Skocz do zawartości
KamilRomaniuk

Kingston KC3000 512GB, słabe wyniki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, Panowie kompletnie leżę w kwestii nvme stąd pytanie,. na oglądałem się testów na YouTube Liptona I kupiłem Kingston KC3000, ale moje wyniki nie są nawet zbliżone do jego, transfer 7000MB jest nieosiągalny choćbym testował piętnaście razy z rzędu. Może coś źle skonfigurowane? U Liptona na z790 wyszło ponad 13k punktów tyle że wersja 2TB,nie wiem czy to ma znaczenie. 

Dysk siedzi w pierwszym slocie płyty głównej Z690 TUF D4 czyli PCIE 4.

IMG-20240808-WA0007.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dysku systemowym wyniki będą niższe. Większe pojemności też czasem są nieco szybsze.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, someI napisał:

Na dysku systemowym wyniki będą niższe. Większe pojemności też czasem są nieco szybsze.

Właśnie kompletnie nie kumam tego tematu odnośnie nvme ani się nie udział stąd szukam odpowiedzi właśnie na forum, tutaj screen z jednego zagranicznego portalu. Mam w planach kupić dwa jeszcze ale po 2TB i teraz się zastanawiam, bo chyba między z690 a 790 aż takiej różnicy nie ma 

Screenshot-20240808-155307-Opera.jpg

Edytowane przez KamilRomaniuk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie takie wyniki na KC300. Dysk systemowy.

as-ssd-bench-KINGSTON-SKC3000-08-08-2024

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, 2tejszy napisał:

U mnie takie wyniki na KC300. Dysk systemowy.

hej a jaka platforma? różnica kolosalna , i Ty masz 2TB, kurde kupie jutro 2TB i sprawdzę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2. W drugim złączu PCIE 3 siedzi samsung, ale też wyniki poniżej deklarowanych prędkości

as-ssd-bench-Samsung-SSD-970-08-08-2024-

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, 2tejszy napisał:

Płyta GIGABYTE B550

U mnie cos ewidentnie jest nie tak, zapis 4K 64thrd prawie połowę wolniej niz u Ciebie :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne mniejsza pojemność dysku to niższa wydajność. Chyba, że jakieś dodatkowe urządzenia zajmują linie pcie. U mnie karta graficzna i sieciowa podłączona. U Ciebie są jakieś dodatkowe urządzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, 2tejszy napisał:

Zapewne mniejsza pojemność dysku to niższa wydajność. Chyba, że jakieś dodatkowe urządzenia zajmują linie pcie. U mnie karta graficzna i sieciowa podłączona. U Ciebie są jakieś dodatkowe urządzenia?

Z jednej strony tak z drugiej nawet na opakowaniu pisze jakie powinny być prędkości. Co do innych urządzeń mam kartę graficzną w pierwszym slocie pcie 4.0 oraz dwa dyski jeszcze nvme ale one nie idą chyba z tej samej lini co ten Kingston 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się poddaje,zrobiłem formata nie instalowałem sterowników i dalej to samo, zainstalowane dalej to samo, zainstalowany sterownik Intel RST nadal to samo. Lipa. 

Kupię jeszcze wersję 1TB na dane i zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tyle. Mimo tych kosmicznych wartości w stosunku do ssd na sata, nie czuje żadnej różnicy w szybkości działania...

Schowek_08-09-2024_01.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
21 godzin temu, KamilRomaniuk napisał:

U mnie cos ewidentnie jest nie tak, zapis 4K 64thrd prawie połowę wolniej niz u Ciebie :/ 

Masz podane w specyfikacji producenta że wersja 512gb ma write max 3900mb/s, wersja 1gb 6000mb/s a 2 i 4TB mają 7000 wszystko jest w normie. 

Mam ten sam dysk (systemowy)tylko że ja mam pocięty win11 i nic nie "mieli" w tle stąd mogę mieć lepszy wynik Read niż tobie wyszedł w 1 poście, zależy w jakim stanie jest winda.

bc8ef61bca7ce.jpg

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał:

Mam ten sam dysk

Hej dziękuje za informacje, mimo wszystko to i tak ponad 1K punktów samego odczytu więcej u ciebie, Windows świeży W11 Pro 23H3. Czyli chcesz mi powiedzieć ze dałem dupy i mogłem od razu kupić 1TB? :(  Test robiony chwile temu, oczywiście rozumiem ze to tylko Benchmark i w to sie nie gra ale no sie coś kupuje to sie chce by to działało jak obiecują 

obraz-2024-08-09-192508398.png

W specyfikacji płyty głównej jest taki zapis ze pierwsze nvme idzie z procesora? moze przerzucę na inne złącze i zobaczę 

Zdj-cie-Whats-App-2024-08-09-o-19-28-20-
my image 16 2018

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden z tematów o tym dysku :

nie będę kolejny raz wklejać tego samego, tak na b550 jak i b650 dobrze ponad 6000 przy dysku 1TB to norma, mam dwa takie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jeszcze słabsze wyniki 🙂

Zrzut ekranu 2024-08-09 193508.jpg

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, KamilRomaniuk napisał:

Hej dziękuje za informacje, mimo wszystko to i tak ponad 1K punktów samego odczytu więcej u ciebie, Windows świeży W11 Pro 23H3. Czyli chcesz mi powiedzieć ze dałem dupy i mogłem od razu kupić 1TB? :(  

A w czym ci to przeszkadza? bo w samym działaniu systemu czy w grach to nie zobaczysz żadnej różnicy nawet względem zwykłego ssd z transferami 550/500 na sata, no chyba że do jakiejś pracy go używasz i każa sekunda ma znaczenie 🤔

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi