Skocz do zawartości
Nirius

Asus RTX 4070 Ti TUF gaming OC duża różnica między temperaturą GPU a hotspotu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Na moje oko to te szlaczki po środku też wyglądają jakby nie było tam pokrycia. Pewnie żeby nie UV to byś już dawno usmażył rdzeń.

U siebie bacznie obserwuję ale póki co karta zbyt nowa - gdyby było coś nie tak to już dawno bym zauważył a tak widziałem największa różnica póki co między ogólną temperaturą a hotspotem to było jakieś ~14*C, naturalnie bywa i mniej w zależności od gry.

Oczywiście jak to u mnie karta leci na fabrycznych ustawieniach, nie wsadzam łap.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie trochę dziś pograłem i karta zachowuje się nieporównywalnie lepiej.
Teraz mogę ze 100% pewnością powiedzieć ze fabryczna pasta nie spełniała swojego zadania prawidłowo od pierwszego dnia.
Podejrzewam, że mógłbym teraz zrobić pełne OC, rozpędzić ten model do 3060-3080 i zapewne będę miał lepsze temperatury niż miałem "fabrycznie" na 2895. Ale na razie ustabilizuje ja na 2940, bo tyle karta jest w stanie z siebie wydusić stabilnie osiągając PL w teście 3Dmark Nomad, rdzeń także pracuje teraz stabilniej.

Ostatecznie mogę też na 99% stwierdzić @Nirius, że karta twojego brata ma zapewne ten sam problem.
Nie wiem na ile serwis się popisze pastą, którą da Asus, ale Noctua NT-H2 robi u mnie mega robotę.
Samo chłodzenie nie ma teraz najmniejszego problemu z odebraniem ciepła. Szczerze to nie spodziewałem się aż tak dużej poprawy. Zobaczymy co będzie za parę dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba było od razu dać ptma jak już rozbierałeś :] pewnie to nie lepsza pasta dała aż tak duży rezultat tylko równe pokrycie rdzenia patrząc na to foto co pokazałeś to spora część tej fabrycznej się wypompowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem możliwe, chociaż z doświadczenia wiem ze H2 świetnie sobie radzi w wysokimi temperaturami.
Jedno jeszcze się zmieniło mocno na plus, chociaż w pierwszej chwili nie zwróciłem na to uwagi, cewki stały się praktycznie niesłyszalne. Nie wiem jak to możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniałeś pastę na tej 4070ti? Jaką miałeś różnice między temp. rdzenia a hot spotem bo u mnie puki co różnica to 8 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Między 10-15*C w zależności od gry nie ma co sobie gitary zawracać, wszystko w normie. U siebie też na co dzień mam 8*C różnicę ale jak włączę jakiegoś kosiora, który pali kartę to różnica jest nieco większa.

Przykład - odpaliłem właśnie alphę Delta Force, gra na Unreal Engine, detale extreme i różnica to równe 10*C między temperaturą ogólną a hotspotem rdzenia.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hajapackage wszystko pięknie tylko kwestia rozbija się w EU o zrozumienie gwarancji. Przykładowo w USA gwarancją objęty jest także sprzęt po rozbiórce przez klienta, no chyba że wyraźnie coś uszkodzi przy tym procesie. W konsekwencji tzw. power users nie boją się rozebrania karty czy konsoli pod warunkiem że wiedzą co robią, bo jeżeli okaże się że wymiana pasty nie rozwiązuje problemu to i tak wyślą na RMA. U nas są plomby :/ i antykonsumenckie praktyki nawet amerykańskich firm (patrz-Apple)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pograłem w Wiedźmina 3 z RT i wszystkim na uber i tym razem różnica to ~14*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sznib@Crypt - z racji, że rzadko u brata bywam, nie chcę spędzać nie wiadomo ile czasu na testach, dlatego pytałem się o jakiegoś bezpiecznego gotowca. Myślałem, żeby na spokojnie zejść z UV na 0,975V aby zbić te 20-30W na poborze i niech tak czeka do ogarnięcia RMA.

@kadajo trochę uspokoiłeś swoim przykładem 😁 - będę namawiał brata do jak najszybszego wysłania karty na reklamację, skoro nie chce tracić gwarancji

Swojego RTXa 4070 aż puściłem na testy zweryfikować temperatury po ~5 miesiącach i póki co dalej ładnie trzymają.
Tak offtopowo - może ktoś pamięta moje problemy ze stutteringiem przy cięższych grach, które zgłaszałem w głównym wątku serii 40x0 po zakupie karty z sygnatury. W weekend odpaliłem Horizona Forbidden West i chodzi jak masło 😉. Wychodzi na to, że mam mocno wyczulony wzrok na fpsy i wszelkie dropy, przez co strasznie rzuca mi się to w oczy przy gorzej zoptymalizowanych grach... Aczkolwiek zakładam, że wymiana procka nadal mogłaby pomóc zredukować problem przy niektórych tytułach 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Horizonie jak włączysz Nvidia Reflex bez używania generatora klatek to będziesz miał właśnie taki dziwny stutterek malutki, po wyłączeniu Reflex wszystko będzie w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wiedzieć, u mnie się domyślnie uruchamia na on i tego raczej nie zmieniam :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie grzebałem w ustawieniach jakoś mocno. Włączyłem gotowy preset na wysokie detale i w 2k z DLSSem, bez FG w zależności od lokalizacji oraz tego, co się dzieje na ekranie trzyma 80-110 fpsów bez dziwnych dropów, więc jestem zadowolony i zostawiłem tak bez zbędnego grzebania 😁. Ale sprawdzę dla wszystkiego, czy mam Reflex włączony i ewentualnie spróbuję na próbę wyłączyć. Poprzednią część ogrywałem jeszcze na RTXie 2060 i tam niskie ustawienia trzymały ledwo 60fpsów, także dla mnie przeskok jest potężny 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kadajo napisał:

Jedno jeszcze się zmieniło mocno na plus, chociaż w pierwszej chwili nie zwróciłem na to uwagi, cewki stały się praktycznie niesłyszalne. Nie wiem jak to możliwe.

Niezbyt się znam na elektronice od technicznej strony. Ale czy to możliwe, że zmiana docisku chłodzenia jakoś na to wpłynęła. Zmienił się docisk chłodzenia do PCB zapewnie po ponownym przesmarowaniu i samodzielnym skręceniu, może to wpłynęło jakość na zmianę wibracji cewek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tez jedyna konkluzja do jakiej doszedłem, bo jak inaczej to wytłumaczyć.
Może termopady lepiej przylegają do cewek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jako, że mam świeżo zakupionego ASUSA RTX 4070 Proart, to pozwolę sobie wtrącić jak wygląda sytuacja. 

Mimo deklarowanego boost'a producenta w OC Mode do 2565 MHz, karta dobija do 2745-2760 MHz.

Po katowaniu Valley'em + 3DMark, rozgrzała się do 62 st. / HotSpot & Pamięć 72 st. czyli delta 10 st.

Wentyle chodziły max na 39% 1272 RPM, a pobór 201W.

Po szybkim UV bez większych testów na 0,95 mV pobór spadł o 20-30W, a temperatura do 53 st.

Generalnie zapisuje sobie screeny z GPU-Z żeby mieć porównanie za jakiś czas. 

Karta kupiona za 2550 zł i w tym klucz do gry Wukong o wartości 250 zł, co dało za samo GPU kwotę 2300 zł.

Na dzień dzisiejszy jest ok. 

ZEGAR.jpg

Edytowane przez manfi
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boost producenta można sobie wsadzić głęboko, bo to nigdy nie jest takie jak producent deklaruje, zawsze jest większy :) 

Co do stabilności, to że ci benche przechodzi to nie znaczy dosłownie NIC, przyjdzie jakaś gra i karta będzie się sypać :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po godzinnych sesjach w różnych grach, włączając CP 2077, nic nie sypie.

0,95 mV to w zasadzie tyle co nic, więc nie ma się raczej co sypać :)

Edytowane przez manfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy jakie będą zegary. Na każdym napięciu karta może być niestabilna.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, manfi napisał:

Po godzinnych sesjach w różnych grach, włączając CP 2077, nic nie sypie.

0,95 mV to w zasadzie tyle co nic, więc nie ma się raczej co sypać :)

Ja kiedyś na 970 zrobiłem 1500mhz i wszystko do teraz śmiga na tych ustawieniach, ale Wiedźmin 3 zweryfikował i sypał się, ustawiłem na 1499mhz i jak ww, działa jak ta lala😉, także nie wszystko złoto co się świeci 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi