Skocz do zawartości
kiler-22

Wadliwy zasilac?

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj dotarł do mnie zestaw w skład którego wchodzi:

Płyta główna MSI B550-A PRO
Procesor AMD Ryzen 5 5600X
Karta graficzna Gigabyte Radeon RX 7700 XT Gaming OC 12GB
Zasilacz Endorfy Vero L5 Bronze 700W

Po złożeniu i odpaleniu pierwszej gry bardzo się zdziwiłem. Otóż z zasilacza zaczęły wydobywać się dziwne dźwięki, takie jak w załączniku . Dźwięk taki powstaje tylko przy obciążeniu, tzn. jak włączę grę, wyjście do menu gry sprawia, że zasilacz pracuje normalnie, ale wystarczy tylko ze wejdę do gry i już ten sam problem. Jak myślicie co może być przyczyną? I pytanie czy warto się męczyć szukając przyczyny czy po prostu zwrócić zasilacz. Dodam że dźwięk ten generuje ewidentnie w zasilacza a nie  karta graficzna i jest on dosyć uciążliwy.

nagranie.mp3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe wiem, na ile podbite jest to nagranie, ale wygląda mi to na dźwięk cewek w zasilaczu. Bo tak - wszystko działa Ci normalnie (jak piszesz) a dźwięk ten pojawia się tylko podczas odbiążenia. W tym wypadku masz dwa wyjścia - zmienić zasilacz na inny (model czy nawet marka) lub uzywać obecnego. Dodam, że dźwięk cewek jest losowy i może - ale nie musi - wystąpić w innym modelu.

Druga sprawa - upewnij się, czy dźwięk ten na 100% pochodzi z zasilacza, bo widzę, że masz Radeona RX7700XT - a Radeony w bardzo dużej większości właśnie piszczą podczas obciążenia (temat powszechnie znany). Włącz gre, przyłóż ucho do zasilacza i potem karty i postaraj się ocenić na 100%, która część jest temu winna.

Mój zakład idzie na kartę, nie zasilacz.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem jest zasilacz, przyczyny szukałem właśnie tak jak mówisz :) Swoją drogą karcie też się już zdążyło tak ok. 30 sek że piszczały cewki. Chyba ten zestaw nie jest trafiony. Potestuje jeszcze przez weekend w różnych grach i zobaczę najwyżej w poniedziałek skorzystam z opcji wymiany w morele.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo czesto problemy z piszczacymi cewkami GPU wynikaja wlasnie z posiadania slabego zasilacza. Zmien na cos porzadnego, np. MSI MPG A850G.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tak do końca, bo dla przykładu ja mam SF750 w platynie i 4 karty mi na nim piszczały, więc wiesz, ten tego... :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasna sprawa. Nie mowie, ze zawsze tak jest ;) Jednak wielokrotnie zaznalem tego przy skladaniu PC. Na moim roboczym BQ DPP11 karty albo nie piszczaly wcale albo piszczaly mniej niz na sredniobudzetowcach np. od SPC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że tutaj to ewidentnie piszczy/buczy zasilacz. Wyjąłem go z obudowy i wyraźnie słychać że dźwięk wydobywa się z niego. Spróbuje go reklamować. Jak coś to napisze potem jak skończyła się sprawa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to rozumiem. Pisalem jedynie, iz wymiana PSU na lepszy moze ROWNIEZ uciszyc karte ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to zawsze piszę ludzie kupują procki po 1000zł czy karty po 2000zł a oszczędzają 200 zł na zasilaczu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi