Skocz do zawartości
V1RG3T

Artefakty Karty Graficznej? Czy to to?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie dawno zakupiłem nowy monitor ponieważ poprzedni odmówił posłuszeństwa i był dość stary po prostu więc zakupiłem używany monitor Acer Nitro VG240YBMIIX i jestem zadowolony ogólnie lecz pojawił się nowy problem i nie jestem pewien czy to wskazuje na artefakty karty graficznej czy co dlatego też chciałbym się spytać na forum mądrzejszych głów i dowiedzieć w czym może tkwić problem bo szczerze mówiąc jest to dla mnie dziwne.

Problem tkwi w tym że w poprzednim monitorze używałem kabla VGA z przejściówką na HDMI i nie było żadnego problemu wszystko działało w porządku nie występowały artefakty ( o ile to jest to ) problem zaczął się pojawiać gdy w poprzednim monitorze podłączyłem kabel DVI - HDMI wtedy zacząłem zauważać problem tak zwanych artefaktów niestety nie mam jak tego zbytnio nagrać by zobrazować źródło problemu wizualnie ale patrząc na filmikach na YouTube może to być to chodzi o to że podczas grania głownie w League of Legends zacząłem to zauważać. Po prostu w pewnych momentach grania występuje takie załamanie obrazy na pół sekundy mniej więcej i są szare linie pionowe jak ktoś wie o czym mówię będzie wiedzieć o co mi chodzi nie wiem jak to inaczej opisać i również czasem mam wrażenie że rwie obraz momentami i głównie dzieje się tak jak odpalam League of Legends co dziwne w takiej grze jak Counter Strike 2 problem nie występuje i to mnie dziwi najbardziej bo jeżeli były by to artefakty i karta graficzna by już po prostu się psuła to raczej nie miało by to znaczenie w jakiej grze itp No chyba że chodzi o to że gdy dostaje po prostu karta temperatury to wtedy zaczyna się tak dziać ale akurat z tych 2 gier to League of Legends jest na pewno mniej wymagające potrafię odpalić Euro Truck Simulator 2, Valheim, Farming Simulator różne gry i nie widzę tego problemu póki co tylko głównie w League of Legends to zauważyłem za pierwszym razem i do teraz to występuje i mam wrażenie że coraz częściej przed chwilą podczas grania meczu wyskoczyło parę razy to jedyna gra w której jeszcze potrafiło się to dziać to Osu!.

I ten problem co opisałem 1 raz zauważyłem na poprzednim monitorze na kablu DVI - HDMI cały czas mówię o tym samym porcie HDMI w karcie graficznej i na nowym monitorze używam kabla HDMI zwykłego HDMI - HDMI złączę 1.4 i ten problem występuje głównie właśnie w League of Legends i Osu! w innych grach póki co tego nie zauważyłem. Dodam również że podkręcałem kartę programem MSI Afterburner i używałem podkręcenia długi czas ( robiłem kilku krotnie benchmark i obciążanie karty podczas podkręcanie wtedy na starym monitorze i kablu VGA - HDMI z przejściówka ) ale jak widać nie działo się nic w innych grach na kablu i starym monitorze VGA - HDMI (z przejściówką) dopiero na kablu DVI - HDMI i teraz na nowym monitorze HDMI - HDMI w tych 2 grach ten problem zauważam. Dlatego wydaję mi się to dziwne i nie rozumiem czy to na pewno są problemy z artefaktami czy jakaś łącznością kabla z karta graficzną niestety nie mam innego portu tylko jeden HDMI w karcie graficznej więc nie mogę tego sprawdzić. Monitor na 100% odpada bo to nie wina monitora a kabel HDMI - HDMI 1.4 do tego monitora dopiero co kupiłem nowy więc zostaje karta graficzna lub jakieś ustawienia gry grafiki co na mogłoby wpływać ale dlatego piszę tutaj ten post bo chcę dowiedzieć się więcej co wy o tym problemie sądzicie.

Dodam też że mimo podkręcania karty graficznej nie zauważyłem dużych skoków temperatury zazwyczaj się trzyma w bardziej wymagających grach na poziomie raczej 70-75C max również nie tak dawno wymieniałem pastę termoprzewodzącą na procesor i czyściłem cały komputer w tym kartę graficzną. Jedyna rzecz jakiej nie robiłem bo nie chcę rozbierać sam i czegoś uszkodzić to wymiana termopadów karty graficznej. Ale nie chcę mi się wierzyć że to wina karty skoro na innym kablu i w innych grach jest wszystko dobrze więc w czym tkwi problem.

Specyfikacja Komputera : 
►Processor → Intel Core i5 3570 3.4GHz
►Graphic Card → Gigabyte Gaming Radeon RX 570 4 GB
►Memory RAM → 16 GB Ram Samsung 2x8 1333MHz
►MotherBoard → MSI H61M-P20
►HDD → 500 GB
►SDD → 240 GB SanDisk

Monitor Acer Nitro VG240YBMIIX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz mozliwosc to przetestuj karte u kogos innego  w tych samych tytulach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kizi napisał:

jak masz mozliwosc to przetestuj karte u kogos innego  w tych samych tytulach 

Niestety nie mam takiej możliwości 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, V1RG3T napisał:

nie mam innego portu tylko jeden HDMI w karcie graficznej więc nie mogę tego sprawdzić.

Możesz kupić kabel DisplayPort-HDMI i podłączyć do portu DP na karcie.

W pierwszej kolejności wyłączyłbym OC karty graficznej i zobaczył czy pomaga - może być że OC jest na granicy stabilności i sypie artefaktami tylko w określonych warunkach/grach. Jak masz taktowanie pamięci na karcie standardowe to obniż o 200-400 MHz i zobacz czy pomoże.

Możesz także odpalić jakieś testy OCCT dla GPU: "3D Standard", "VRAM".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, MassTA napisał:

W pierwszej kolejności wyłączyłbym OC karty graficznej i zobaczył czy pomaga - może być że OC jest na granicy stabilności i sypie artefaktami tylko w określonych warunkach/grach. Jak masz taktowanie pamięci na karcie standardowe to obniż o 200-400 MHz i zobacz czy pomoże.

Właśnie tak myślałem o tym kablu HDMI - DP tylko nie wiem czy to by coś dało a jak chodzi o OC to próbowałem tez grać z wyłączonym i występowało to samo. OCCT dla GPU nie robiłem ale próbowałem jak pisałem kiedyś benchmarki dla GPU innymi programem robić i nie było problemu. Tym bardziej skoro na kablu VGA - HDMI nie było żadnego problemu i był ten sam port na karcie używany to co miałby zmienić kabel DisplayPort

Edytowane przez V1RG3T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MassTA napisał:

3D Standard - https://screenrec.com/share/5HKdPDaivE

VRAM - https://screenrec.com/share/gEyU39JStq

0 Błędów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, MassTA napisał:

@MassTA Udało mi się nagrać problem który opisałem co prawda telefonem i nie najlepszej jakości ale widać występujący problem 3 razy na filmie.

Nagranie : 

Edytowane przez V1RG3T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi wygląda na problem z kablem/połączeniem, a nie karta.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobne mignięcia u siebie i okazało się że to wina luźno wpiętego kabla. Kabel ma już ze 13 lat i jest trochę przechodzony.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak koledzy wyżej to na 99% problem z kablem. Zobacz jak masz podłączony i czy przypadkiem kabel od myszki/klawiatury/czego innego nie zahacza o kabel od video.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak miałeś jakiś stary monitor to pewnie nie miał wsparcia freesync, teraz na acerze ta opcja pewnie jest automatycznie włączona, próbowałeś wyłączyć testowo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał:

Jak miałeś jakiś stary monitor to pewnie nie miał wsparcia freesync, teraz na acerze ta opcja pewnie jest automatycznie włączona, próbowałeś wyłączyć testowo?

Nie miałem na poprzednim freesynca tutaj mam ale nie korzystam z tego gdy grałem w CS2 z włączonym freesynciem to miałem marną płynność gdy wyłączyłem w AMD I w monitorze jest zajebiście.

10 godzin temu, Pentium D napisał:

Miałem podobne mignięcia u siebie i okazało się że to wina luźno wpiętego kabla. Kabel ma już ze 13 lat i jest trochę przechodzony.

Tylko kabel jest nowy chyba że port HDMI w karcie się wyrobił ale w takim razie czemu to występuje tylko w 1 grze?

10 godzin temu, AndrzejTrg napisał:

Jak koledzy wyżej to na 99% problem z kablem. Zobacz jak masz podłączony i czy przypadkiem kabel od myszki/klawiatury/czego innego nie zahacza o kabel od video.

Tylko kabel jest nowy chyba że port HDMI w karcie się wyrobił ale w takim razie czemu to występuje tylko w 1 grze?

Edytowane przez V1RG3T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem, ale to wygląda jak problem z kablem lub wszystkim co jest między monitorem a kartą graficzną. 

Masz integrę w procesorze, może spróbuj na niej odpalić Lola na minimalnych. 

Z tego co widać całkiem nieźle to chodzi jak na tak leciwy sprzęt. 

Edytowane przez Pentium D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Pentium D napisał:

Nie wiem, ale to wygląda jak problem z kablem lub wszystkim co jest między monitorem a kartą graficzną. 

Masz integrę w procesorze, może spróbuj na niej odpalić Lola na minimalnych. 

Sprawdziłbym tylko jest problem taki że w płycie głównej nie mam HDMI tylko wejście DVI a to jest inny kabel mam taki kabel ale ten test wtedy chyba nie ma sensu mam pomysł taki że mógłbym wziąć kabel od telewizora HDMI lepszy i sprawdzić czy na nim też jest to samo dobry pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lipa.

To weź ten kabel od tv skoro innej opcji nie ma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Pentium D napisał:

No to lipa.

Spróbuje później i dam znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, V1RG3T napisał:

Nie miałem na poprzednim freesynca tutaj mam ale nie korzystam z tego gdy grałem w CS2 z włączonym freesynciem to miałem marną płynność

No akurat w csie to wszelka synchronizacja działa fatalnie i to samo było w cs go ;) ale w 99% innych gier lepiej używać freesync/g-sync jeżeli ma się taką możliwość bo zwyczajnie jest płynniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Pentium D napisał:

No to lipa.

Podłączyłem i nadal to samo najciekawsze że zanim zacząłem mecz i w samym launcherze league of legends już rwało obraz nawet na pulpicie przez chwile a w grze było potem to samo więc to nie wina kabla. I to wyglądało jakby obraz skakał przez chwilę wcześniej jak odpaliłem grę to też tak miałem i szukałem różnych rozwiązania związanych z grą Wydaje mi się że to musi być związane z ustawieniami gry gdzie ostatnio znalazłem że synchronizacja pionowa może takie coś rozwiązać tylko problem w tym że nikt nie gra na sychronizacji pionowej fps są po prostu za niskie tak sobie myślę czy freesync monitora lub jakaś opcja monitora nie może na to wpłynąć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, V1RG3T napisał:

Podłączyłem i nadal to samo najciekawsze że zanim zacząłem mecz i w samym launcherze league of legends już rwało obraz nawet na pulpicie przez chwile a w grze było potem to samo więc to nie wina kabla. I to wyglądało jakby obraz skakał przez chwilę wcześniej jak odpaliłem grę to też tak miałem i szukałem różnych rozwiązania związanych z grą Wydaje mi się że to musi być związane z ustawieniami gry gdzie ostatnio znalazłem że synchronizacja pionowa może takie coś rozwiązać tylko problem w tym że nikt nie gra na sychronizacji pionowej fps są po prostu za niskie tak sobie myślę czy freesync monitora lub jakaś opcja monitora nie może na to wpłynąć. 

Zagrałem też mecz z włączonym freesynciem próbówałem z synchronizacją pionową i na full screenie wcześniej grałem na opcji bez krawędzi i nadal to występuje ale mam wrażenie że rzadziej więc już nie wiem czego to wina może rzeczywiście coś z systemem albo wadliwy sterownik nie wiem.

2 godziny temu, Send1N napisał:

No akurat w csie to wszelka synchronizacja działa fatalnie i to samo było w cs go ;) ale w 99% innych gier lepiej używać freesync/g-sync jeżeli ma się taką możliwość bo zwyczajnie jest płynniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jest jak się kupuję stare dziadowskie monitory. Nowy było kupić i nie zawracać gitary na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe ,że może to być wina monitora miałem podobny problem z MSI G241 jakieś artefakty itp poruszałem kablem HDMI i się naprawiło na 2tyg potem to samo tyle ,że już obrazu nie było myślałem karta grafiki padła ale miałem stary schowany monitor i okazało się ,że monitor wysiadł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, JohnB napisał:

Możliwe ,że może to być wina monitora miałem podobny problem z MSI G241 jakieś artefakty itp poruszałem kablem HDMI i się naprawiło na 2tyg potem to samo tyle ,że już obrazu nie było myślałem karta grafiki padła ale miałem stary schowany monitor i okazało się ,że monitor wysiadł .

Ja kupiłem używany monitor inny dopiero co a na poprzednim też miałem podobny problem. Dzisiaj nawet podczas używania przeglądarki miałem ten błąd znalazłem filmik i zrobiłem to co on na razie jest ok ale zgaduję że to nie rozwiąże problemu usunąłem sterowniki przez DDU na nowo zainstalowałem i będę czekał czy znów wyskoczy jeśli tak to możliwe że musiałbym kompa zformatować bo może to jest problem w Windowsie czy coś skoro ludzie pokazują na tych filmikach fixy które robią w Windowsie problem w tym że nie dawno robiłem format i nie chce mi się póki co ale jak problem zacznie się nasilać to będę musiał spróbować bo nie daje sobie powiedzieć że to wina monitora bo jaka jest szansa że na następnym które kupiłem takie coś będzie? A ten monitor wcale nie jest tak stary bo ma 3 lata. Tylko dlaczego na starym monitorze na kablu VGA - HDMI nic się nie działo dopiero zaczęło się dziać jak zmieniłem kabel chyba żebym kupił HDMI - DisplayPort i może to by pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@leelareso Znalazłem bardzo ciekawy post na reddicie i myślę że to może być to i teraz pytanie jak mam ustawić zegary w AMD Radeon by nie stracić na wydajności i żeby to dobrze działało kiedyś chciałem undervolting też zrobić i mi nie wychodziły sterowniki sie crashowały.

UPDATE : W otwarty menadzerze radeona miałem zegar na 300mhz i nagle skoczyło podczas pisania do kolegi na steam na 1200mhz i po 2 sekundach mignoł ekran więc to musi być to tylko nie wiem jak to ustawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@leelareso Nie wiem czy znalazłem rozwiązanie ale od 2 dni jest spokój czy gram w lola czy nie. Wydaję mi się że nie naprawiłem problemu na 100% ale od czasu gdy wyłączyłem w MSI Afterburnerze jedną opcję którą zaznaczyłem jakiś czas temu mowa tu o "Disable ULPS" i pobrałem sterowniki AMD na nowo i zainstalowałem pełna instalacje wcześniej miałem minimalna do tego zrobiłem automatyczne OC w AMD które podniosło zegar z 1244mhz na 1314kmhz co prawda to mało a VRAM na defualt jest spokój. Nie wiem czy OC tutaj ma coś do tego ale raczej tak bo grając w Valheima wczoraj podniosłem na moment zegar na wcześniejsze wartości 1394mhz i 2050mhz vram to zaczął migotać obrazu znów i to w grze w której wcześniej nie miałem tego. Póki co nie wiem czy będę coś zmieniał ale chciałbym trochę bardziej podkręcić zegary no chyba że będzie ten błąd nadal to nic nie poradzę. Jedyna rzecz jeszcze którą chciałbym zrobić tylko nie wiem czy w tej sytuacji warto to OC po swojemu znów tylko na niższych wartościach trochę i testy Benchmarku może by mi się udało znaleźć stabilne wartości.

Funkcja Disable ULPS

ULPS to funkcja oszczędzania energii na bardzo niskim poziomie, która wyłącza wszystkie procesory graficzne z wyjątkiem głównego. ULPS może powodować awarie / zacinanie się / zmniejszone skalowanie po włączeniu. ULPS jest zawsze domyślnie włączony. Nie można go w pełni wyłączyć za pomocą oprogramowania, takiego jak MSI Afterburner lub Sapphire Trixx (od 11/01/2016), ponieważ AMD Crimson (i niektóre poprzednie wersje CCC) zmieniły różne wpisy rejestru, które kontrolowały ULPS. 

PS : Wydaję mi się że poprzednie wartości GPU były po prostu nie stabilne i dlatego tak się działo + ta opcja ULPS a można tylko ona już sam nie wiem... Tylko niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego na kablu VGA na starym monitorze na zegarach 1394mhz 2050mhz vram działało cały czas okej a gdy przeniosłem się na inny monitor i HDMI zaczęły się dziać takie rzeczy. Czy kabel rzeczywiście ma coś do podkręcania ? Dziwne

Edytowane przez V1RG3T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikogo to nie interesuje, za swoje chamskie zachowanie na forum, powinieneś dostać blokadę do końca roku (przynajmniej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...