Skocz do zawartości
reggenerator

DT 770 PRO - przedłużacz i adapter pci do PC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Naprawiłem ostatnio słuchawki Beyerdynamic DT 770 i chciałem je podłączyć do komputera. Znalazłem starą kartę AUDIOTRAK Prodigy HD2, ale problem jest w złączach, obecna płyta główna ma tylko PCI-E.. Czy ktoś stosował może adaptery PCI-E do PCI , czy jest to opłacalne i czy wiąże się to z jakąś utratą jakości.  Jest to dosyć stara karta, ale podejrzewam, że i tak jest znacznie lepsza od tej w płycie głównej. Płyta to MSI z97 gaming 7, posiada ona wzmacniacz słuchawkowy.

Drugie pytanie czy stosując przedłużacz do słuchawek będzie utrata jakości dźwięku. Na razie znalazłem tylko przedłużacze w dużych sklepach, wszystkie wyglądają podobnie i kosztują w okolicach 40zł. Słuchawki miały wymieniany kabel, nie przypilnowałem i wymienili na krótszy skręcany Beyerdynamic niż ten oryginalny, bez przedłużacza nie jestem w stanie siedzieć wygodnie przy komputerze. Długość przynajmniej 1m, prawdopodobnie 2 byłoby wygodniej żeby lepiej ułożyć przy biurku. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez reggenerator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 8.08.2024 o 17:41, reggenerator napisał:

Czy ktoś stosował może adaptery PCI-E do PCI , czy jest to opłacalne i czy wiąże się to z jakąś utratą jakości

Z tego co widziałem ludzie mieli z nimi różne szczęście. Niektóre nie działały w ogóle, inne nie działały na Win 10, a jeszcze inne powodowały problemy ze stabilnością komputera. Zależy od tego jak skonstruowany jest taki adapter.

czy stosując przedłużacz do słuchawek będzie utrata jakości dźwięku.

Nie, jeśli jest to dobrej jakości przedłużacz. Kwestia ile chcesz finalnie wydać na takowy. Stosuję u siebie swoje przedłużacze nawet w pomiarach i nie zaobserwowałem pogorszenia się czystości słuchawek: https://www.audiofanatyk.pl/kategoria-produktu/przedluzacze/

W przedłużaczach najważniejsze są gniazda/wtyki oraz odgiętki. To one dostają najbardziej w kość.

Edytowane przez EvilKillaruna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Popatrzę w takim razie na adaptery i się zastanowię czy warto inwestować, na razie widziałem na amazonie w cenie koło 50$, więc nie wiem czy nielepiej zainwestować w nową kartę sieciową. Dzięki za link do przedłużacza, drogi, ale faktycznie przy takim nie będzie problemów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to dosyć stara karta, ale podejrzewam, że i tak jest znacznie lepsza od tej w płycie głównej. Płyta to MSI z97 gaming 7, posiada ona wzmacniacz słuchawkowy.

To wcale nie pewnik, że karta będzie lepsza od tej wbudowanej w płytę, akurat pod tym względem technika poszła sporo do przodu przez ostatnie 15 lat. Mam w pracy komputer z płytą MSI na B550 i z Fostexami T40 (dość trudne do napędzenia słuchawki) gra tylko minimalnie słabiej niż zewnętrzny DAC+AMP HAinfo DA1 - trzeba się naprawdę mocno wsłuchać, żeby usłyszeć tą nieco większą scenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi