Skocz do zawartości
wojt4sek_xd

Błąd kernel power 41 (63)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od około 2 tygodni komputer wyłącza się w losowych momentach, w dzienniku zdarzen znalazlem, ze to wina błędu  kernel power 41 (63), sprawdzałem zasilacz pod obciążeniem lecz napięcie było prawidłowe, sprawdzałem ram, również wszystko jest dobrze, dodam tylko, ze sytuacja występuje TYLKO podczas gry w farming simulator 22, w innych grach pokroju resident evil village, które są bardzo wymagające, nie ma tego problemu, ma ktoś pomysł czego to wina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kernel power jest błędem ogólnym odnoszącym się do tego, że z niewiadomego dla OSu powodu nastapiło odcięcie zasilania. Problemem może być dosłownie wszystko, począwszy od walniętych driverów, przez błąd aplikacji/gry, problem samego windowsa (np stara instalacja) aż po błędy sprzętowe, włączając w to zasilacz, ramy, proc, grafikę - generalnie wszystko co może spowodować nagły reset - także np. spuchnięte kondensatory czy przegrzewający się chipset/mofset. 

Co powinieneś zrobić na początek to porządnie prześledzić dziennik zdarzeń pod kątem tego co system robił sekundy przed resetem. W następnej kolejności warto postawić na czysto system na innym dysku - nawet zwykłym ssd - i spróbować pograć na nim. Kernele powodują też dyski nvme. Następnie, jeżeli na świeżej instalacji problem wystąpi ponownie, pozostaje Ci weryfikacja podzespołów. Granie na jednej kości ram, odpinanie kart rozszerzeń, ledów, wentylatorów etc - w ostateczności nawet odpalanie komputera na pająka.

A tak na zakończenie - wrzuć specyfikację, to może pomóc.

Edytowane przez Qrdello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Też mam ten problem. Podczas grania w rdr2 (kilka miesięcy temu) restartował mi się komp coś zrobiłem i miałem spokój, do wczoraj, gdzie w NFS unbound problem powrócił i już 3 razy podczas gry wywaliło kompa, a w dzienniku błąd krytyczny, Kernel power 41. Dzieje się to tylko podczas grania.

Edytowane przez tomekpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to problem ze sławetnymi RaptorLake? Wrzućcie screeny z CPU-Z na jakim rdzeniu macie swoje procesory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem czy to nie problem z przejściówka 12v cośtam do GPU. Miałem kilka miesięcy rtx 4070 podłączony 8 pionowym kablem i nie było żadnych problemów. Po przesiadce na rtx 4070 super i podłączeniu go tą przejsciowką 2x 8 pin miałem restarty kompa w grze rdr2, ale to było w lutym. Coś tam po kombinowałem ze sterownikami, generalnie ze softwerem, podociskałem kable do psu i gpu i myślałem że problem rozwiązany aż do wtorku. Wtedy znów komp zaczął się restartować w NFS unbound.

Edytowane przez tomekpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Warto zaktualizować sterownik Nvidii do najnowszego...

Cytat

Fixed Gaming Bugs:

[Farming Simulator 22] Game may crash when loading on GeForce RTX 30/40 series with 560.70 driver [4751153]

@tomekpcl postaraj się o przewód zasilający, unikaj przejściówek bo tak to można szukać igły w stogu siana jeśli chodzi o diagnozę.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tylko że do tego zasilacza endorfy 750w nie ma dedykowanego kabla 12v... Takie rzeczy jak sterowniki czy updated biosu już zrobiłem i nie podziałało.

Edytowane przez tomekpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurde faktycznie jest. Kiedyś szukałem to nie było 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W x-kom za 59zł widzę, tylko się upewnić 100%, że masz zasilacz z serii Supremo FM5.

Edytowane przez caleb59
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Qrdello napisał:

Kernel power jest błędem ogólnym odnoszącym się do tego, że z niewiadomego dla OSu powodu nastapiło odcięcie zasilania. Problemem może być dosłownie wszystko, począwszy od walniętych driverów, przez błąd aplikacji/gry, problem samego windowsa (np stara instalacja) aż po błędy sprzętowe, włączając w to zasilacz, ramy, proc, grafikę - generalnie wszystko co może spowodować nagły reset - także np. spuchnięte kondensatory czy przegrzewający się chipset/mofset. 

Co powinieneś zrobić na początek to porządnie prześledzić dziennik zdarzeń pod kątem tego co system robił sekundy przed resetem. W następnej kolejności warto postawić na czysto system na innym dysku - nawet zwykłym ssd - i spróbować pograć na nim. Kernele powodują też dyski nvme. Następnie, jeżeli na świeżej instalacji problem wystąpi ponownie, pozostaje Ci weryfikacja podzespołów. Granie na jednej kości ram, odpinanie kart rozszerzeń, ledów, wentylatorów etc - w ostateczności nawet odpalanie komputera na pająka.

A tak na zakończenie - wrzuć specyfikację, to może pomóc.

cpu-ryzen 7 2700

gpu-amd rx 580 8gb

ram - 2x8 kingston obydwa 2133

plyta - asrock b450m hdv r4.0

dysk - 1 nvme ssd,  2 hdd 1 tb

8 godzin temu, caleb59 napisał:

Warto zaktualizować sterownik Nvidii do najnowszego...

@tomekpcl postaraj się o przewód zasilający, unikaj przejściówek bo tak to można szukać igły w stogu siana jeśli chodzi o diagnozę.

aktualizowalem sterowniki lecz to nie pomogło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na wszelki wypadek zrobiłem to.  Dzisiaj grałem z 2h w tego unbounda i nic się nie działo.

Wątpię by to coś jednak dało, wczoraj np. zrestartowało mi kompa po około 3 godzinach grania.

Edytowane przez tomekpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojt4sek_xd A czemu ramy masz na domyślnych prędkościach? powinny być z włączonym xmp? Nie żeby to miało wpływ, ale tracisz dobre kilkanaście % wydajności.

RX580 to już dzisiaj mocno wiekowa karta - warto ją też sprawdzić jakimś softem obciążeniowym. 

Tak jak pisałem - masz dysk nvme, który często odpowiada za randomowe kernele. W takim układzie warto postawić system na innym dysku w celach testowych. Możesz nb bootowalnego windowsa sobie zrobić na pendrive - chociaż tutaj odpalanie gier w takiej konfiguracji będzie raczej słabe.

Generalnie, jako że jest to już raczej starsza konfiguracja oponowałbym najpierw za weryfikacją oprogramowania (świeży windows, sterowniki na innym dysku niż obecny), a jak to nie da efektów to trzeba po kolei testować podzespoły, nie wyłączając z równania dosłownie niczego co wpięte w płytę główną, włącznie z jakimiś kontrolerami argb - o ile są. Przyczyną restartów czasem są zupełne pierdoły (np uwalona karta sieciowa usb :/  albo przycisnięty kabelek argb).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jednak nie kabel, po 2,5h grania w nfs undbound zrestartowało kompa z błędem kernel power 41 (63)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po czym sądzisz, że nie kabel? Takie kwiatki mogą się zadziać po 5h obciążenia jak i po 5s od włączenia komputera i po 5 minutach wiszenia na przeglądarce - odcinki zasilania uzależnione są od tak wielu czynników, że nie ma tutaj żadnej reguły - szczególnie jeżeli problemem jest np wspomniany przeze mnie dysk nvme.

W innym wątku wielokrotnie przewijał się motyw wadliwych sterowników Catalyst do RXa bodajże 7900, gdzie użytkownikowi potrafiło pod obciążeniem działać super a wywalać na YT w przeglądarce :/ 

Ponadto, u Ciebie zawsze istnieje ryzyko związane z posiadanym procesorem. Jak się ostatnio coraz częściej czyta nie tylko serie K i i7 i i9 są podatne na bsody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Miałem adapter dołączony do karty i myślałem, że to przez niego wywala kompa, wcześniej przez kilka miesięcy miałem rtx 4070 podłączonego 8 pinówką bez adaptera i komp był stabilny, zero restartów.

Dzisiaj podpiąłem dedykowany 12v..... i wywaliło, więc to nie to. Widzę że jest to problem szalenie ciężki do zdiagnozowania. Nie uśmiecha mi się kupować zasilacza za 5 stów który nic może nie dać, bo problem  jest w procesorze, płycie głównej, ramach i możliwie w dziesiątkach innych rzeczy.

Ręce opadają.

Możliwe, że to przez tą konkretną grę? Jeszcze kilka dni temu sporo grałem w bf 2042 godzinami i nie było żadnych problemów.

Edytowane przez tomekpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak i nie, jasne - kupowanie sprzętu czasem mija się celem - ale u Ciebie sytuacja wcale nie jest taka trudna. i5tka ma wbudowaną integrę - możesz więc jednym rzutem wyeliminować i kartę i zasilacz. Jeżeli wywali Ci na jakiekolwiek grze w integrze bez podpiętego rtxa - to ani karta ani zasilacz raczej to nie jest. Test pamięci jest prosty jak drut - najpierw zaczynasz od wyłączenia XMP. Jeżeli będzie pracował stabilnie - masz problem albo w jednej z kości albo w uefi. Jeżeli wywali to wtenczas testujesz pojedyncze kości w różnych gniazdach eliminując po kolei wadliwe kości i gniazda. Jak to nie pomoże instalujesz czystą wersje windowsa na innym dysku i na nim pracujesz i grasz - ponownie - wywali - to nie dysk, nie wywali - spora szansa że dysk. Dopiero na samym końcu jest zasilacz. 

Jasne, wymaga to cierpliwości  i potrafi być irytujące - ale najlepiej wrócić po krokach co robiłeś bezpośrednio zanim zaczeły się problemy. U Ciebie fakt, że po zmianie grafiki problemy się pojawiły może sugerować problem z samą kartą lub z jej zasilaniem. Ponownie, sprawa prosta (w mojej ocenie). Jeżeli masz znajomego z podobnym configiem zamieniasz się z nim kartą na kilka dni i będziesz miał jasność. Jeżeli nie, test obciążeniowe - zapętlony 3D mark, monitoring temperatur (szczególnie hotspot i temperatury pamięci), ostatecznie zawsze warto zrobić myk i na olxie np kupić jakąś tanią grafikę (taka zapasowa karta zawsze się przydaje), ale generalnie taką która powinna nawet dzisiaj działać bez problemów - powiedzmy rtx 2060 lub gtx 1070. Obydwie takie karty kupisz <400zł, a włożywszy zamiast swojej karty będziesz miał zawężone pole manewru.

No i na sam koniec - pamiętaj, że u Ciebie problemem realnie może być też Twój procesor. Ludzie tu na tym forum odsyłali swoje sprawne GPU przez komunikaty o brak Vram i bsody a okazywało się, że winę ponosiły degradujący się core i :/ 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przeprowadziłem 30min test cpu+ram w occt i nie wykryło problemów.

Potem 30min. test power i też nic się nie działo, a procesor i karta przez cały ten czas pobierały jakieś astronomiczne ilości prądu.

4HpsK1I.png

Edytowane przez tomekpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przeprowadziłem jeszcze test diagnostyki pamieci, nie wykryto błędów

BIAIbsR.jpeg

A tutaj info o dyskach nie wiem czy mówią coś konkretnego

MUqMkNp.png

tCAfYUM.png

Edytowane przez tomekpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej byłoby mieć drugi zasilacz na testy, ja bym w pierwszej kolejności w to celował gdybym bawił się w diagnozę. Szkoda, że dokupienie przewodu zasilającego nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 11.08.2024 o 13:51, caleb59 napisał:

Najlepiej byłoby mieć drugi zasilacz na testy, ja bym w pierwszej kolejności w to celował gdybym bawił się w diagnozę. Szkoda, że dokupienie przewodu zasilającego nie pomogło.

Wczoraj wyczyściłem sterowniki programem ddu, wgrałem najnowsze, dodatkowo wyjąłem kartę, przeczyściłem co się da, poodciskałem kable i gra ładnie chodziła przez 4 a potem przez 5h. Już myślałem, że się naprawiło, ale nie.

Dzisiaj odpalam grę, pochodziła 40min i zrestartowało kompa. Gigabyte wypościło bios z poprawką do cpu intela, wgrałem i zobaczę czy to pomoże. Może to wina sterowników do karty, masz jakieś starsze które są stabilne czy lecisz na najnowszych?

Edytowane przez tomekpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze najnowsze do wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Gigabyte wypościło bios z poprawką do cpu intela, wgrałem i zobaczę czy to pomoże.

Może tak być, tak jak pisałem wyżej - żaden proc 13th i 14th gen obecnie nie jest 100% pewny, jeżeli mikrokod był strzelony tyle czasu to nawet procesory bez K mogą być uwalone zbyt dużym napięciem. Tym niemniej, jeżeli tak się stało aktualizacja biosu nie odwróci procesu degradacji procesora - będziesz musiał reklamować. 

Tak jak wyżej koledzy pisali - eliminując zasilacz będziesz miał większą połowę roboty z głowy. Szkoda, że nie masz możliwości podmiany. 

Dodam tylko, że w moim wypadku przy restartach na laptopie jakiś czas temu dysk też świecił na niebiesko i nic mu teoretycznie nie było, ale zawiechy powodował. Dla testów odłączyłbym na jakiś czas ten drugi, a potem pierwszy - oczywiście instalując wtedy os na nowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobnie i męczyłem sie pół roku, wszystkie testy przechodziło a jak przyszedł ten dzien to potrafiło sie wywalić nawet na pulpicie po wymianie zasilacza mam spokój a zasilacz to był roczny seasonic gx 850

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi