Skocz do zawartości
tommytommy

Brak przyrostu wydajności po wymianie 5800X na 5700X3D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

temat grzecznościowy, kuzyn ma problem ale czy to można nazwać problemem ? przedstawię jego platformę

MSI B550-A Pro (najnowszy bios) 

Ryzen 7 5700X3D (Kombo strike 3) @ AIO 240 Freezer II 

4x 8GB Patriot Viper 4000Mhz@3600Mhz CL14-14-14(2/3 rząd maks ciasny)

Powercolor RX 7900GRE 

Monitor 1440p 170Hz

Cytuję, nie odczuwalny wzrost wydajności w grach względem 5800X, wydajność jest niemal identyczna, grafika rzadko kiedy dobija do 98/100% użycia, średnio od 88 do 93/95% w takich grach jak Far Cry 6(tutaj użycie spada poniżej 73% w różnych lokacjach) , Battlefield 2042 , Battlefield 5 , NFS Unbound , NFS Heat , Dead Space Remake , Starfield , w każdym praktycznie tytule trudno przebić 95% użycia GPU, po zmianie procesora został zrobiony czysty Win 11 Home 23H2 z najnowszymi aktualizacjami jak i sterownikami chipsetu, grafiki itp, z góry dzięki za każdą odpowiedź.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech mnie koledzy najwyżej poprawią, ale jak On miał odczuć wzrost wydajności jak wymienił procka na praktycznie taki sam? :E 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Niech mnie koledzy najwyżej poprawią, ale jak On miał odczuć wzrost wydajności jak wymienił procka na praktycznie taki sam? :E 

Bardzo prawdopodobne, 5800X ze ściągniętymi limitami , maksymalnym doładowaniem , wyłączonym CPPC , dobry Curve Optimizer i potrafi być szybszy tam gdzie tytuł nie korzysta z 3D Cache 👍 , procek był kupiony na aliexpress z wysyłką wyszło go 679zł 👍.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niech jeszcze zobaczy w gpuz czy to fatycznie jest 5700x3D :E 

Aha nie cytujemy posta pod postem, jak coś używa się @ i nicku użytkownika jak chcesz go wywołać do tablicy :) to tak na przyszłość.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przynajmniej tyle dobrze :) Poczekaj aż się jeszcze ktoś wypowie bardziej ogarnięty, bo może o czymś nie wiem i palnąłem głupotę :) że te procki są do siebie bardzo podobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndrzejTrg Różnica jakaś tam pewnie powinna być widoczna ale nie oszałamiająca 👍, ja tam nie wiem , siedzę na AM5 z 7800X3D i mam spokój na lata ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, AndrzejTrg napisał:

To nie są praktycznie takie same procesory, po prostu są gry w których X3D robi dużą robotę i różnice są naprawdę duże, a są też takie w których korzyści z dodatkowej pamięci zbytnio nie ma. 

Godzinę temu, tommytommy napisał:

@AndrzejTrg Różnica jakaś tam pewnie powinna być widoczna ale nie oszałamiająca 👍, ja tam nie wiem , siedzę na AM5 z 7800X3D i mam spokój na lata ;).

Nie gram w żadne sieciowe FPSy,ale patrząc na szybko w necie to jednak w Battlefieldzie różnice są spore z tego co pamiętam tak samo było w Starfieldzie, patrząc bo BFie to w NFS tez powinny być spore różnice.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_7_5800x3d_test_recenzja_opinia-21933-3.html

Edytowane przez skunRace
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@skunRace W BF2042 Ustawienia Ultra 2560x1440, użycie karty średnio 93% , fpsy plasują się w okolicy 108-138, mapa z 128 graczami, taka sama sytuacja DM z 32 graczami. Ogólnie trochę dziwna sprawa, że procek nie jest w stanie docisnąć karty do 100% pomimo tej kaszy i rozdziałki 1440p, co innego jakby to było 1080p.

@Send1N ????

Edytowane przez tommytommy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te testy z przed 2 lat, gdzie 5700X3D jeszcze nie istniał 😁😁. 5700X3D też trochę tam traci pewnie przez ucięte 400Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, plan jest taki, że sprzedajemy to wszystko tj. płyta + procek + ram bo jest kupiec od ręki na jutro i bierzemy MSI B650 Gaming Plus Wifi + Ryzen 5 7600X + 2x 16GB Patriot Venom CL30, lepiej iść w przyszłość :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, 5hogun napisał:

Albo jestem ślepy albo tu nie ma 5700x3d

To tylko tak podglądowo, bo różnic wielkich w takim BFie między 5700X3D a 5800X3D nie będzie, za to między 5800X już tak. Tutaj jest 5700X3D, ale nie ma BFa.

Godzinę temu, tommytommy napisał:

Dobra, plan jest taki, że sprzedajemy to wszystko tj. płyta + procek + ram bo jest kupiec od ręki na jutro i bierzemy MSI B650 Gaming Plus Wifi + Ryzen 5 7600X + 2x 16GB Patriot Venom CL30, lepiej iść w przyszłość :).

Bardzo dobrze, choć teraz to nawet w niektórych grach może być trochę mniej wydajnie na 7600X niż na tym 5700X3D, ale za to kiedyś sobie tam wsadzi 9800X3D, czy co tam będzie i znowu spokój na dłuższy czas.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7600X będzie na chwilę z tego co Kuzyno mówi, na święta w planach 7800X3D bądź 9700X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, tommytommy napisał:

Witam, 

temat grzecznościowy, kuzyn ma problem ale czy to można nazwać problemem ? przedstawię jego platformę

MSI B550-A Pro (najnowszy bios) 

Ryzen 7 5700X3D (Kombo strike 3) @ AIO 240 Freezer II 

4x 8GB Patriot Viper 4000Mhz@3600Mhz CL14-14-14(2/3 rząd maks ciasny)

Powercolor RX 7900GRE 

Monitor 1440p 170Hz

Cytuję, nie odczuwalny wzrost wydajności w grach względem 5800X, wydajność jest niemal identyczna, grafika rzadko kiedy dobija do 98/100% użycia, średnio od 88 do 93/95% w takich grach jak Far Cry 6(tutaj użycie spada poniżej 73% w różnych lokacjach) , Battlefield 2042 , Battlefield 5 , NFS Unbound , NFS Heat , Dead Space Remake , Starfield , w każdym praktycznie tytule trudno przebić 95% użycia GPU, po zmianie procesora został zrobiony czysty Win 11 Home 23H2 z najnowszymi aktualizacjami jak i sterownikami chipsetu, grafiki itp, z góry dzięki za każdą odpowiedź.

Far cry 6 1080p 7800x3d plus 4090 i gpu usage spada miejscami do 52% . Jest wiele gier w których nawet w rozdzielczości wyższej od 1440p nie będzie dobijać użycie karty do wartości 95% . 

Weźmy za przykład 7 letni tytuł AC Origins , w którym 7800x3d jest bottleneckiem dla rtx 4090 w rozdzielczości 1440p . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Hellfrost napisał:

W grach nie będzie między nimi różnicy.

Nie wiesz co mówisz, są tytuły gdzie x3d pomimo niższego taktowania daje ogromne korzyści względem wysoko taktowanych ryzenów

Tutaj masz porównanie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Hellfrost napisał:

W grach nie będzie między nimi różnicy.

Można się rozejść temat wyczerpany :E 

• Like 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Send1N napisał:

Można się rozejść temat wyczerpany :E 

Ale kąśliwie podsumowane, czasami trzeba tak odpisywać i nie produkować się bez sensu :banan:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi