Skocz do zawartości
Tomsuu

Dziwna kolorystyka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry, mam od jakiegoś czasu problem ze swoim komputerem, który mnie denerwuje jest to dość nietypowy problem bo nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat. Nie wiem czy to nie jest przypadkiem problem z grafiką. Ekran na moich 3 monitorach jest z dużym kontrastem, ekran nie jest taki jak powinien być. Przy włączeniu komputera, gdy pojawia się ekran blokady nawet widać takie mignięcie, że ekran przechodzi w ten tryb z ciemnym kontrastem. Nigdzie nic nie robiłem z barwą ekranu w ustawieniach, stało mi się to tak nagle. Mam już komputer 4 lata z kartą "GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER GAMING 8GB GDDR6" Jeszcze z dodatkowych informacji, gdy odepnę kable od monitorów i włączę komputer bez podpiętych monitorów, a dopiero potem podepnę, to obraz przez chwilkę jest normalny, a za moment znów robi się ten "nieznośny obraz" z ciemnym kontrastem. Czy to wina grafiki czy czegoś innego ? sterowniki instalowane mam na bieżąco nawet dziś miałem kolejną aktualizację i dalej to samo.  Dość trudna i nietypowa sprawa, ale może ktoś coś będzie wiedział i pomoże. Pozdro!

Edytowane przez Tomsuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zapomniałem dodać, że to win10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, caleb59 napisał:

Jeśli to Windows 11 to sprawdź czy przypadkiem nie masz włączonej opcji motywów kontrastu:

sOAS2G0.jpeg

Jeśli to nie to wtedy profilaktycznie wyczyść sterowniki za pomocą apki DDU i zainstaluj sterownik ponownie na czysto: https://www.wagnardsoft.com/forums/viewtopic.php?t=4992

Zrobiłem tak jak mówisz przez apkę DDU wszystko było git po wykonanej czynności, ale gdy wyłączyłem i włączyłem komputer problem znowu się pojawił :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz czasem włączonego trybu nocnego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mimuszek napisał:

a nie masz czasem włączonego trybu nocnego ?

Nie mam :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wyłączony 

16 minut temu, MassTA napisał:

tryb HDR ?

ale chyba to jest taki HDR zawsze przed włączeniem np. Fortnite to się załączało i tak już zostało 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi