Skocz do zawartości
mario3561

Dysk przestawia się z mbr na gpt

Rekomendowane odpowiedzi

Mx linux 23,3 ahs 64 . Mam 3 dyski 1tb mbr , nigdy nie korzystałem z gpt , kilka razy po właczeniu kompa znikały mi dwa dyski , nie dało się

ich zamontować . Były błędy wersji ntfs , lub fake raid , kombinowałem instalatorem windows i jeden dysk wracał razem z zawartością ,

a drugi zawsze sie formatował . Raz chciałem go sformatować windowsem i wyskoczył błąd że dysk jest gpt .

Lata jadę na linuksach dyski mam ntfs nigdy gpt , zawsze problem jest z 870 evo . Nie mam pojęcia o co chodzi

chciałem się zarejstrować na forum mx linux ale zawsze wywala na końcu że moje ip jest zablokowane ryzyko spamu czy coś takiego .

Korzystam z expressvpn zmieniłem serwer na polskę i dalej to samo . Ktoś coś pomoże bo nie mam zielonego pojęcia o co chodzi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miewałem kiedyś problemy z dyskami - a w zasadzie z NTFS na linuxie mint/ubuntu/pop os. Lekarstwo zawsze było jedno - usunięcie wszystkich partycji i format w standardzei linuxa, czyli ext4. Siedziałem nad tym jakiś czas i próbowałem ogarnąć to tak, żeby NTFS działał, ale zawsze, w najmniej spodziewanym momencie coś się wywalało. Po zmianie na ext4 - żadnych problemów. Jeśli siedzisz tylko na linuxie, to najwyższy czas to zrobić i będziesz miał spokój.

Oczywiście wtedy minusem będzie korzystanie z tych danych na windzie, jeśli masz dual-boot.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się boję tego ext4 , bo jak mi się "odwidzi" to nie dojde do ładu z tymi dyskami ani instalatorem windowsa

ani programami typu hard disk manager . A zmiana z ntfs na exfat  ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli obecnie nie boisz się utraty danych, to co za problem w momencie odwidzenia wszystko zaorać i postawić tablice partycji na nowo? :>

Ja też bym postawił na ext4, skoro nie masz dwóch systemów na raz. Niby ntfs jest obsługiwany, ale to nie jest natywny system plików dla linuksów i nie rekomendowałbym go do codziennego użytku, jedynie jako punkt wymiany z windows.
ExFAT też nie jest natywny i tak samo bym do sprawy podszedł. Jako zewnętrzny do przerzucenia danych, backupu ok, byle poprawnie odmontować po użyciu.
Jeżeli kiedyś by przyszła pora na windows, to w razie co można odpalić linuksa z pena i w ten sposób przerzucić dane.

Osobiście pod Debianem nie miałem problemów z ntfs, ale też nie korzystam z takich dysków na co dzień. Są to jakieś zewnętrzne lub z windowsem, podpinane/montowane tylko jeżeli potrzebuję coś przenieść między komputerami/systemami.

Przydałoby się dojść dlaczego i w jakim momencie te dyski padają.
Może przy zamykaniu źle się odmontowują i sypie się tablica partycji. Może usypiasz, hibernujesz i wtedy się coś kaszani.
Może dyski siadają, warto zobaczyć czy coś się z nimi nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem na ext4 i czysty dysk po formacie bez plików pojemność 983,3  dostępne 933,3

na drugim mam tak samo . 50 GB czego ???

Mam 3 dyski  po 1tb : Seagate HDD ST1000 , Samsung 870 evo ssd , WD m2 i mają one identyczną pojemność , trochę dziwne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas miałem linux mint i LMDE i było ok , av linux mx edition też było ok .

Na mx linux się zaczęło , dyski są ok , hibernacja wyłączona . Czasem system dostawał zwiechy

i po restarcie miałem jeden dysk a dwa były nie zamontowane i nie dało się ich zamontować .

Zrobiłem wipe disk EaseUS Partition Master i pod linuxem sformatowałem na ext4 .

Na razie jest ok , zastanawia mnie identyczny rozmiar dysków w linux i w EaseUS Partition Master .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj problem jest tylko z samym NTFS, i szczerze, to nie wiem dlaczego w zasadzie wszytskie dystrybucje (z których korzystałem) miały z tym problem. Zatem - jeśli nie korzystasz z dual boota - zrobiłeś to, co powinieneś zrobić od samego początku - czyli format --> EXT4.

Co do tego, jak Ci sie "odwidzi" - jak kolega @Bono[UG] wyżej napisał - zaorać wszystko i postawić partycję od nowa. Jeśli masz jakieś wrażliwe dane - wrzuć je na jakiś dysk zewnętrzny (w tym wypadku format na NTFS) i to sprawę Ci załatwi. W razie czego - odpalasz dysk na jakimkolwiek komputerze i, niezależnie od posiadanego systemu, masz dostęp do swoich danych.

Ja u siebie rozwiązałem to w inny sposób - bo postawiłem serwer NAS i mam dostęp do danych kiedy chcę i z jakiego systemu chcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, mario3561 napisał:

Zmieniłem na ext4 i czysty dysk po formacie bez plików pojemność 983,3  dostępne 933,3
na drugim mam tak samo . 50 GB czego ???

Albo różne jednostki (literalnie dziesiętnie GB vs binarne GiB), albo taka rezerwa na system plików czy inne systemowe rzeczy.

Internety podpowiadają jeszcze taką rzecz, https://morfikov.github.io/post/analiza-systemu-plikow-ext4-pod-katem-formatowania-wiekszych-dyskow-pod-linux/:

Cytat

Ilość zarezerwowanego miejsca na potrzeby root

Jeśli chodzi o partycje niesystemowe, a z taką tutaj mamy do czynienia, to trzeba wiedzieć, że w ich przypadku nie ma większego sensu rezerwować miejsca pod aktywność użytkownika root. Domyślnie jednak przy tworzeniu systemu plików EXT4, taka rezerwacja ma miejsce i jest to wycinek partycji o wartości 5% jej maksymalnej pojemności. Zatem jeśli mamy 1820GiB dysk, to zostałoby zarezerwowane około 91GiB, z których żaden użytkownik (poza root) nie mógłby skorzystać.

Dobrze zatem jest wyłączyć tę rezerwację, bo przyda nam się te dodatkowe 91GiB pod pliki użytkownika. Dlatego też nie zapomnijmy dodać flagi -m 0 do polecenia mke2fs , gdzie 0 określa procent zarezerwowanego miejsca.

To by się zgadzało, bo 50GB z 1TB to właśnie te 5%.

Godzinę temu, mario3561 napisał:

Czasem system dostawał zwiechy i po restarcie miałem jeden dysk a dwa były nie zamontowane i nie dało się ich zamontować .

Na dwoje babka wróżyła:
- system zaciął się na błędnej operacji na ntfs i w tym momencie już wysypał system plików
- system się powiesił i operacje na ntfs nie zostały poprawnie zakończone, co doprowadziło do wysypania tablicy partycji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te flagi da się dodać jakimś programem od dysków , polecenia w terminalu to dla mnie koszmar .

Dzięki za podpowiedź dużo mi się wyjaśniło .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chyba poszło , przenoszę dane z jednego dysku żeby się upewnić .

Edytowane przez mario3561

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi