Skocz do zawartości
Nirius

Asus RTX 4070 Ti TUF gaming OC duża różnica między temperaturą GPU a hotspotu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Jak w tytule - brat kupił sobie pod koniec zeszłego roku PC z RTXem Asusa 4070 Ti (non Super) TUF wersja OC. Ostatnio będąc u niego puściłem mu na szybko benchmarka w 3Dmarku, żeby zobaczyć jak wygląda kultura pracy i zauważyłem, że temperatury dziwnie się zachowują. W pierwszych sekundach testu (Time Spy) temperatury hotspotu wywala na 102-105 stopni, po czym zaczynają spadać i trzymają się w okolicy 90 stopni (ale też zużycie GPU spada poniżej 99%). Temperatury GPU utrzymują się max w okolicy 72-73 stopni, więc tutaj nie widzę zastrzeżeń. Przy otwarciu obudowy raczej nie widać znacznej różnicy. W Idle różnice między temperaturą GPU a hotspotu nie są tak duże - 44 oraz 52 stopnie. Testy robione na Performance Mode, na Silent temperatury wskoczyły nawet na 110 😅.

Czy według was może to być wina źle zaaplikowanej pasty albo jej słabej jakości? Brat posprawdzał przebieg powietrza i mówi, że prawidłowo od przodu wentylatory zaciągają powietrze do środka, a z tyłu jest ono wypychane.

Wrzucam do wglądu wykresy z gpu-z z maksymalnymi wynikami GPU oraz zdjęcie środka PC

PC - https://imgur.com/a/csFpSkh

GPU-Z - https://imgur.com/a/dfkE9IQ

Konfiguracja:

GPU - ASUS RTX 4070 Ti TUF Gaming OC 12GB GDDR6X

CPU - i5-13600k

chłodzenie CPU - Endorfy Navis F240 2x120mm

płyta główna - MSI PRO Z790-A WIFI

PSU - Be Quiet! Pure Power 12 M 850W 80 Plus Gold ATX 3.0

dysk - Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710

RAMy - Lexar 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Ares RGB

obudowa - Endorfy Regnum 400 Air

Edytowane przez Nirius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pasta na GPU jest nierównomiernie nałożona na rdzeń, opcje są 3, albo RMA i asus odeślę że nie widzi usterki 😂karta dopiero zrzuca zegary poniżej bazowych jak przekroczy 110c na HS więc pewnie odesłała z taką adnotacja, albo otwierasz i nakładasz pastę sam bardzo prosta robota swoją drogą, albo żyjesz z tą 30 stopniowa deltą. 

Edytowane przez Sebastiansbk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też właśnie wstępnie namawiam brata, żeby wysyłał na gwarancje z racji na to, że ma integre na której nadal będzie mógł używać PC do pracy, więc do przeżycia 😁. Liczę na to, że przy takiej delcie poczują się przynajmniej do wymiany pasty... A jednak szkoda tracić gwarancję w dzisiejszych czasach gdzie tyle bubli wychodzi na rynek i nie wiadomo czy jakiś mankament nie wyjdzie jeszcze z czasem.

Swoją drogą są jakieś problemy z rejestracją na forum? Brat coś nie może się doczekać maila aktywacyjnego 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te karty, to oni coraz bardziej po pijoku chyba składają. Ta delta 17stopni (73 średnia na rdzeniu vs 90 hotspot) nie wygląda atrakcyjnie, jak na kartę "dobrej klasy i renomowanego producenta".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w normie ~10*C różnicy względem hotspota a też mam od wczoraj TUFa tyle, że 4070 Super.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Była i jest loteria w złożeniu u każdego producenta. Tak samo jak z cewkami, jedna sztuka gra głośniej inne ciszej w tym samym modelu.

Pamiętam jak z 3080 były afery z lipnymi termopadami gdzie ludzie miewali ponad 100 stopni na pamięciach, czasami, aż pod throttling podchodziło niektórym w nówkach sztukach :E Trafiało się i u Gigusia, MSI, Asusa itd. i nawet potrafiło w tych z górnej półki modelach.
U mnie na strixie trafiłem dobrze poskładaną sztukę :E do ~80-84 stopnie na pamięciach po wygrzaniu konkretnym. 

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pytanie, czy macie potwierdzone przypadki, gdzie karty z takimi temperaturami odsyłane na RMA nie były odrzucane i miały faktycznie wymieniane pasty co realnie poprawiło sytuacje 😀?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten test co wrzuciłeś nie jest ciągły. Najlepiej zapuścić coś na 10-15 minut pełnego, ciągłego obciążenia i obserwować tempy i rpm wentyli. W tym teście wyżej przerywanym hot spot max ~102 stopni, ale wentyle też dziwnie bo ledwie ~1000 rpm max, gdzie przy tych tempach powinny lepiej kręcić.
Trzeba by konkretniej przetestować.

Z serwisem gwarancyjnym to różnie bywa, ale jak GPU przesadza i throtlluję na temperaturach to zwykle uznają. Jak jest gorąco, ale stabilnie to potrafią odrzucić :E Bo niby w normie.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, lukadd napisał:

Była i jest loteria w złożeniu u każdego producenta.

Jednak egzemplarz karty, dobrej klasy, renomowanego producenta, który ma powiedzmy ponad 15 stopni C różnicy między średnią temp. rdzenia a temp. HotSpot, nie powinien zostać przepuszczony przez kontrolę jakości (nie powinien zostać dopuszczony do sprzedaży).

Co innego ASUS np. klasy Dual itp. - tutaj np. można by przesunąć te wymagania na mniej restrykcyjne (np. do 20 stopni).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecicie coś na czym można taką konfigurację obciążyć mając do dyspozycji monitor 1080p?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W programach do testowania kart graficznych można ustawić większą rozdzielność niż ta obsługiwana przez monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, Kyle_PL napisał:

Jednak egzemplarz karty, dobrej klasy, renomowanego producenta, który ma powiedzmy ponad 15 stopni C różnicy między średnią temp. rdzenia a temp. HotSpot, nie powinien zostać przepuszczony przez kontrolę jakości (nie powinien zostać dopuszczony do sprzedaży).

Ale Ty chyba nie myślisz że każdą kartę testują? Pewnie testują maks 5 kart na partię, teraz strzelam  z 500 może z 1000 sztuk i wio do sklepów 🙂 a jak trafią bubla np. jw który defakto pewnie mieści się w ich "normach" lub delikatnie je przekracza to szuka się lepszej sztuki, aby cp było ładne i w miarę stabilne 😉

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, AndrzejTrg napisał:

Ale Ty chyba nie myślisz że każdą kartę testują?

No właśnie ... na pewno NIE testują. Tak czy inaczej procedury produkcyjne i testowe powinny być takie, aby utrzymać tą jakość o której wspomniałem (nawet bez testowania każdego egz. karty jest to możliwe)

16 minut temu, Nirius napisał:

Polecicie coś na czym można taką konfigurację obciążyć mając do dyspozycji monitor 1080p?

W sterownikach nVidii jest coś takiego jak DSR - można na ekranie 1920x1080 renderować w grach do 3840x2160.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ta kartę i tutaj problemem jest zbyt male chłodzenie do TDP jakie ta karta posiada (285W).
U mnie tez HS podchodzi pod 100 pod obciążeniem pod korek a delta wtedy wynosi prawie 20 stopni.
Buldzoid ma ten model karty i mówi ze chłodzenie jest po prostu kiepskie, ja uważam ze ta karta jest wyjątkowo mala jak na RTX 4070 Ti i ze tutaj jest główny problem.

Wystarczy zejść jej z poborem w okolice MAX 250W i chłodzenie sobie radzi już ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz ująć w zgłoszeniu, że prosisz o wymianę pasty. Poza tym po co dodatkowo katować kartę 15 minut w jakimś wypalaczu tylko po to by co - upewnić się w zapewnieniu, że jest ponad 100*C? :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 2.08.2024 o 15:47, Kyle_PL napisał:

No właśnie ... na pewno NIE testują. Tak czy inaczej procedury produkcyjne i testowe powinny być takie, aby utrzymać tą jakość o której wspomniałem (nawet bez testowania każdego egz. karty jest to możliwe)

🙂 

Edytowane przez AndrzejTrg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wymiana pasty na kolejna byle jaka za dużo nie zmieni.
Dopiero danie pasty z górnej polki tutaj może poprawić wyraźnie te temperatury.
Mam zamiar swoja rozebrać i dać Noctue H2, dam znać jak bardzo temperatury się zmieniły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Weźcie pogadajcie z @sideband i kupcie te chińskie plasterki co ma, ponoć działa lepiej niż pasta.

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno są długowieczne.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sam ten test w ogóle się nie spina

nuXkGbR.png

Puste wykresy i przerywania, same babole w tym teście wypluwa. Jest jakiś bajzel gdzieś. Nie wiadomo czy w ogóle te wskazania temp są prawidłowe. Reinstall GPU-z na najnowsze, sterowników, jak jest MSI i coś w nim grzebane na krzywych to też restart itd.

73 stopnie na GPU nawet pomijając hotspot. To ta karta według testów nawet na cichych biosie powinna zakręcić zdecydowanie ponad 1300rpm, a nie ~1000rpm na maxie.
https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4070-ti-tuf/37.html

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie trochę dziwne, u mnie nawet w trybie Silent wentylatory już by się obracały szybciej. A przy 100 stopniach na HS to one już powinny wchodzić w okolice 2000 rpm.
A i delta tutaj jest bardzo wysoka, to faktycznie wskazuje na problem z pasta albo niedociskającym chłodzeniem prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jest też kwestia słabej jakości pasty u partnerów nvidii, gdzie temperatury mocno rosną dopiero po jakimś czasie, gdy pasta wysycha. U nas na forum były już 4 albo 5 takich przypadków, co ciekawe były to Asusy na pewno dwa Asus Dual 4070 i dwa TUFy  jedna 4080 gdzie temperatury poszły mocno do góry dopiero po kilku miesiącach, drugiej nie pamiętam. W tamtych przypadkach ludzie sami wymieniali pasty przynajmniej przy 4070 Asus Dual, znając życie wysłanie jej na gwarancję to strata czasu, bo wróci taka sama.

https://ithardware.pl/aktualnosci/karty_nvidii_sie_przegrzewaja_czolowe_firmy_stosuja_tania_paste_termoprzewodzaca-34172.html

https://www.igorslab.de/en/cause-and-reasons-revealed-hotspot-problems-on-many-newer-graphics-cards-due-to-inferior-thermal-paste/

Tutaj jeszcze dokładnie opisany problem z Asus TUF.

https://www.igorslab.de/en/asus-geforce-rtx-4080-tuf-gaming-with-serial-error-built-in-hotspot-ex-works-material-analysis-and-the-rescue/

Pięknie w kulki lecą, karta wszędzie zbiera dobre recenzje, bo ma dobre chłodzenie, każdy kupujący po zakupie przeważnie to potwierdza, a po iluś miesiącach, czy roku zonk i HS pod 100 stopni plus wentylatory na 100%. Wysyłanie karty na gwarancję nie ma sensu, bo Asus stwierdza, że HS do 105 stopni to jeszcze w normie. Wychodzi też na to, że u Asusa można samemu wymienić pastę bez utraty gwarancji.

@caleb59 żeby nie było, że Cie straszę, bo zauważyłem, że jednak poszła wymiana karty :thumbup:

@kadajo jaki Ty masz w końcu model 4070Ti ? U Ciebie ten HS od początku podchodził pod 100 stopni , czy stało się to z czasem ? Z tego co pamiętam Ty miałeś też sporo wyższe temperatury choćby w spoczynku jak porównywałem do siebie prze obudowę.

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn nie widzę żeby się pogorszyło ale potrafi się zbliżyć do 100, tak "normalnie" jak zdejmę jej kaganiec to widzę 95-98 jak ja zaczynam katować. W spoczynku u mnie już jest ok, różnica wynikała z kiepskiego przewiewu w mojej budzie przez filtr anty kurzowy, jak go wyciągnąłem to jak ręką odjął wszystko jest tak jak w testach. Jak rozkręcę "standardowo" wentylatory budy to mam jakieś 36 stopni na karcie w idle.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki masz model karty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4070 Ti TUF

Tutaj karta Buldzoida na jego filmiku przy katowaniu 3Dmarkiem:

Zrzut-ekranu-2024-08-02-170422.png

A tutaj od 1:04:15 sekund nawija o samym GPU po zamontowaniu innych wentyli.:

Tak jak pisze ta karta zapewne aby zachować mniejsze gabaryty ma zbyt "lekkie" chłodzenie dla 285 W.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi