoju ducha? Czy też może każdy z nich ma personalną kosę z czerwonymi, którzy nie wiem, matki im zwyzywali czy co? I chcą w ten sposób im na złość zrobić?

Liczę, iż pojawią się jakieś logiczne wyjaśnienia tej całej sytuacji, bo na ten moment dla mnie jest to jedna wielka zagadka i jednocześnie nieśmieszny żart.

Edytowane przez Ebony & Ivory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zrozum że to dla nich praca a nie misja życia i łatwiej pogodzisz się z rzeczywistością.

Skup się serwisach jak ithardware czy ppc i przestań oglądać pojedyncze gwiazdeczki jeśli nie będziesz mógł się pogodzić z tym po co oni działają w internecie. Influencerzy to rak.

Edytowane przez kubikolos
  • Upvote 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się z Twoich słów. Jeżeli oceniasz (egoistycznie odniosę się do siebie) moje testy jako obiektywne to już jesteśmy w domu. Jakie znacznie ma w tym wszystkim to co używam prywatnie? Różni ludzie różne rzeczy lubią. Ja po kilku latach pracy na Threadripperze miałem chęć przejścia na 13900K, a jako że kurzył mi się na półce to po prostu ściągnąłem go z niej. Inną sprawą jest to, że z samplami Intela nie ma takiego problemu jak z AMD (oj z nimi obchodzimy się jak z jajeczkiem). Komputery często budujemy z tego co zostaje po różnych testach nie patrząc na to, czy ktoś oceni to negatywnie. Nigdy bym nawet na to nie wpadł. 

Sponsoring na polskiej scenie Tech YT jest źle pojmowany. Więcej jest w tym bajkopisarstwa. 

Ps. szmat czasu mnie tu nie było. Ryba to Twoja wina. 

• Like 2
  • Haha 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym w ogóle recenzowania sprzętu komputerowego nie łączył z IT. Pokazanie słupków x kart graficznych w y grach to IMO nie jest IT. Natomiast czasem na wymienionych kanałach trafią się treści, które zasługują na takie określenie, np. te, gdzie pokazują, jak samemu złożyć i skonfigurować NAS na open source.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Liptonludzie po prostu mieli do Ciebie "ale" przez to, że zasugerowałeś iż AMD to problemy i dlatego intel...później na forum "łolaboga ranybocie bo AMD to ino problemy bo Lipton tak godoł w filmie i pisoł pod nim" :E Do tego zgrała się ta wymiana z początkiem problemów intela i "ło ranybocie un na pewno dostoł eciepecie od intela" :E

Taki @PiPoLiNiOCię posłuchał i przez 8 miesięcy przerobił 17 niebieskich CPU :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, krzysiak napisał:

🤣🤣🤣🤣 

Nie no, jestem daleki od słuchania polskich twórców :)

Ale jedno jest pewne, @Lipton trzeba oddać, że jako jedyny wypuścił film w którym mówi o wszystkich aktualnych problemach. 

Tylko, że no skoro ja, owad na szybie rzeczywistości, pisałem o tych problemach w kwietniu 2023 roku po konsultacji bezpośredniej z nvidia, to jakim cudem ten sam @Lipton przerabiający XX procesorów, nie zauważył problemu? 

Czemu ten sam @Lipton nagrał film z Black w którym porównują kompy, i widać jak Black wywala shadery w 2 grach, a on udaje, że to wina ram 7200 i płyty głównej? 

Więc są hipokrytami, albo ich wiedza wcale nie jest duża. 

Dlatego mnie interesuje jak tą konkretną sytuację widzi sam @Lipton. Był jakiś zakaz od Intel? Czy naprawdę osobiście nigdy nie miałeś problemu shader? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, krzysiak napisał:

@Liptonludzie po prostu mieli do Ciebie "ale" przez to, że zasugerowałeś iż AMD to problemy i dlatego intel...później na forum "łolaboga ranybocie bo AMD to ino problemy bo Lipton tak godoł w filmie i pisoł pod nim" :E Do tego zgrała się ta wymiana z początkiem problemów intela i "ło ranybocie un na pewno dostoł eciepecie od intela" :E

Bierz poprawkę na to co ten gość pisze.
Wymienił też około 30 monitorów w rok bo żaden mu nie pasował. Tylko naciągając sklepy na koszta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kekento zdanie było tak bardziej dla żartu napisane :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, Keken napisał:

Wymienił też około 30 monitorów w rok bo żaden mu nie pasował. Tylko naciągając sklepy na koszta.

Dobrze, że nie 100 :) Jak już coś piszesz to chociaż faktów się trzymaj :) 

PS. To sklepy mnie naraziły na koszta zwrotów kurierem sprzedając buble. (wiem, nigdy nie wpadłbyś na to aby spojrzeć z tej strony). 

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy pisałem swojego posta to jeszcze był :E 

Ale może kładł się wtedy spać :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jeszcze odpisze. Zadałem bardzo proste pytania i trzymałem się faktów z jego własnego filmu z Black. Więc chyba odpowiedź nie może być skomplikowana. Nie może prawda? 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy debesciak to i tak TQ - shadowbany, ukrywanie komentarzy... xD

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w szoku, że nie ukrył moich :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, spałem do 6:30. Odzwyczaiłem się od siedzenia na forach. 

Jak wyglądała sprawa 8 miesięcy temu? W listopadzie 2023 nie byłem świadom problemów z Intel Core 13/14th. Ta bitka pomiędzy mną a Jarkiem też rządziła się swoimi prawami. Ja przyjechałem ze swoją platformą AM5, on musiał w jeden dzień złożyć konfigurację na Intelu. Co do wyrzucania gry. Byłem pewien że to wina MEM/kontrolera, przepraszam Cię bardzo, ale kompilacja shaderów to nie tylko CPU. To był chyba ostatni test w procedurze więc też specjalnie nad tym nie siedzieliśmy. To było też porównanie for fun z uśmiechem na twarzy. Nie ma to żadnego odniesienia do testów, którymi zajmuje się na swoim kanale, gdzie są określone procedury - przygotowanie platformy, optymalizacja, powtórki przebiegów testowych. 

Intel dzwonił? Rozmawiam z nimi raz do roku, przy okazji Intel Overclocking Master. Tak jak tomcug. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lipton Konkretnie. Czy przez ostatnie 1.5 roku nigdy nie zostałeś wywalony przy robieniu shader na Intel? To jedyne co chcę wiedzieć ;)

Jak nie to luz. Jak tak to czemu nie drążyłeś tematu, zwłaszcza mając dojścia bezpośrednie. Ja będąc nikim doszedłem razem z serwisem Nvidia. Więc Ty powinieneś to ogarnąć w kilka godzin :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
27 minut temu, Lipton napisał:

Hehe, spałem do 6:30. Odzwyczaiłem się od siedzenia na forach. 

Jak wyglądała sprawa 8 miesięcy temu? W listopadzie 2023 nie byłem świadom problemów z Intel Core 13/14th. Ta bitka pomiędzy mną a Jarkiem też rządziła się swoimi prawami. Ja przyjechałem ze swoją platformą AM5, on musiał w jeden dzień złożyć konfigurację na Intelu. Co do wyrzucania gry. Byłem pewien że to wina MEM/kontrolera, przepraszam Cię bardzo, ale kompilacja shaderów to nie tylko CPU. To był chyba ostatni test w procedurze więc też specjalnie nad tym nie siedzieliśmy. To było też porównanie for fun z uśmiechem na twarzy. Nie ma to żadnego odniesienia do testów, którymi zajmuje się na swoim kanale, gdzie są określone procedury - przygotowanie platformy, optymalizacja, powtórki przebiegów testowych. 

Intel dzwonił? Rozmawiam z nimi raz do roku, przy okazji Intel Overclocking Master. Tak jak tomcug. 

+ potwierdzam warunki bojowe tej miejscowki nagran (studio x), bylem obok, minimalnie uczestniczylem. Nie ma to jak wylaczenie zasilania w trakcie sesji LN2 przy Doom 1K FPS xD a bylo zgloszenie, zeby tego nie robili w tym dniu.

Panowie, to co widac na YT, a to jak wyglada rzeczywistosc od zaplecza... nie sa oczywiste rzeczy dla ogladajacych.

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Lipton

Generalnie, co do zasady zgadzam się z tobą, że każdy może sobie używać tego co mu się podoba i nie ma w tym nic złego. Preferujesz intela? No to śmiało, kupuj. To nie jest dla mnie problemem. To, co mi się rzuca w oczy to po prostu fakt, iż twoje słowa nie pokrywają się z czynami. Jasne, na ten moment nie mogę zarzucić ci braku obiektywnosci. Dlatego, że sam mam do czynienia z dużą ilością hardware który sam mogę u siebie w domu przetestować, dzięki temu wiem, że testy robisz w miarę rzetelnie, bo ich wyniki z grubsza pokrywają się z moimi. Natomiast nie każdy ma takie szczęście i nie każdy może sobie na to pozwolić. 

A jak taki szary człowieczek ma ci zaufać, albo nawet i ja, w momencie gdy nie będę siedział już tak blisko hardware, gdy widzę, iż to co mówisz nie do końca się pokrywa z tym co myślisz? No bo ponownie, co ma sobie taki ktoś pomyśleć, gdy z jednej strony ma Ciebie, który mówi - AMD dobre, polecam, bierzcie, a z drugiej ma Ciebie który sam używa PC na Intelu i jednocześnie posty na FB/YT czy jakieś filmy od innych twórców tresci/streamerów/influ że mają PC od liptona i każdy jeden jest na Intelu. A takich w ostatnim czasie przewinęło mi się niemało. Nie widać tu żadnej konsekwencji. I to konsekwencji rozpatrywanej nie w przypadkach jednostkowych, gdzie to nie ma sensu tylko w szerokim zakresie. 

I ja też nie wymagam od Ciebie żebyś nagle zaczął używać AMD i wielbić czerwonych, po prostu jeśli preferujesz intela, ALBO Intel tak szczodrze zasypuje cie swoimi procesorami że musisz je wszędzie wciskać bo nie masz już gdzie ich trzymać, to byłoby fajnie jakbyś był z tym transparentny po prostu i mówił jak jest. I to samo tyczy się innych. 

Edytowane przez Ebony & Ivory
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, rybek napisał:

Najlepszy debesciak to i tak TQ - shadowbany, ukrywanie komentarzy... xD

TQ to nie debeściak to patologia, sprzedawczyk, fanboj itd. Zero obiektywizmu, w większości filmy sponsorowane, lokowanie produktu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Ziemniakiem do kompletu :E

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziemniaka to juz zostawmy, to life-style kanal, a nie technologiczny ;) no i chlop zarobiony jest przykrecaniem socketu Threadrippera do dzisiaj xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu mi bardziej o lokowanie produktów chodziło 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywy słup reklamowy ;).

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Stjepan666 napisał:

TQ to nie debeściak to patologia, sprzedawczyk, fanboj itd.

TQ to przede wszystkim król Xeonów :E8:E.

Edytowane przez Spl97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi