Skocz do zawartości
wiesiek931

Nagłe zawieszanie sie komputera i reset

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od niedawna borykam się z nagłym zawieszanie się i resetowaniem komputera podczas przerzucania plików i jednoczesnym przeglądaniem Internetu.

Moja specyfikacja:

- Chłodzenie SilentiumPC Fortis 3 HE1425

- Procesor Intel i7-8700K 3.70GHz 12MB -Pamięć GOODRAM 32GB 3000MHz IRDM X

-Płyta Gówna MSI Z370 SLI -Dysk Twardy CRUCIAL P3 1TB SSD

-Dysk Twardy Toshiba DT01ACA200 2TB 3.5'' SATA3 64MB 7200rpm

-Dysk Twardy Toshiba 3TB 7200obr. 64MB P300

-Dysk Twardy SILICON POWER P34A80 512GB SSD

-Dysk Twardy CRUCIAL P3 1TB SSD

-Nagrywarka ASUS BW-16D1HT

-Karta Graficzna ASUS GeForce RTX 3080 TUF Gaming OC Edition LHR 12GB

- Zasilacz XFX XXX 650W Modular (80+ Bronze, 4xPEG, 135

-- Corsair Air Series - 3x AF120 - 2x SP140 LED

Prosił bym o szybką pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test pamięci jakiś robiłeś? pobierz TM5 i odpal plik exe naciśnij load confi& exit i wybierz np anta777 extreme odpal jeszcze raz exe (jako administrator) zobacz czy nie zacznie pluć błędami lub nie wywali tego resetu podczas testu, swoją drogą to niezły dział problem ze stacjonarką w dziale laptopów :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Robiłem test  wszystko OK

Ale jak go uruchomi po tym nagłym zawieszeniu to nie jest widoczny dysk z Windowsem w biosie po ponownym resecie wraca wszystko do normy

Edytowane przez wiesiek931

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przychodzi baba do lekarza: ratunku jestem chora, lekarz na to- a co pani dolega? A skąd ja mam wiedzieć, ty jesteś lekarzem, to powinieneś wiedzieć.

Tak wyglądają w wielu przypadkach "prośby" o wskazanie/rozwiązanie problemu ze sprzętem... I nagle przypomniałeś sobie, że dysk nie jest widoczny w biosie, będziesz tak dawkował informacje o bolączkach u lekarza? Sam składałeś peceta? Gdzie jest smart dysku? Który to dysk systemowy? Uważasz, że tu są takie cudaki ekhem, cudotwórcy telepaci co na odległość zdiagnozują źle działający sprzęt i dadzą rozwiązanie na tacy? Podajesz prawdopodobną przyczynę resetów i nie przyszło ci do głowy, żeby przetestować dysk? A może już zrobiłeś test, tylko zapomniałeś o nim wspomnieć?

Rozmowa z wróżką to extra płatna usługa.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test dysku robiłem dzisiaj i ma 98% 

Głównym dyskiem jest on dyskiem z systemem SILICON POWER P34A80 512GB SSD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego pytam ponieważ nie wiem czy zasilacz da rade bo właśnie niedawno dorzucałem drugi dysk m2 i moje podejrzenie jest na ten dysk 512 gb ale nie jestem pewny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wywal wszystkie dyski (fizycznie odepnij z PC) poza jednym i kontroluj pracę po kolei.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobierz np CrystalDiskInfo i wklej tu to, co pokazuje dla każdego dysku. Masz też takie coś jak Podgląd zdarzeń, zakładka Zdarzenia administracyjne czy System gdzie powinno się zaglądać w przypadku problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób to co Kyle radził zamiast tracić czas testuj po jednym dysku osobno bez podłączonych innych, może któryś robi problem mimo że crystal pokazuje dobry stan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestowałem tego z windowsem tym programem CrystalDiskMark i przy piątej próbie zmniejsza prędkość i się przegrzewa i zawiesza a potem jak komputer resetuje to juz go w biosie nie ma dopiero jak włączę go nie resetując pojawia się i włącza normalnie

Dzięki za pomoc już zamawiam nowy coś lepszego CRUCIAL P3 Plus 500GB SSD Dysk - niskie ceny i opinie w Media Expert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.03.2024 o 11:05, MassTA napisał:

Najprościej żeby program przeliczył te wartości na system dziesiętny, to wybierasz w menu: Funkcje -> Funkcje zaawansowane -> Wartość Raw -> 10 [DEC]

Już teraz widać, że dysk ma problemy, 03 i 0E. To że sobie naprawia z puli rezerwowej to jeszcze nic strasznego-03, ale nienaprawialne błędy to już konkretne ostrzeżenie-0E.

O autor tematu mnie ubiegł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi