Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę się kompensuję różnica pomiędzy, ale jak mocno wyjaramy określoną część ekranu to nic nie pomoże :E Będzie wyjarane i będzie widać różnice. No, ale to trzeba się o to postarać :E 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukadd 

Aha spoko bo ktos mi kiedyś napisał że gra w 1440p na 42" i nie widzi żadnej różnicy w stosunku do natywnego monitora 27" 1440p. 

To wiem że się zmniejszy przekątna obrazu. Ale popatrz na to w ten sposób, czy to nie ma sensu że masz 42" do grania i ci sprzęt nie wyrabia to grasz na 27" i zmniejszasz tym przekatna obrazu. A jak ci sprzęt wyrabia to grasz na 42" lub UW. 

A druga opcja masz po prostu do grania monitor 27" i nic z tym nie zrobisz. 

Chyba ta pierwsza opcja jest lepsza zakładając że gra się głównie w gry AAA. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@bananzafryki

skalowanie 4k do 1440p to kolejny wymysł jakiegoś płaskoziemcy, szczególnie przy korzystaniu z 42" z odległości 1m (co jest chorą wartością dla tv jako monitora o tym rozmiarze), raz że na tej wielkości takie ppi jest tragiczne, dwa że to nie będzie ostre bo to nie jest natywna rozdzielczość panelu, to już lepiej odpalić fhd , obraz będzie przynajmniej ostry (1 piksel rozdzielczości  zbudowany z 4 fizycznych pikseli), tylko PPI:68 = TRAGICZNE

twierdzisz że nie grasz w multiki, napiszę ci tak, lata nie grałem już w multiki i myślałem że to przez wiek ,słabszy refleks, zmianę upodobań, ale to nie to, w ostatnich latach multiki stały się bardzo dynamiczne, a że wcześniej ze względu na oglądanie filmów wolałem monitor VA choć i ips jest niewiele lepszy, w tak dynamicznych grach smużenie robiło kaszę z ekranu i wyniki pikowały, więc się zniechęciłem, po zakupie monitora oled , gdzie smużenia praktycznie nie ma, mam renesans w grach sieciowych i znowu godzinami zagrywam się w bf2042, pisze o tym bo jak odpalisz oleda, zobaczysz tę płynność być może zachcesz znów pograć sieciowo, a do tego 42" oled z odległości metra nie będzie dobry, mieści sie prawie w polu widzenia dokładnego , ale tylko w pionie to raz , druga rzecz, żeby nie męczyć ciała oczy powinieneś mieć na poziomie górnej krawędzi monitora , co jest raczej mało wygodne, chyba że masz i lubisz biurko z przedszkola

kolejna sprawa przy grach sieciowych 144hz to mało, naprawdę mało , różnice wyczułem  przesiadając się z 175hz oleda na 240hz, więc 144hz to raczej biednie w tej kwestii, tym bardziej gdzie gry są teraz naprawdę dynamiczne

sam może przesiądą się jeszcze na 360hz oleda, ale się jeszcze łamię, bo tu problemem w bf2042 jest utrzymanie takie wartości FPS ze względu na problemy gry w multi, bo nawet w najniższych ustawieniach nie ma takiego cpu które zapewniało by stałe bite 360fps

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, bananzafryki napisał:

@lukadd 

Aha spoko bo ktos mi kiedyś napisał że gra w 1440p na 42" i nie widzi żadnej różnicy w stosunku do natywnego monitora 27" 1440p. 

To wiem że się zmniejszy przekątna obrazu. Ale popatrz na to w ten sposób, czy to nie ma sensu że masz 42" do grania i ci sprzęt nie wyrabia to grasz na 27" i zmniejszasz tym przekatna obrazu. A jak ci sprzęt wyrabia to grasz na 42" lub UW. 

A druga opcja masz po prostu do grania monitor 27" i nic z tym nie zrobisz. 

Chyba ta pierwsza opcja jest lepsza zakładając że gra się głównie w gry AAA.

Jak masz okno 1440p bez skalowania to masz renderowanie pixel w pixel, nie będzie żadnej różnicy jak na normalnym 27" 1440p bo nie ma skalowania. To samo jak odpalisz 3840x1600 czy 3200x1800 będziesz miał natywnie pixel w pixel bez strat obraz. Reszta pikseli 100% wygaszona.

Dalsza część to jest kwestia preferencji. Czyli DLSSy, granie w oknach, skalowanie itd. Jednym mniej przeszkadza innym bardziej. Na pewno większy ekran daję więcej możliwości.

40 minut temu, SylwesterI. napisał:

a do tego 42" oled z odległości metra nie będzie dobry, mieści sie prawie w polu widzenia dokładnego , ale tylko w pionie to raz , druga rzecz, żeby nie męczyć ciała oczy powinieneś mieć na poziomie górnej krawędzi monitora , co jest raczej mało wygodne, chyba że masz i lubisz biurko z przedszkola

Ja mam blat na 73cm. Zwykle siedzę od oczu do matrycy ~1.1-1.2m przy 42" C2, czasami kapkę poniżej 1.1m zbliżając się bardziej do tego metra. W poziomie wzrok a matryca jest na wysokości ~80% ekranu, ale oparcie krzesła lekko pochylone więc realnie linia wzroku wyżej trafia. I tak mi pasuję, na C2 już ponad 2 lata tak siedzę, a jakby nie pasowało to zawsze można uchwyt do ściany walnąć i jeszcze o ~4.5cm obniżyć wyświetlacz.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uwielbiam argument w stylu " ja mam i tak mi pasuje" obala wszelkie zabobony "naukowców" na temat ergonomii, co to w ogóle jest ergonomia? jakiś populistyczny bełkot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@lukadd 

Nie, gość mi napisał że gra 42" full screen 1440p I rzekomo nie widzi żadnej różnicy między 27" 1440p. Ciężko mi było w to uwierzyc, choć podobno TV niby.lepiej skalują niż monitory

W takim razie która opcje byś wybrał:

1. Kupić monitor 27" i grać 1440p

2. Kupić 42" TV i grać w  nowe gry w oknie 1440p ( gdy 4k nie pójdzie) a w starsze gierki najwyżej grać w 4k full screen 

Edytowane przez bananzafryki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Różnica przy skalowaniu oczywiście jest i to spora. Wady wzroku czy preferencję mogą wpływać na opinię :E

Ja bym wybrał 42" nie wyobrażam sobie już zmiany na mniejszy wyświetlacz. Jak ci się spodoba i będzie gdzieś brakować mocy i nie będziesz chciał grać w okienku to po prostu zmienisz za jakiś czas GPU na wydajniejsze :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, SylwesterI. napisał:

brawo Ty

Dorabiasz sobie coś czego nie napisałem. Kompensacja przez TFT przy użytkowaniu bez bezcelowego podświetla na 100 i powiedzmy 50/50 (21:9/full) jest wystarczające żeby nie mieć problemów z nierownomiernym obrazem. Ale chętnie zobaczę te nierówności na woled przez 21:9.  

Co do rozdzielczosci to temat wyczerpał lukadd. Różnica oczywiście jest, chociaz diablo to może nie jest top przykład to tu akurat aż tak nie razi w oczy z odległości 1m.

https://files.fm/u/4j7ezjdjnx#/view/nv8wfxw364

Na temat ergonomi odpuszcze tez dyskusje z kolegą sylwestrem, bo 10 letni staż bhpowca coś mi podpowiada że będzie to ponad jego sily :D

Edytowane przez Voodoo 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Voodoo 2 

Ja tam na tym obrazku co nadesłałes nie widzę zbyt wielkiej różnicy ;)

Tak więc panie  vodo i @lukadd

Zapomniałem dodać że moje obecne GPU to Rtx 2060, a gierki które chciałbym ograć są starsze typu dark souls itd. Więc obecnie nie czuję potrzeby pilnie wymiany GPU. Tak po prawdzie chciałem się z tym wstrzymać do serii 50xx. 

I mam 3 wybory: 

1. Kupić LG C3 42 i rtx 4070 ti su i grać w 4k 

2. Kupic LG C3 42 i grać sobie w 27" na mniejszym ekranie, a za rok gdy wymienię GPU to być może będę mógł grać w 4k 

3. Kupić 27" OLED i grać na moim Rtx 2060 w 1440p ( nie musicie się o to martwić, w starszych gierkach a nawet niektórych nowszych daje sobie radę w 1440p)  GPU wymienić przy kolejnej generacji. 

Szczerze mówiąc punkt 1 bym odrzucił z tego względu że obecnie nie ma na tyle fajnych gier żebym chciał ulepszać GPU i nie potrzebuje się z tym spieszyć więc zaczekać rok na nowa serię GPU to dla mnie nie problem. A tak bym sobie ograł w 1440p na oledzie gierki które mnie interesują. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie przeraża Cie wizja zwrotu to weź jeden i drugi na próbę. Z 42 będziesz potrzebował tydzień żeby się oswoić. Obecnie skoro masz 2060 to równie dobrze możesz się wstrzymać i z wymianą monitora, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, bananzafryki napisał:

@Voodoo 2 

jeśli powiększyłeś ten obrazek do pełnego ekranu i nie widzisz specjalnej różnicy to bierz co ci bardziej pasuje finansowo, przy takim postrzeganiu to nawet w4k dlss z 560p będzie dobry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał:

uwielbiam argument w stylu " ja mam i tak mi pasuje" obala wszelkie zabobony "naukowców" na temat ergonomii, co to w ogóle jest ergonomia? jakiś populistyczny bełkot

To są moje preferencje. Gdyby mi nie pasowało to bym obniżył bo mam jeszcze miejsce. A, że ktoś woli inaczej to jego sprawa, nie czepiam się :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SylwesterI. 

Ok sorry patrzyłem na ten obrazek na telefonie. Na monitorze już wyraźnie widzę różnicę między nimi ;)

@Voodoo 2 

Tak mogę się wstrzymać ale nie widzę w tym powodu skoro interesujące mnie tytuły takie jak darkk souls, sekiro, ghost of futushima mogę sobie ograć w 1440p na oledzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie bardzo sobie z rtx 2060 pograsz w Gost of Tsushima w 1440p , nawet w fhd będzie słabo bo tu trzeba na 3060 ciąć ustawienia

performance-1920-1080.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, bananzafryki napisał:

Może oglądasz miniaturkę? Tam w prawym górnym rogu możesz pobrać jego PNG na dysk i zobaczyć porządnie - różnica jest przepadzista.

18 godzin temu, lukadd napisał:

Czyli DLSSy, granie w oknach, skalowanie itd. Jednym mniej przeszkadza innym bardziej. Na pewno większy ekran daję więcej możliwości.

Ja bym powiedział, że większa rozdzielczość/PPI ekranu daje więcej możliwości (np. przy DLSS na ekranie powiedzmy 28" 2560x1440 nawet na Quality nie uzyskasz satysfakcjonującej ostrości, natomiast na 28" 3840x2160 na Quality, a może nawet już performance będzie to wyglądać satysfakcjonująco*).

Natomiast jak masz duży ekran, to na nim wszelkie detale, ale też artefakty są większe (wzgl. mniejszego ekranu o identycznej rozdzielczości, na identycznej jakości renderowania).

* - przy DLSS Performance na ekranie 3840x2160 rozdzielczość bazowa jest wyższa (1920x1080), niż na ekranie 2560x1440 DLSS Quality (1707x960), a dodatkowo robotę robi oczywiście rozdzielczość wyjściowa (im wyższa, tym lepiej)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra już prawie podjąłem ostateczną decyzję w sprawie mojego wyboru. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie. 

Mam ostatnia prośbę skierowana do 

@lukadd oraz @Voodoo 2 

Jak rozumiem posiadacie LG C3 42. 

Prosiłbym was o odpalenie jakieś gry w 1440p na pełnym ekranie i powiedzcie jak wygląda jakość. Nie chodzi o jakość w porównaniu do 4k bo wiadomo że będzie dużo gorsza, ale po prostu jak to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie 1440p to max 24"

Powyżej to już 4k.

A do filmów .. plazma/projektor. Tak wiem, nie produkują - było kupować  jak ekolodzy nie wtrącali się w grzejniki na ścianie :P

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Aimar 

Ile ludzi, tyle opinii...chyba nikt tak dobrze nie będize potrafił mi pomóc jak ja sam. Dlatego zdecydowałem, że kupię zarówno monitor 27" jak i telewizor 42.  Pogram trochę na jednym i na drugim, a potem zwrócę jedno z nich. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam C2, ale ja ci w tym nie pomogę. To wszystko to są preferencję. Każdy ma inaczej. Nie ma jak samemu przetestować.

Natywne 1440p czy w oknie na 4k wyświetlaczu czy na monitorze 27" 1440p będzie na pewno lepsze, wyraźniejsze i mniej rozmydlone.
Czy dla ciebie skalowane 1440p do pełnego ekranu 4k będzie ok, nie wiem. Być może tak. Tragedii nie ma, ale żylety też nie będzie. Masa ludzi gra na konsolach typu PS5 gdzie tam gry potrafią być skalowane nawet poniżej 1000p, a czasami zlatują pod ~700p :E  i jest mega mydło, ale im styka i tak grają :E

Ale ogólnie rtx 2060 jak dla mnie pod monitor 4k to zdecydowanie za mało nawet na zabawy z skalowaniami i akceptację relatywnie niskiego fps w grach AAA. Tutaj raczej takie minimum to jakiś RTX 3080/Ti czy RTX 4070Super.

3 minuty temu, bananzafryki napisał:

Ile ludzi, tyle opinii...chyba nikt tak dobrze nie będize potrafił mi pomóc jak ja sam. Dlatego zdecydowałem, że kupię zarówno monitor 27" jak i telewizor 42.  Pogram trochę na jednym i na drugim, a potem zwrócę jedno z nich. 

Idealne rozwiązanie. Nikt tutaj ci nie powie jak Ty sam będziesz odbierał obraz i poszczególne skalowania. Co ci bardziej przypasuję itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@lukadd
Na 4k rtx2060 to za mało, ale pod 1440p już daje rade, szczególnie  w starszych tytułach. A w nowszych moze nie na max detalach, ale też w miarę da radę, przynajmniej w grach, które mnie interesują. 
Poza tym chce niektóre dosyć stare  gierki ograć i tam nawet w 4k RTX 2060 da radę.  A że jakoś bardzo dużo czasu na granie nie mam, to myślę, że taki "zapas" gier spokojnie starczy do upgrade sprzętu i tym sposobem potencjał tej technologii się nie zmarnuje. 

Mój plan jest taki żeby odpalić monitor i TV obok siebie w 1440p i porównać to do siebie. Zobaczyć na ile mi przeszkadza na róznica i wybrać jedno z tych dwóch. Jeżeli się okaże, że gra w 1440p na 42" nie jest dla mnie problemem, to myślę, że lepiej wziąc tv 4k, grać w 1440p , a przy upgrade sprzetu mieć zapas na 4k.  

Poza tym czytałem opinie i podobno granie na tak dużym ekranie jest mega fajnym doświadczeniem. 

Edytowane przez bananzafryki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile Hz ma ten 27 calowy monitor, który kupiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, bananzafryki napisał:

Mój plan jest taki żeby odpalić monitor i TV obok siebie w 1440p i porównać to do siebie. Zobaczyć na ile mi przeszkadza na róznica i wybrać jedno z tych dwóch. 

Nie stawiaj, bo roznica bedzie ogromna, tylko pograj z pół godziny. Optyka oka polega na tym, że czym dalej siedzimy od ekranu tym szczegółowość się zlewa. Na 27 będziesz grał w odleglosci 50cm, a na 42 ok. 80 czy 100cm. Ten czynnik  równoważy w jakimś stopniu rozdzielczość/rozmiar. Także opinia że dla kogos 1440p na 24 calach max to wysryw, znaczy może i tak jest ale z dziobem w ekranie, a na 42 calach tak nie siedzisz. Wszystko to preferencje, tj. Lukadd napisał, nie jeden gra na konsoli w bieda rozdzielczosci na 55 calach i bawi się równie dobrze co pcmr z 27 w 4k. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MuziPL 

Monitor ma ponad 200hz. Ale w grach i tak różnica nie będzie widoczna, bo odpale dla testów też gry z zablokowanymi 60 klatkami. 

@Voodoo 2 

Dzięki za radę jak testowac, to się przyda. 

Czyli w skrócie testów najlepiej dokonać w sposób następujący: 

- pograć pół godziny  w jedną grę na monitorze 27" 

- pograć pół godziny w 4k na 42" 

- pograć pół godziny w 1440p na 42" żeby sobie z ciekawości porównać 

I po prostu wybrać co mi najlepiej odpowiada z tego wszystkiego, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi