Skocz do zawartości
Nirius

Asus RTX 4070 Ti TUF gaming OC duża różnica między temperaturą GPU a hotspotu

Rekomendowane odpowiedzi

Wysyłanie na gwarancję skończy się zapewne odrzuceniem i powrotem do domu. Trzeba samemu zmienić smarowidło na PTM i będzie wyraźna poprawa HS. A na razie zrobić UV na 850mV i podjąć decyzję co do odesłania , czy własnoręcznej zmiany pasty. Trzymanie GPU na 100stC jest morderstwem tak fajnej karty :goryl:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
@lukadd 

Co do prędkości wentylatorów, to z jakiegoś powodu na wykresach widać tylko Fan 1 i Fan 2 i wydaje mi się, że przez to wyniki są przekłamane, bo jednak przy wyższych temperaturach wyraźnie słychać, że zaczyna mocniej huczeć w obudowie, chociaż mogę się mylić.

Puste wykresy są zapewne przez to, że po testach brat trzymał kilkanaście minut PC na pulpicie/przeglądarce zanim ustawił pokazywanie maksymalnych wartości i zrobił mi screena (czerwony wykres po przestawieniu sensorów na pokazywanie najwyższej wartości nadal rysuje stan bieżący dlatego w tym przypadku jest wypłaszczony z chwilowymi skokami, które zakładam, że biorą się z wykonywania różnych czynności w międzyczasie 😅).

Zleciłem reinstalacje sterowników - zobaczymy, czy coś poprawi odczyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, kadajo napisał:

Wystarczy zejść jej z poborem w okolice MAX 250W i chłodzenie sobie radzi już ok.

4070Ti to można zjechać do 200W w grach i nie będzie wielkiego spadku wydajności. 250W to ja mam w stable diffusion, 0.975V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
46 minut temu, Nirius napisał:

Co do prędkości wentylatorów, to z jakiegoś powodu na wykresach widać tylko Fan 1 i Fan 2 i wydaje mi się, że przez to wyniki są przekłamane, bo jednak przy wyższych temperaturach wyraźnie słychać, że zaczyna mocniej huczeć w obudowie, chociaż mogę się mylić.

Dwa czujniki wentyli są na GPU tak ma być. Dziwne, że tak niskie rpmy przy takich temperaturach. Chyba, że jeszcze nie zdążyły się rozkręcić, ale raczej powinny. A wraz z obciążeniem ogólnie wentyle w budzie też mogą przyśpieszać(w zależności jak są ustawione.

Ogólnie to Time Spy nie jest wymagającym benchmarkiem jak na dzisiejsze czasy i jak on tak dogrzewa to grubo.

3 godziny temu, leven napisał:

Wysyłanie na gwarancję skończy się zapewne odrzuceniem i powrotem do domu.

Jak jest gruba tragedia w tempach to przeważnie przyjmują i uznają gwarancję. Nawet na forum ludzie oddawali z tego powodu.

Z tego co pamiętam to np.  @maras2574 oddawał na gwarancję jego nadmiernie grzejącego się rtx 3080.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, lukadd napisał:

Dwa czujniki wentyli są na GPU tak ma być.

O widzisz, a ja założyłem, że to jest kwestia po prostu daisy chain, czyli spięcia 2 wentyli w jedno a trzeci jest luzem stąd tylko dwie czujki.

Poza tym nie wiem czy zwróciliście uwagę bo ja tak ale gpu-z odstawia szopki przy tym swoim śmiesznym teście renderu i pci-e 1.1x16 wskakuje na 2.0x16 zamiast na 3.0x16 (to widzę tylko na początku odpalenia testu). Na początku panika instant, że coś nie tak z kartą kiedy się okazuje, że one tak mają bo ten wbudowany render w gpu-z nie potrafi bujnąć porządnie karty z idle stąd zostaje na 2.0x16 + mam domyślny zrównoważony plan zasilania Windowsa.

W grach jest normalnie pełne 3.0x16 (8GT/s).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, caleb59 napisał:

O widzisz, a ja założyłem, że to jest kwestia po prostu daisy chain, czyli spięcia 2 wentyli w jedno a trzeci jest luzem stąd tylko dwie czujki.

2 czujniki. 1 na 2 wentyle spięte i jeden oddzielnie na środkowy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, lukadd napisał:

Z tego co pamiętam to np.  @maras2574 oddawał na gwarancję jego nadmiernie grzejącego się rtx 3080.

Zgadza się, to był Suprim 3080. Tam w grach było ponad 80st. na rdzeniu i nawet 105st HS, a rpm 3200 !!! Serwis MSI jednak dał radę i karta wróciła sprawna ;) A co było robione, to tego ci nie powiedzą 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, caleb59 napisał:

Pamiętam jak miałem 1080Ti od EVGA, to jedyny program który monitorował 3 wentylatory, to był EVGA Precision X1. Można też było nimi sterować. Widać to z resztą na screenach https://www.evga.com/precisionx1/  Nigdy nie sprawdzałem czy działa to z kartami innych producentów :hmm:

Edytowane przez maras2574

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjecie pc takie samo jak u goscia w temacie rx7600xt , a tam radeon gigabyte a tu temat z 4070ti , gpu-z sie zgadza ale cos sie nie klei

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"To który k.... jest bratem kogo ?" :E

comment_1600910946jxsikP44rpJ2ZRU8hej7Z8

• Haha 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera, nie wiem co się odwaliło, że zuploadowałem zdjęcie kolegi z innego tematu 😂. Przeglądałem tamten wątek i oglądałem te zdjęcie obudowy. Stąd pomysł, żeby brat od razu sprawdził u siebie, czy ma na pewno odpowiedni przepływ powietrza. Widocznie gdzieś mi się zaciągnął screen i na pulpicie widząc na miniaturce PC bez patrzenia wrzuciłem na Imgura 😅.

Zedytowałem już link do zdjęcia w pierwszym poście.

Dla lepszego dostępu wrzucam link też tutaj:

https://imgur.com/a/csFpSkh

Sorki za zamieszanie 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.08.2024 o 15:26, Kyle_PL napisał:

Co innego ASUS np. klasy Dual itp. - tutaj np. można by przesunąć te wymagania na mniej restrykcyjne (np. do 20 stopni).

E tam, ja na Dualu mam różnicę 11st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No czyli zupełnie dobry dystans. Czy @sznib zmieniałeś pastę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, oryginalna. Kartę mam od niedawna i dobra sztuka mi się trafiła. Wcześniej miałem RTXa 2060S, też w wersji Asus Dual i tu już było trochę lipnie, dystans temp. ok. 15-16st, jeden wentylator lekko terkotał (ale tylko przy starcie)  i cewki były słyszalne (na szczęście tylko przy otwartej obudowie). Miałem ją 3 lata z hakiem, monitorowałem temperatury i muszę powiedzieć że przez ten cały okres nie wzrosły, więc nie widziałem potrzeby zmiany pasty. W benchmarkach miała ok. 70 st, w grach 60 z hakiem.Jak widać z tymi GPU to loteria jest. Jak z blb czy dead pikselami przy monitorach.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na Dualku po półtora roku użytkowania cały czas różnica około 15 stopni i temperatury ogólnie się nie zmieniły od nowości. Faktycznie wychodzi na to, że to trochę loteria jak czytam, że niektórym pasta degraduje po paru miesiącach. Chociaż fakt faktem ostatnio odkryłem grę, która potrafi wygrzać mi HS mocniej niż inne i różnica to blisko 20 stopni na gorzej zoptymalizowanych mapach ( Ready or Not, chyba na UE5 ).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak w miare nowa karta to nie ma co grzebac 🙃 Wysylamy na gwarancje albo uzywamy i wywalone jajko na to kladziemy, 3 lata gwarancji droga nie chodzi. Przynajmniej w zime bedzie cieplej w pokoiku  👌

Edytowane przez Rtx4060tiUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Rtx4060tiUser napisał:

Przynajmniej w zime bedzie cieplej w pokoiku  👌

Jeśli karta grzeje np. 200W, to przy słabym chłodzeniu do pokoju zostanie oddane tyle samo energii, co przy dobrym chłodzeniu. Jedyna różnica, że lepsze chłodzenie skuteczniej odprowadza ciepło, dzięki czemu temp. na rdzeniu niższa.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 2.08.2024 o 18:26, leven napisał:

Wysyłanie na gwarancję skończy się zapewne odrzuceniem i powrotem do domu. Trzeba samemu zmienić smarowidło na PTM i będzie wyraźna poprawa HS. A na razie zrobić UV na 850mV i podjąć decyzję co do odesłania , czy własnoręcznej zmiany pasty. Trzymanie GPU na 100stC jest morderstwem tak fajnej karty :goryl:

Warto spróbować. Głośno teraz jest o serwisie, więc wbrew pozorom, właśnie teraz jest szansa, że nie oleją tematu.

Ja bym sugerował zweryfikować dokręcenie 4 śrubek głównych od chłodzenia (te przy GPU). Pewnie 1 z nich ma plombę, więc zostają 3. Z tego co pamiętam, Asus używa wkrętów PH2. Więc warto Z WYCZUCIEM sprawdzić, czy nie trafiła się jakaś niedokręcona sztuka.

Wg mnie wada jest ewidentna. Te karty mają porządne chłodzenia, więc coś jest nie tak.
Miałem 3070Ti TUF i nawet po OC nie było takich różnic. Chłodzenie o większej masie niż mój obecny 4070 Super od Gigabyte :E

Edytowane przez hajapackage
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Istnieje jakis producent ktory pozwala wymienic paste bez utraty gwarancji?

Edytowane przez Rtx4060tiUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samodzielna wymiana pasty niestety zawsze wiąże się z utratą gwarancji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej po wymianie ponownie nakleić plombę gwarancyjną :E
Obecnie chyba już żaden producent nie daje kart bez plomb, więc jak ktoś nie wie co robi to potencjalnie ryzykuję utratą gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej po prostu zwrócić grzejącą się kartę? Tak tylko rzucam pomysł... 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, galakty napisał:

Nie lepiej po prostu zwrócić grzejącą się kartę? Tak tylko rzucam pomysł... 

Nie, lepiej stracić gwarancję.

Jestem przekonany, że wymiana pasty na Arctic MX6 rozwiązałaby problem. Ryzyko to tylko kilka tysiecy złotych, więc może warto :E.

@sznib Wysyłaj Pan na RMA.

Opis usterki:
Karta obniża taktowania w trakcie pracy poniżej wartości nominalnych. Po sprawdzeniu temperatur czujnik "hot spot" pokazuje ponad 100*C, więc biorąc pod uwagę wydajność i uzasadnioną obawę przed trwałym uszkodzeniem karty proszę o rozwiązanie problemu w ramach gwarancji.

Możesz też spróbować z niezgodności towaru z umową, albo rękojmi. Mozesz poczytać. Skuteczniejsze z perspektywy prawnej. Jednak ja jestem zwolennikiem ludzkiego podejścia. To nie jest fizyka kwantować odpalić furmarka i sprawdzić temperatury. Studenciak na stażu sobie poradzi z taką diagnozą.

Wymienią Ci pewnie termopady i pastę, gwarancja leci od nowa, po co kombinować..?

Edytowane przez hajapackage
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.08.2024 o 21:51, galakty napisał:

4070Ti to można zjechać do 200W w grach i nie będzie wielkiego spadku wydajności. 250W to ja mam w stable diffusion, 0.975V

Jak miałem jeszcze 4070ti msi suprim to zjechałem do 150 watt w cyberpunk na nastawach 2550 mhz i 0.900v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, ronaldo864 napisał:

Samodzielna wymiana pasty niestety zawsze wiąże się z utratą gwarancji. 

W obecnych czasach to już nie problem, wystarczy że nie zajedziesz śrubek i nie położysz na rdzeń czegoś o niestandardowym kolorze np arctic mx-5 (miętowy) czy grizzly extreme (różowy) w 99% przypadków na gpu jest klasyczny szary odcień pasty więc nikt się nie kapnie nawet jak dasz PTM'a (ja tak zrobiłem na 6950xt) nawet jak rozwalisz plombę przy próbie jej odklejenia ze śrubki to w necie można kupi za 10zł po 5 sztuk na jaką tylko kartę potrzebujesz, ja kupiłem plomby XFX i nie ma śladu że coś było grzebane :E 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi