Skocz do zawartości
marcin0077

Zasięg wi-fi w laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mam problem z zasięgiem wifi. Sprawa wygląda tak, że laptop, jeśli jest zamknięty (korzystam z zewnętrznego monitora) to prędkość internetu jest 20mb/s pobieranie i 40/mb wysyłanie. Jeśli klapa laptopa jest otwarta to prędkość jest 40mb/s pobieranie i 40mb/s wysyłanie.

Czy w klapie jest antena, która zmienia kierunek przy zamknięciu i przez to jest słabszy zasięg/prędkość? Dziwi mnie też to, że wysyłanie przy otwartej i zamkniętej klapie jest zawsze 40mb/s. Przy wysyłaniu zasięg jest dobry a przy pobieraniu nie? Wykluczam samą prędkość łącza, bo na innych urządzeniach chodzi maks. 40/40.  Jakiś pomysł na to? Prócz tego, aby trzymać otwartą klapę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, antena jest w klapie. Jeżeli masz dobry zasięg, to zmiana pozycji nie powinna aż tak wpływać na prędkość. Zwłaszcza, że wysyłanie ciągle działa OK.
Może coś się zruszyło i jedna z anten (bo jest ich kilka), się odpina albo nie łączy jak trzeba?

Ja jak pracuję z laptopem w ten sposób, to mam go podłączonego pod stację dokującą, do której wpięty jest kabel sieciowy i nie jestem zależny od siły WiFi. Może rozważ coś podobnego?
Ewentualnie zewnętrzna karta WiFi na USB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, narmiak napisał:

Tak, antena jest w klapie. Jeżeli masz dobry zasięg, to zmiana pozycji nie powinna aż tak wpływać na prędkość. Zwłaszcza, że wysyłanie ciągle działa OK.
Może coś się zruszyło i jedna z anten (bo jest ich kilka), się odpina albo nie łączy jak trzeba?

Ja jak pracuję z laptopem w ten sposób, to mam go podłączonego pod stację dokującą, do której wpięty jest kabel sieciowy i nie jestem zależny od siły WiFi. Może rozważ coś podobnego?
Ewentualnie zewnętrzna karta WiFi na USB?

O jakiej stacji dokującej piszesz, bo pierwsze słyszę? Czy w jakiś sposób idzie sprawdzić te anteny prócz rozkręcania i szukania tego w laptopie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, marcin0077 napisał:

Czy w jakiś sposób idzie sprawdzić te anteny prócz rozkręcania i szukania tego w laptopie?

Ściągasz program, który pokazuje moc pobliskich sieci WiFi. Kiedyś popularny był inSSIDer, ale od kilku wersji przestał być darmowy. NetSpot też ma wersję płatną, ale darmowa powinna wystarczyć. Potem porównujesz jak zmienia się sygnał przed i po zamknięciu. Jeżeli różnice będą znaczne to zasięg może być problemem.

2 godziny temu, marcin0077 napisał:

O jakiej stacji dokującej piszesz, bo pierwsze słyszę?

Zależy od laptopa. Jeżeli jest względnie nowy i ma USB-C/Thunderbolt to możesz kupić na przykład coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/579295-stacja-dokujaca-do-laptopa-unitek-usb-c-uhub-11-85w-pd-mst-3x-monitor.html
Są różne warianty, z różnymi portami itp., ale nawet "najbiedniejsze" pozwalają na podłączenie chociaż jednego monitora, zasilania, kabla ethernet i kilku urządzeń przez USB. Tylko sprawdzaj, czy obsługuje rozdzielczość na jakiej chcesz pracować bo często na pudełku masz 4k i gwiazdka, a z tyłu małymi literami że pod warunkiem, że to tylko jeden monitor wpięty w HDMI i przy odświeżaniu 30 Hz :)
Niektóre modele laptopów mają dedykowane stacje wpinane w dedykowane złącza na spodzie i tu musiałbyś już szukać na stronie producenta lapka, jaką konkretnie stację można do niego dokupić.
A są też takie, które obsługują taką i taką stację, jak mój HP 840 G5 :P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi