Mam taki model z tym procesorem i grafiką i wydajnościowo jest bardzo dobrze, chłodzenie też z grubsza daje radę - chociaż teraz w lato procesor łapał po 90C podczas gry. To jednak laptop, więc takie a nie inne parametry chłodzenia ograniczają to co się dzieje z procesorem podczas gry.
Jeżeli szukasz kompa do zewnętrznego monitora (nie napisałeś jaka rozdzielczość) to warto pomyśleć nad rtxem 4070, który w wyższych rozdzielczościach będzie szybszy wyraźnie od 4060:
ASUS TUF Gaming F15 i7-13620H/16GB/1TB/Win11 RTX4070 144Hz - Laptopy 15" - 16" - Sklep komputerowy - x-kom.pl wiem, że pisałeś o AMD a nie Intelu, ale to 13th gen i w sumie nie ma 100% pewności, że oksydacja i degradacja następują też w mobilnych prockach. Moim zdaniem warty tej dopłaty.
Co prawda nie na temat, ale:
Też lubię eksplorować, ale przeciwnie, tylko we współczesności, ewentualnie blisko współczesności.
Ulubione gry: seria GTA, Far Cry, Tomb Raider, Stalker. Takie wybitne gry, jak Wiedźmin 3, czy RDR2 mnie nie kręcą. Wiedźmina nawet nie spróbowałem, RDR2 spróbowałem i nie gram dalej.
Najbliżej do premiery nowej gry, to Stalker 2 i liczę na to, że leciwa już RTX3070 jeszcze da radę w 1440p, najwyżej zjadę z detali. Potem będzie długie czekanie na Far Cry 7 i GTA 6 i myślę, że pod te gry trzeba będzie zmienić kartę na RTX 5000.
Taak, dodaj jeszcze, że windows za 1 zł z kluczykowni, a klawiatura i mysz będzie po starym kompie itd. Tak samo mogę napisać, że tylko ignorant kupi PS5 Pro za 3k. Wystarczy czyhać na okazje życia na pepperze.
A jak wejdziemy na rynek używek to już w ogóle konsole są bezkonkurencyjne. Ktoś kupił od @Jaycob PS5 w zestawie z grą za 1.4k (gdzie sama gra jest warta 250 zł). Poleć mi coś lepszego w tej cenie.
I tu się odnoszę do ignorantów Taki policzy obudowe za 300, jakies led badziewia... i sie robi 5000... Ktoś kto się kreci w temacie kompów wie ze w promce za 2000 można kupić rx7800xt, wziac 5600x na am4 z b550, przy sprzyjających wiatrach taki szkielet za ~3000zł wychodzi, wiadomo trzeba troche sie znać i nie bazowac ze kupisz to jak idiota ot tak jednym klikniecie... No i napisałem PRAWIE... a sumarycznie za niewiele ponad 4k masz killera ps5pro...