Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, ale staraj sie też przy testowaniu zbliżyć do warunków w jakich będziesz go później używać. Przedewszystkim odległość. Na 42 calach nie będziesz grał jak na 27 i odwrotnie, chyba że nie masz innych warunków, brak możliwości większego biurka itd. Na 42 calach musisz posiedzieć trochę dłużej, przedewszystkim sprawdzic samopoczucie, bo 27 zaadaptuje organizm od razu, 42 nawet przy 1m to nadal zaduży ekran i mogą pojawić się bóle głowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Voodoo 2dobrze pisze o posiedzeniu dłużej z 42 calami na biurku w odległości tego mniej więcej 1m. Na początku będzie wow, bo duży ekran i ogromna powierzchnia robocza, ale po tygodniu możesz zmienić zdanie. Ja tak miałem z C3 42 i doszedłem do wniosku, że dla mnie taki ekran na biurko się nie nadaje i z tej odległości nie mam ekranu w polu wzroku. Do tego maks tego TV czyli 120Hz też jest wadą. Jak raz się pograło przez kila lat w 144Hz i więcej to później ciężko jest z tego zjechać. Ostatecznie wybrałem 27 calowego 360Hz qd oleda i jestem super zadowolony. Rozdzielczość to nie wszystko (1440 z DLSS quality wygląda naprawdę dobrze na 27 calach i z lepszą kartą wszystkie suwaki można dać w prawo), bo granie w wysokim fps ma ogromny wpływ na odbiór danego tytułu.

Edytowane przez MuziPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MuziPL 

To mnie trochę zaskoczyłeś że wybrałeś 27" zamiast 42". W tym sensie że jak czytałem opinie spośród ludzi, to raczej należysz do mniejszości, bo z reguły ludzie woleli 42" i się przyzwyczajali do większego ekranu. 

Tak z ciekawości jaka miałeś odległość od oczu do monitora?  Albo jaka miałeś głębokość biurka? 

I z tego co napisałeś to pierwszy tydzień ci się podobało, a po tygodniu dopiero zaczęło ci przeszkadzać?

Co do HZ, to ja głównie będę grać w tytuły AAA, więc czy ekran będzie obsługiwać 120hz czy 144hz...wątpię że te 24hz zrobią w takich grach jakaś dużą różnice. 

Ale i tak o wszystkim przekonam się podczas testów monitora 27 i telewizora 42'. 

Aha, jeszcze mam jedno pytanie, jaka masz obecnie kartę graficzną i w jakie gry zazwyczaj grasz? 

@Voodoo 2

Odległość od ekranu do linii oczu będzie wynosić około 110-120cm, więc chyba będzie w miarę git, co nie? W razie czego mogę zawiesić na ścianie żeby uzyskać parę dodatkowych cm. 

Spoko, w takim razie 42" protestuje trochę dłużej, może pogram np z 1-2h żeby sprawdzić jak organizm się czuje po takiej dłuższej rozgrywce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziwię się że nie pasował ci 42" na biurku z odległości 1m , jest to skrajnie nie ergonomiczne i męczące.

Pole widzenia człowieka dzieli się na 3

Masz pole widzenia dokładnego,  pole widzenia ostrego i pole widzenia peryferyjne, o ile w jakiś spokojnych grach ten 42" na biurku da radę, to w dynamicznych grach i fps jest porażka, znaczna część obrazu jest w polu widzenia peryferyjnego gdzie może być za późno gdy skierujesz na ten punkt wzrok, aby zobaczyć dokładnie, czy jest to zagrożenie czy nie, a z drugiej strony coś co zobaczysz w widzenia peryferyjnym będzie bezpieczne, ale odwróci twoja uwagę  od prawdziwego zagrożenia

Z tego powodu ważne jest aby najlepiej cały ekran znajdował się w polu widzenia dokładnego

Z tego względu grając na 27" w strzelanki utrzymuje odległość od ekranu na poziomie 75-80 cm

Testowanie monitorów też powinno odbywać się jeden przy drugim , tak samo że skalowaniem z 4k do 1440p , bo wtedy wychodzi co jest lepsze, a nie do czego się jesteśmy w stanie przyzwyczaić, bo to 2 różne sprawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, bananzafryki napisał:

@MuziPL 

To mnie trochę zaskoczyłeś że wybrałeś 27" zamiast 42". W tym sensie że jak czytałem opinie spośród ludzi, to raczej należysz do mniejszości, bo z reguły ludzie woleli 42" i się przyzwyczajali do większego ekranu. 

Tak z ciekawości jaka miałeś odległość od oczu do monitora?  Albo jaka miałeś głębokość biurka? 

I z tego co napisałeś to pierwszy tydzień ci się podobało, a po tygodniu dopiero zaczęło ci przeszkadzać?

Co do HZ, to ja głównie będę grać w tytuły AAA, więc czy ekran będzie obsługiwać 120hz czy 144hz...wątpię że te 24hz zrobią w takich grach jakaś dużą różnice. 

Ale i tak o wszystkim przekonam się podczas testów monitora 27 i telewizora 42'. 

Aha, jeszcze mam jedno pytanie, jaka masz obecnie kartę graficzną i w jakie gry zazwyczaj grasz? 

Biurko głębokie na 80cm i zawsze siedzę odchylony, więc odległość od ekranu to było zapewne coś w granicach 110-120cm.

Pierwsze kilka dni jest efekt wow, bo tak jak pisałem wielkość ekranu i jego powierzchnia robią wrażenie z tej odległości, ale do grania (z tej odległości) ekran dla mnie okazał się za duży oraz przechodząc z grania we wszystko w wyższych fps niż 120 (miałem wcześniej 175hz qd oleda 3440x1440) po prostu wrażenie było gorsze, ale to zrozumiałe, bo moja karta (rtx 4080) nie nadaje się do 4k i wysokiego fps jednocześnie. 

Nie gram w multi. Gram tylko w single, ale nie gram w nie na na padzie (poza pewnymi nielicznymi wyjątkami typu tps z bronią białą), bo cenię sobie czas reakcji grając na myszce i imo nawet w singlach na 42 calach jest za dużo biegania wzrokiem po ekranie (z tej odległości). Ja jestem jednym z tych którzy widza i czują różnicę pomiędzy 120 a 144Hz i doszedłem do wniosku, że zależy mi bardziej na większej płynności niż większej rozdzielczości (1440 z dlss quality wygląda świetnie imo) dlatego zdecydowałem się na 360Hz.

Tak jak pisałem parę dni temu, jak jest możliwość to najlepiej przetestować u siebie na swoim stanowisku każda opcję i wtedy będziemy wiedzieć co nam najbardziej odpowiada. Jasne, że możesz się kierować opiniami online, ale jak usiądziesz do grania u siebie to dopiero wtedy się przekonasz czy ci dany ekran odpowiada czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@SylwesterI. 

Znaczy zaszkodzić nie zaszkodzi przetestowanie jednego monitora obok drugiego, ale zastanawiam się jaki w tym jest sens, skoro przecież nie będę obok 42" siedzieć tak blisko jak przy 27".  Miałem plan przetestować oba monitory w takiej sytuacji,jakbym z nich normalnie korzystał. 

Co do FPS, ja nie gram w te gry, więc mi wielkość 42" nie będzie w tym przeszkadzać. 

Zazwyczaj gram w RPG i sugerując się opiniami online tam te 42" robią robotę, bo dają mocno immersyjny obraz. 

Tylko też tak jak piszesz, zastanawiam się na ile to jest zdrowe dla oczu, siedzieć tak blisko 42". 

@MuziPL

na 4080 już w miarę można pograć w 4k ;) choć oczywiście nie z wysokimi FPS. 

też są dwa typy graczy, jedni wolą większa rozdzielczość, a drudzy wolą większa ilość FPS. 

Najpopularniejsza opinia z jaka się zetknąłem, jest to, że najważniejsze w single player jest osiągnięcie 144 klatek, potem 1440p, potem 4k, a na końcu wartości powyżej 144 fps. Tylko się zastanawiam na ile to ma przełożenie do gier AAA, bo w takim wiedźminie, raczej FPS nie są aż tak ważne jak w przypadku gier esportowych i może nawet by styklo 90fps ale w 4k.

Choć np w cyberpunk raczej wolałbym większą ilość FPS ;)

Co do odległości od ekranu, to miałeś taka sama, jak ja będę mieć. 

Z tym że ja w gry wolę grać raczej na kontrolerze, mam taki nawyk po serii dark souls.  Wyjątkiem są strzelanki typu cyberpunk, gta , ale myślę do ogarnięcia to będzie ;)

Jak coś to w piątek będę miec zarówno telewizor, jak i monitor to dokonam pomiarów. 

I masz rację że należy wszystko samemu przetestować, bo jak widzisz gdy prosiłem o rady to spotkałem się z mocno odmiennymi opiniami, w zależności od tego czy ktoś woli granie na dużym ekranie 42" czy ktoś preferuje 27". 

Te 42" kuszą mnie tym, że może to sprawiać wrażenie sporej immersji, coś jak w kinie. Podobno to robi mega wrazenie.

Choć jeśli mam być szczery, to od zawsze byłem przyzwyczajony do grania bardziej "technicznego" niż " dla piękności" czyli lubiłem dostosować wszystko pod siebie żebym miał w zasięgu wzroku itd. 

Tak myślę jakie gierki pobrać do testów i wydaje mi się że cyberpunk mógłby być niezłym pomysłem do tego, chyba że masz jeszcze jakieś inne pomysły? 

Poza tym zamierzam jeszcze odpalić jakieś starsze gry gdzie mi pójdzie 4K żeby zobaczyć różnicę w jakości. 

Edytowane przez bananzafryki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Do singla dla mnie minimum to 120fps, a najlepiej 144fps : ) natomiast teraz gdy mam 360Hz to doceniam jak miło jest grać w starsze gry w ponad 300fps (Black Ops II na przykład) czy w nowsze w okolicach 200fps z suwakami w prawo : ) Ale innemu wystarczy 60fps, bo woli 4k i super. Niech każdy gra tak jak mu pasuje.

Co do gier do przetestuj takie w które grasz lub chcesz zagrać moim zdaniem. 

Najbardziej zbliżone porównanie jeśli mowa o jakości obrazu wg internetów to 4k dlss performance vs. 1440 dlss quality, oceń jakość obrazu też w ruchu i różnicę w fps. 

42 cale też zyskają jak da je się na ramieniu lub postawi wyżej na jakiejś biurkowej podstawce. Mi przeszkadzało, że dół ekranu  C3 42 jest za nisko w stosunku do pozycji i wzroku.

20 cm różnicy między ekranem 42 a 27 na wysokość to dużo i do tego C3 42 ma takie nóżki, że dół ekranu praktycznie szoruje po biurku : ) Dlatego nie ma wyjścia - trzeba testować u siebie samemu, bo każdy ma nieco inny setup i miejsce. Przekonasz się również czy wolisz latać wzrokiem po ekranie grając czy to ci nie przeszkadza. Mi przeszkadzało : )

42-inch-16x9-vs-27-inch-16x9.png

Edytowane przez MuziPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, MuziPL napisał:

Biurko głębokie na 80cm i zawsze siedzę odchylony, więc odległość od ekranu to było zapewne coś w granicach 110-120cm.

Siedzę jakieś 80 cm od 27", u Ciebie będzie zbyt daleko jak na mój gust, mały ten monitor będzie się wydawał. Szedłbym w 32/34". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty nie masz ich testować jedn obok drugiego, tylko jak będziesz miał obydwa, to postawić 27" na 70cm, 42" na 100 czy tam 110 cm, zobaczyć na czym lepiej ogarniasz to co się dzieje na ekranie, patrząc na środek każdego ekranu i nie ruszając oczętami, na samym 42" sprawdzić sobie skalowanie 1440p ale w ten sposób że kilkukrotnie przełączasz w krótkim odstępie czasu rozdzielczość, wtedy porównasz co lepsze , bo sprawdzając każda przez długi czas to sprawdzasz nie co lepsze ale co jesteś w stanie zaakceptować,  a to nie to samo

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@SylwesterI.

Dzięki wielkie za rady w jaki sposób testować, na pewno się przyda 

@MuziPL 

Problem jest taki, że gry w które ostatnio grałem mają zablokowane klatki na 60 FPS, w tym nie wszystkie obsługują DLSS. A żeby test był miarodajny chciałbym przetestować również gry gdzie DLSS jest zaimplementowany i gdzie można mieć więcej niż 60 FPS. 

Żeby zobaczyć czy większe wrażenie na mnie robią większa liczba FPS, czy większa rozdziałka. 

Na razie do piątkowych testów pobrałem cyberpunka, wiedźmina 3, oraz jakieś starsze gierki z 2011r żeby odpalić sobie w natywnym 4k na 60 FPS. Jak masz jakieś pomysły co do innych gier do testów  to pisz :)

Co do FPS, to słyszałem, choć nie wiem na ile to jest prawda, że różnica między 60 a 120 FPS jest bardzo duża, natomiast między 120 FPS a załóżmy 300 to jakaś jest, ale niezbyt wiele znaczącą. Jestem ciekaw jak to wygląda z twojej perspektywy. 

I dzięki wielkie za tipa żeby porównać 1440p quality I 4k performance na pewno to zrobię. Zrobiłem sobie listę waszych porad dokładnie co przetestować.

Co do tego że TV jest dosyć nisko ustawiony to faktycznie jest to wada, bo o ile czytałem w internecie to wzrok powinien być ustawiony mniej więcej na środku ekranu. To można niby obejść półka czy wieszając tv na ścianie, ale w każdym razie może to przeszkadzać. 

@MuziPL  @SylwesterI. 

Mam pytanko moglibyście polecić jakąś grę gdzie bym wyraźnie odczuł różnice między 60 FPS a 120?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, doszedł mi dziś zarówno monitor 27" jak i telewizor 42" i...dalej nie umiem się zdecydować. 

Może zacznijmy od pierwszych wrażeń. 

Przesiadłem się najpierw na monitor 27" 1440p z mojego 21" full hd. Pierwsze wrażenia były takie że myślę kurde jaki olbrzymi ten monitor. Od razu zauważyłem wzrost jakości. 

Trochę pograłem i przełączyłem też na nim rozdziałke na full hd...I wielkiej różnicy nie zauważyłem. To znaczy zauważyłem że napisy hudzie były napisane mniej wyraźną czcionka, i trochę przeciągnięte, ale jeżeli chodzi o gameplay to wielkich różnic nie zauważyłem ( nie korzystałem z dlss) 

Potem zacząłem testować TV. Nie wiem czy to kwestia ustawień ale pierwsze moje wrażenia były takie że LG C3 42 ma jakby mniej nasycone, wyraźne kolory niż 27" OLED. Ale może to kwestia fabrycznych ustawien, których nie zmieniałem. 

Zacząłem bawić się rozdzielczością, ustawiałem na przemian 4k, 1440p i full hd. I cholera jasna, nie uwierzycie, również nie zauważyłem wielkich różnic. To znaczy zauważyłem pewne różnice w 4k na przykład góry są nieco bardziej ostre, schody, ale często miałem problem odróżnić czy gram na 1440p czy 4k. 

Na full HD już różnice w miarę widziałem, ale obraz w mojej opinii nie wyglądał w taki sposób że to byłoby nie do grania.

Wiem co napiszecie, żebym udał się do dobrego okulisty :D

Tak się składa że wychodzę wam na przeciw i faktycznie mam niewielka wadę wzroku -1, więc ubrałem okulary i wcale nie pomogły jeżeli chodzi o to że nie umiem rozróżnić 4k od 1440p na 42" oraz mam problemy odróżnić w grach 1440p od full HD na 27". ( Po HUDzie widzę, w pulpicie widzę, ale jeżeli chodzi o czysty gameplay to nie widzę różnicy....) 

No cóż pograłem trochę potem na LG C3 42 i nie doświadczyłem żadnych efektow w postaci bólu głowy czy coś. 

Jedynym minusem było to, że dotychczas grałem na małym monitorze 21" i jak w wiedźminie 3 wszedłem na mapę, która była jasna, to mi strasznie w oczy nawalalo, bo przebywałem w ciemnym pokoju. Tutaj jednak plus dla monitora 27", że tak strasznie w oczy nie razi w ciemnym pokoju. 

To znaczy nie chodzi o stopień jasności, tylko o wielkość ekranu. 

Natomiast po graniu na 42" przesiadłem się z powrotem na 27...i miałem taką samą myśl po tym jak przesiadłem się  21" na 27". Czyli myślę kurde jakie to 27" to maleństwo, mimo że parę godzin temu 27" wydawał mi się olbrzymi i w pełni wystarczający do moich potrzeb :D

Jeżeli chodzi o FPS, to zauważyłem różnice między 60fps a 120. Natomiast dużo bardziej ja odczuwałem w takich grach jak DOOM, niż RPG jak wiedźmin 3 :)

Koniec końców,  po pierwszych testach wnioski są następujące: 

- mam problem z odróżnieniem natywnej rozdzielczości od mniejszej w grach. Nie jest to dla mnie absolutnie "game changer" a bardziej drobny dodatek...i chyba tak nie powinno być. 

-Widze różnice między 60fps a 120 jednak nie jest ona dla mnie z serii " must have" 

-Duzy ekran ma swoje plusy... Ale gdy gram w ciemnym pomieszczeniu to przez jego wielkość i ilość generowanego światła przez niego mam wrażenie jakby miał pogorszyć mój wzrok w przyszłości. 

Swoją drogą, na 27" mogłem grać bez okularów, ale na 42" dużo lepiej grało mi się w okularach, ponieważ musiałem się nieco odsunąć i z daleka nie widziałem wyraźnie drobnych napisów z HUDu typu ilość eliksirów itd. To znaczy widziałem to, ale miałem trochę rozmazane. 

Aha, na tym 42" coś miałem zepsute, ponieważ mimo że w windowsie ustawiłem rozdzielczość 4K to na przykład okienko steama z niewiadomych mi powodów zajmowało z połowę wielkości telewizora. Gdzie na 27" było drobniutkie. Ale kurde zarówno w sterownikach NVIDIA, jak i w windowsie i w grach miałem ustawione 4k. 

Takie same ustawienia miałem jeżeli chodzi o 1440p na drugim monitorze i tam nie było problemu. ( Testowałem dwa monitory jeden po sobie, nie były równocześnie podłączone )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jasność możesz regulować w ustawieniach.

A jeśli wszystkie okna i elementy na pulpicie maż duże to w windzie kliknij ustawienia ekranu, prawym klawiszem myszy na pulpicie i tam zmień skalowanie bo pewnie masz wysokie, daj np. 125% na 42" i 4k.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukadd 

Dzięki, teraz mam dobre okna. 

Ale jakim cudem nie umiem odróżnić 4k od 1440p na 42" OLED? Myślałem że to coś ze mną nie tak więc poprosiłem moja dziewczynę i też dla niej różnica była dosyć subtelna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skaler robi swoje w TV, ale tak czy inaczej widać od razu różnicę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@sideband 

Nie wiem czy masz monitor 27" 1440p ale na monitorze 27" ustawiłem w grze Sekiro full hd I znowu w Gameplayu nie widzę żadnej różnicy. Poza menu, które trochę się różni, napisu są niewyraźne. Nie rozumiem tego :)

Więc chyba nie od telewizora do końca to zależy. 

Tak naprawdę różnice zauważyłem dopiero po ustawieniu Full HD w LG C3 42. Faktycznie twarze wieśniaków wtedy były rozmazane. Ale z drugiej strony nie na tyle rozmazane żeby mi miało to przeszkadzać. 

Natomiast nie widzę żadnej różnicy między 1440p 42" a 1440p 27"....

Nie wiem może pooglądam filmy na YouTube w rozdzielczości 4k i tak łatwiej będzie mi znaleźć różnice. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, bananzafryki napisał:

@lukadd 

Dzięki, teraz mam dobre okna. 

Ale jakim cudem nie umiem odróżnić 4k od 1440p na 42" OLED? Myślałem że to coś ze mną nie tak więc poprosiłem moja dziewczynę i też dla niej różnica była dosyć subtelna...

Slepy jestes to  co poradzic, to naprawde trzeba miec uposledzony wzrok...

1 minutę temu, bananzafryki napisał:

@sideband 

Nie wiem czy masz monitor 27" ale na monitorze 27" ustawiłem w grze Sekiro full hd I znowu w Gameplayu nie widzę żadnej różnicy. Poza menu, które trochę się różni, napisu są niewyraźne. Nie rozumiem tego :)

Na monitorze 1440p i 27 cali mniejsza rozdzielczosc to mydlo bo nie natywna wiec albo jestes ta slepy i uposledzony lub trolujesz.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. 

Właśnie na przemian na monitorze 27" ustawiałem full HD I 1440p i z trudem zauważam różnice. Nie wiem...mogę zdjęcia ci zrobić jak nie wierzysz. Co do wzroku gdy zakładam okulary wszystko ze mną OK. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez sie juz wyloguj z tego kabaretu i przestan trolowac :boink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał:

Slepy jestes to  co poradzic, to naprawde trzeba miec uposledzony wzrok...

Na monitorze 1440p i 27 cali mniejsza rozdzielczosc to mydlo bo nie natywna wiec albo jestes ta slepy i uposledzony lub trolujesz.

ja też nie rozumiem tego jak mozna nie widzieć różnicy, ale jak widzę takie posty i zakładam że nie jest to trollowanie, to zaczynam nabierać przekonania że sprzeczanie się odnośnie jakości wszelkich rozmydlaczy typu dlss/fsr to walka z wiatrakami, ludzie są ślepi i rzeczywiście nie widzą różnicy

@bananzafryki

może odpalasz jakieś gry nie w full screnie tylko w oknie bez ramek i tam mimo teoretycznej zmiany rozdzielczości nic się nie dzieje, bo trzeba wtedy zmienić rozdzielczość pulpitu? jak np. w demie wukong

@bananzafryki

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przysięgam że nie trolluje, zresztą nie mam po co.

Jeżeli to coś da i jesteście ciekawi mogę zamieścić zdjęcia robione telefonem z full hd I 1440p. Dla mnie 1440p jest ostrzejsze ale mógłbym spokojnie grać w full hd I dużej różnicy nie widzę. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no jak widzisz różnicę ale ci nie przeszkadza to sorki, kup byle co byle byś widział zawartość wyświetlanego ekranu, a zaoszczędzoną kasę wydaj na coś bardziej dla Ciebie przydatnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę to widzę różnicę w kolorach, w FPS, ale nie widzę po prostu różnicy w ostrości obrazu i tyle. 

Więc skoro nie widzę różnicy w ostrości obrazu to prawdopodobnie wezme sobie LG C3 42, skoro i tak nie muszę się martwić o granie w 4k...

Nie wiem jak to wytłumaczyć, po prostu jak jest HUD, czyli przy pasku zdrowia jakieś napisy, jakieś przedmiotyz to widzę że one są niewyraźne. Ale reszta dla mnie jest OK. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe do ilu stron ten temat się jeszcze rozrośnie i jakie wywody tu będą. A to tylko wybór monitora i to w dobie możliwości zwrotów jak nie przypasuje. Nie jestem złośliwy, ale już jeden temat autora był, też się rozrósł i nic z niego nie wynikło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, bananzafryki napisał:

@sideband 

Nie wiem czy masz monitor 27" 1440p ale na monitorze 27" ustawiłem w grze Sekiro full hd I znowu w Gameplayu nie widzę żadnej różnicy. Poza menu, które trochę się różni, napisu są niewyraźne. Nie rozumiem tego :)

Pewnych rzeczy możesz nie dostrzegać to w sumie lepiej dla Ciebie ;) Tylko to nie kwestia oczu(zakładając, że nie masz poważnej wady wzroku) tylko Twój mózg pewne detale odrzuca, a Tobie się wydaje, że to nie widzisz. Raz na jakiś czas wpada tutaj człowiek i płacze, że pojawiły mu się na ekranie ogólnie rzecz biorą artefakty różnego typu, których wcześniej nie widział i myśli, że problem jest po stronie sprzętu :szczerbaty: A jedyna zmiana to tylko taka, że zaczął widzieć to czego nie dostrzegał wcześniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem jak można tego nie widzieć. Mam monitor 27" 1440p i po przełączeniu na FHD jest masakra. To samo jak na obecnym UWQHD zmniejszę do jakiejś poniżej natywnej.

Edytowane przez Necronom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi