Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Ebony & Ivory

Hipokryzja w polskim świecie IT - Skąd i dlaczego?

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Ebony & Ivory napisał:

@Lipton

Generalnie, co do zasady zgadzam się z tobą, że każdy może sobie używać tego co mu się podoba i nie ma w tym nic złego. Preferujesz intela? No to śmiało, kupuj. To nie jest dla mnie problemem. To, co mi się rzuca w oczy to po prostu fakt, iż twoje słowa nie pokrywają się z czynami. Jasne, na ten moment nie mogę zarzucić ci braku obiektywnosci. Dlatego, że sam mam do czynienia z dużą ilością hardware który sam mogę u siebie w domu przetestować, dzięki temu wiem, że testy robisz w miarę rzetelnie, bo ich wyniki z grubsza pokrywają się z moimi. Natomiast nie każdy ma takie szczęście i nie każdy może sobie na to pozwolić. 

A jak taki szary człowieczek ma ci zaufać, albo nawet i ja, w momencie gdy nie będę siedział już tak blisko hardware, gdy widzę, iż to co mówisz nie do końca się pokrywa z tym co myślisz? No bo ponownie, co ma sobie taki ktoś pomyśleć, gdy z jednej strony ma Ciebie, który mówi - AMD dobre, polecam, bierzcie, a z drugiej ma Ciebie który sam używa PC na Intelu i jednocześnie posty na FB/YT czy jakieś filmy od innych twórców tresci/streamerów/influ że mają PC od liptona i każdy jeden jest na Intelu. A takich w ostatnim czasie przewinęło mi się niemało. Nie widać tu żadnej konsekwencji. I to konsekwencji rozpatrywanej nie w przypadkach jednostkowych, gdzie to nie ma sensu tylko w szerokim zakresie. 

I ja też nie wymagam od Ciebie żebyś nagle zaczął używać AMD i wielbić czerwonych, po prostu jeśli preferujesz intela, ALBO Intel tak szczodrze zasypuje cie swoimi procesorami że musisz je wszędzie wciskać bo nie masz już gdzie ich trzymać, to byłoby fajnie jakbyś był z tym transparentny po prostu i mówił jak jest. I to samo tyczy się innych. 

Tylko mi na tym nie zależy. Siedzę w tym biznesie prawie 20 lat w tym blisko 10 na YT. Gdybym miał się przejmować każdym takim detalem to zakład w Tworkach miałby dziś ekstra pacjenta na oddziale. 

Tłumaczenie się wywołuje spiralę, która nigdy się nie kończy. Zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony. Rozumiem Twoje podejście, ale moje jest całkowicie odmienne.

My jako influ do tych wojenek AMD/Intel zawsze podchodzimy z dystansem i uśmiechem na twarzy. Widzowie i czytelnicy niekoniecznie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że jako jedyny @Lipton się tutaj wypowiadasz, z influ, jutuberów, itd. szanuję to, ja mam swoją ulubioną trójcę Maślany lubię go za podejście jest niekonwencjonalny i kocha RETRO jak ja, Tek-Testers bardzo fajnie opowiada, jest sympatyczny i lubię go oglądać, oraz Ciebie, do tego subskrybuje wielu mniejszych twórców, Retro-Piwnica, Martos testuje, Coleslav, tutaj czuć pasję, a Coleslav to encyklopedia komputerowa, heh ja siedzę w tym od 14 roku życia, czyli gdzieś od 1996 roku, wtedy z pomocą kolegi informatyka złożyłem swój własny komputer. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Stjepan666 napisał:

(..)czyli gdzieś od 1996 roku, wtedy z pomocą kolegi informatyka złożyłem swój własny komputer. :)

Też jakoś wtedy sam złożyłem własny komp (P120, 8MB ram, s3trio albo virge - tu już nie pamiętam, 1.3GB HDD i cd x8) :D

edit

Po jakimś roku dorzuciłem ram na 32MB :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, krzysiak napisał:

Też jakoś wtedy sam złożyłem własny komp (P120, 8MB ram, s3trio albo virge - tu już nie pamiętam, 1.3GB HDD i cd x8) :D

To mocniejszy od mojego AMD 486DX4/100, 16MB RAM, 850MB HDD i Ati Mach64 1MB na PCI. :E 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Lipton

Czy bycie transparentnym z widzami i argumentowanie dlaczego podjęło się dany wybór (w momencie jego dokonania, nie miesiąc później jak widzowie zaczną psioczyć) to jest tłumaczenie się albo wchodzenie w jakieś wojenki między fanboyami danych producentów? Generalnie, ja bym raczej się nie zgodził. Bo dla mnie to zupełnie różne kategorie oraz rodzaje zachowań. 

Natomiast ok, jeśli uważasz, że jesteś na tyle dużym autorytetem, że każdy powinien za Tobą i każdym Twoim słowem podążać ślepo (a w zasadzie w tym konkretnym przypadku nawet i BEZ słowa), to ja się z tobą kłócić nie będę. Mam tylko nadzieję, że masz świadomość, iż jako tak duży twórca masz duży wpływ na kreowanie rzeczywistości i robisz często innym pracującym ludziom mocno pod górkę, chociażby jak przychodzą do mnie klienci abym złożył dla nich jakiś komputer i słyszę zalecenia, że chcą przykładowo procesor intela/grafikę nvidii/płytę główną ROG albo Aorus konkretnie bo dokładnie taki sprzęt maja ludzie których oglądają. A jak zweryfikujesz kto im potem te komputery składał to się okazuje że jest to właśnie np black albo Ty. Pal licho jak w danym budżecie ten Intel, geforce czy płyta Gigabyte/asusa jest opłacalna, wtedy problemu nie ma. Ale często to są w aktualnych warunkach bardzo mocno kiepskie sprzęty, często nieopłacalne jeśli chodzi o stosunek cena/jakość albo wydajnosc/pobór prądu i potem staje przed wyborem - mieć to gdzieś i składać na pałę to co oni chcą, czy jednak się postarać i faktycznie złożyć sprzęt godny danego budżetu? Jakby nie patrzeć, w pewnym sensie jest to problem który dotyczy również i samych klientów, bo to od tego zależy jak dobrej jakości sprzęt dostaną w swoje ręce. 

Edytowane przez Ebony & Ivory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zanim Piotrek sam odpisze - zerknij na jego ostatni film odnosnie zestawow (takze Blacka), porownaj do szopki jaka odwala TQ :) Pjur nie lepszy, afera na 3 fajerki, a oni dalej polecanko w zestawach... ciekawe ile osob doczyta smieszna adnotacje, ktora totalnie nie rzuca sie w oczy.

Edytowane przez rybek
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TQ teraz już się zasłania tym, że on nie jest informatykiem a jutuberem...więc nie musi się znać, bo "sukces" osiągnął dzięki fartowi i niezłomności a nie dzięki wiedzy :rotfl:

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od TQ obejrzałem może dwa, trzy filmy i wszystko to były clickbaity w stylu zrób to, wydaj 5 złotych a będziesz miał +50% więcej FPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, lokiju napisał:

Od TQ obejrzałem może dwa, trzy filmy i wszystko to były clickbaity w stylu zrób to, wydaj 5 złotych a będziesz miał +50% więcej FPS.

Chamskie lokowanie produktu, filmy sponsorowane, nic więcej.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie...daleko nie szukając "film do montażu z xeonem za 4zł" a pół materiału to reklama monitora :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny kasuje wypowiedzi niepasujące do jego narracji..."hipokrata" pod filmem o psujących się AMD wywalił niektóre moje posty :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.08.2024 o 11:54, Stjepan666 napisał:

To mocniejszy od mojego AMD 486DX4/100, 16MB RAM, 850MB HDD i Ati Mach64 1MB na PCI. :E 

Ale mieliście fajne kompy.

Ja miałem 386DX2 - ale z 2MB RAMu - bo mnie tak ojciec pokarał - i cierpiałem jeszcze pamiętam ze 2 lata zanim dokupiłem kolejne 2MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, krzysiak napisał:

Kolejny kasuje wypowiedzi niepasujące do jego narracji..."hipokrata" pod filmem o psujących się AMD wywalił niektóre moje posty :E 

;) on czesto nie wie nawet, ze skrycie go krytykujesz. PMki nie moglem wyslac, to wrzucam tutej.

Bez-nazwy1.jpg

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomniałeś mi że małem trochę posprzątać w skrzynce odbiorczej :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technokrata to jest w ogóle masakra. Tam niemal każdy dodany film ma pełno błędów merytorycznych. I to żebranie o suby w 100% filmów...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi