Skocz do zawartości
Joymaxx

ASUS TUF Gaming Z690 D4 SYSTEM_SERVICE EXCEPTION i KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. Komputer składany w 2022 z nowych części na x-kom i morele. Czasami dochodzi do sporadycznych BSOdów. kompa składałem sam, uruchomił się normalnie za pierwszym razem ale są z nim perypetie. Ogólnie od początku mam podejrzenia że płyta główna ma jakiś problem ze stabilnością bo nie da się zrobić dobrego OC ani żadnego undervoltingu. Słaby wynik bo tylko 4.8GHz i to na 1.35v. Do tego małe freezy w grach. Gry siedzą na dyskach HDD. Wczoraj miałem cztery BSODy. Jeden kiedy mnie nie było, zastałem kompa na ekranie początkowym Windy. Za drugim razem robiłem sobie herbatę. Wracając do pokoju zastałem czarny ekran, mysz i klawiatura były martwe. Wcisnąłem power, komputer się wyłączył. Po próbie uruchomienia niestety płyta dała CPU i DRAM. Znowu dałem power. Włączyłem ponownie i komp zaciął się przy logo TUF. Więc power, znowu odpalenie i tym razem bsod przy ekranie początkowym. Za trzecim razem normalnie wstał i wszystko jest ok ale czwarty ekran wyskoczył kiedy zakładałem boczny panel z powrotem w obudowę. Ewidentnie na rzeczy coś jest nie tak. Ogólnie w egzemplarzu płyty jest jakieś małe ukruszenie w okolicy jednego z mikroelementów. Teraz pytanie, co może być uszkodzone? Na początku miałem AORUSa 3080 ale był z nim jakieś problemy więc zwórcili mi kasę i zakupiłem nowego Gigabyte Gaming. Zmieniałem też RAM na nowy, z 16 na 32GB. Na pierwszy rzut stawiam że może płyta jest uszkodzona. Na podzespoły posiadam gwarancje więc RMA jak najbardziej wchodzi w grę. Tylko pytanie czy to na pewno płyta, a nie CPU np. Poniżej załączam wszystkie fotki z BlueScreen Viewer i spec kompa. Aa i jakiś czas temu robiłem test pamięci ram, robiony w XMP na pełnych prędkościach. Test z wynikiem pozytywnym, żadnych błędów.

ASUS TUF Gaming Z690 D4

Intel Core i7 12700K

Gigabyte RTX 3080 Gaming 10G

G-Skill Trident Z 32GB RGB CL16 F4-3600C16-16GTZRC

Samsung Evo 970 Plus 1TB

zasiłka Be Quiet Straght Power 11 850W Platinum

ace47abb801a8.pnghttps://zapodaj.net/plik-UMWoWrZ3GI

eedb1610ab3f7.pnghttps://zapodaj.net/plik-fk8hqMQB9R

233367671b706.pnghttps://zapodaj.net/plik-QyILqXBSAh

9f9fc4e681ca0.pnghttps://zapodaj.net/plik-FooJxusKdI

07c1edf18d65a.pnghttps://zapodaj.net/plik-OeieiExYA6

Edytowane przez Joymaxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIOS 3701, jest już beta 3802 ale czekam na stable. Fotkę wrzucę jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zarzucam fotkę. środkowy element, na dole widać ukruszony materiał z którego zrobiona jest płyta. Pewnego dnia kiedy zdejmowałem boczny panel, ten element leżał na dolnym filtrze obudowy. Po prostu odpadł sam... Zastanawiam się co zrobić. Reklamować płytę? Szukać złego sterownika? Ale kwestia sterowników to raczej nie jest bo w Armoury Crate aktualizuję zawsze na najnowsze, te dla mojego W11 też są robione na bieżąco. Jedyne podejrzane stery jakie mam to AAF Optimus Modded Realtek Audio Driver i sterowniki do myszy Redragon które sprawiają czasem że kursor na sekundę przyfreezuje. 

3baec2d948d61.jpghttps://zapodaj.net/plik-KcbGvqCILA

Edytowane przez Joymaxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

było tu juz kilka tematów gdzie własnie Armory Create powodował problemy, nawet ostatnio na AM5 chyba

wydawało sie niemożliwe że program może powodowac problem zanim się system wczyta, a jednak

coś mi świta,  wydaje mi się że kolega @PiPoLiNiO coś z tym miał

druga to starałbym się podmienić na próbę zasilacz

Godzinę temu, Joymaxx napisał:

Po prostu odpadł sam... Zastanawiam się co zrobić. Reklamować płytę? 

nie zareklamujesz płyty z uszkodzeniem mechanicznym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, mimuszek napisał:

było tu juz kilka tematów gdzie własnie Armory Create powodował problemy, nawet ostatnio na AM5 chyba

wydawało sie niemożliwe że program może powodowac problem zanim się system wczyta, a jednak

coś mi świta,  wydaje mi się że kolega @PiPoLiNiO coś z tym miał

druga to starałbym się podmienić na próbę zasilacz

nie zareklamujesz płyty z uszkodzeniem mechanicznym...

Niee raczej nie jest to wina Armoury Crate. Na pewno program nie zawiesił by BIOSu przy logo ani nie spowodował wyrzucenia CPU i DRAM. Poza tym czwarty ekran wyskoczył kiedy zakładałem obudowę więc musiał się pojawić przy małym wstrząsie... Zasilacz też bym wykluczył. Ma zaledwie trzeci rok. Komp nie był nigdy jakoś mocno katowany całymi dniami. W ogóle nie chcę się bawić we wróżenie i wymieniać jak leci całej jednostki bo to nie ma sensu i opłacalności. Chciał bym wcelować w sedno i pozbyć się usterki za pierwszym podejściem. Ja osobiście postawił bym na fabryczne uszkodzenie mojego mobo. Tak jak napisałem, nie mogę zrobić nic poza podniesieniem zegarów all core do 4.8 i  manualnie napięcie na sztywno. Tryb offset, jakikolwiek undervolting po prostu nigdy mi nie działał. Mam też problem z technologią Turbo Boost bo proc nigdy nawet w tym trybie nie osiągnął fabrycznych 5GHz. Nawet na dwóch rdzeniach.

Edytowane przez Joymaxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Małe info. Wysłałem płytę na RMA przez Morele i odrzucili bo okazało się że Socket ma uszkodzony PIN czyli uszkodzenia mechaniczne. Socket został uszkodzony w serwisie, producent niestety wymiguje się od tego że sami uszkodzili przez przypadek. Mam masę zrobionych zdjęć przed wysłaniem i wiem że to na pewno był cały. Z resztą mam jakieś doświadczenie jak się obchodzić z takimi rzeczami. Na kupione wszystkie części do zestawu uszkodzona fabrycznie była płyta której nie chcą uwzględnić, monitor który odsprzedałem bo nie chciałem się z nimi bawić w odrzucanie i obwinianie winą mnie, karta graficzna która wracała dwa razy aż za trzecim była tak skatowana że nie nadawała się już do niczego, i źle spasowana obudowa do komputera w której nic nie grało. Morele wciskają nam podzespoły z gorszego, śmieciowego sortu. Uważajcie na ten sklep i omijajcie z daleka. Zakupiłem nowiutką płytę jeszcze raz, tym razem w innym, bardziej wiarygodnym sklepie. Pozdrawiam.

Edytowane przez Joymaxx
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakieś zdjęcia tego socketu przed wysyłka, możesz pokazać? 

Morele to banda z**** i nie jesteś pierwszy ani ostatni który ma z nimi problemy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, KamilRomaniuk napisał:

Masz jakieś zdjęcia tego socketu przed wysyłka, możesz pokazać? 

Morele to banda z**** i nie jesteś pierwszy ani ostatni który ma z nimi problemy 

Pewnie że mam. Dołączyłem im do zapytania o reklamację ale odrzucili drugi raz. Fotka zrobiona przed zamknięciem klapki socketu z tą plastikową osłoną, i potem do zastępczego BOXa

.3fcf41cdeb18c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteś w 150% pewny to ja bym nie odpuścił tematu, możesz zapytać rzecznika praw konsumenta co z tym zrobić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, KamilRomaniuk napisał:

Jeśli jesteś w 150% pewny to ja bym nie odpuścił tematu, możesz zapytać rzecznika praw konsumenta co z tym zrobić 

Jestem pewny na 1000% że nie uszkodziłem socketu. Gdybym to zrobił to nie wysyłał bym nawet płyty bo szkoda mojego i ich czasu. Komputer działał ale czasami dochodziło do niebieskich ekranów i były różne kody. Raz te odpowiadające za grafikę, raz za pamięć RAM. Ewidentnie od nowości umierała na moich oczach. Do tego jakieś niestabilności i freezy w grach spowodowane przez Main Thread. Pewnego dnia, co z resztą starałem się zrozumiale opisać w głównym wątku wywaliło dwa ekrany kiedy akurat mnie nie było na kompie. Po ponownej próbie odpalenia zwariowała i wyrzuciła wszystko po kolei czyli CPU, DRAM, VGA i BOOT. Ruszyła dopiero przy czwartej próbie po zawieszce na LOGO płyty a później BSODzie przy logowaniu do systemu. Procesor montowałem tylko raz w 2022 roku kiedy składałem. Nigdy nie wyjmowałem, nie wkładałem ponownie by sprawdzić usterkę. Zamontowałem go prawidłowo delikatnie osadzając w gnieździe i zamknąłem. Czarna klapka oczywiście odpadła prawidłowo więc naprawdę wątpię żeby socket był uszkodzony przeze mnie. Wyjmując tak samo tylko że odwrotnie czyli otworzyłem zabezpieczenie przytrzymując procka lekko palcem bo po tych dwóch latach potrafią się do niej przykleić, założyłem osłonkę, wyjąłem procka i wtedy zamknąłem. Cała filozofia. Naprawdę zastanawiam się czy jest sens dalej walczyć i odzyskać kasę bo jak sobie przypominam jak mnie oszukiwali z reklamacją RTXa to mi się już odechciewa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chłopie, zwyczajnie nie odpuszczasz sprawy. Jeśli masz twarde dowody na to, że przed wysłaniem socket płyty nie był uszkodzony i zanim spakowałeś został prawidłowo zabezpieczony to walcz z Morele, nie odpuszczaj. 

Ważnym jest, żeby udowodnić, że socket był zabezpieczony przed wysyłką, bo jeśli nie to stwierdzą, że w wyniku złego zabezpieczenia w transporcie płyta została uszkodzona. Wtedy jest twoja wina i Morele umywa rączki. Pozostaje walka z firmą kurierską, a tu też łatwo nie będzie. 

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dobra. Dostałem dziś kolejną wiadomość. Najwyraźniej producent albo morelson widzieli wątek, zapewne w sprawie odrzucenia  pomogła też moja wiadomość z dołączonym zdjęciem tego socketu i wygląda na to że płyta poszła na sprawdzenie do producenta. Status brzmi: Dział Obsługi Reklamacji przyjął Twój produkt. Prosimy o cierpliwość, informacje o następnych etapach reklamacji prześlemy drogą mailową.  A jednak można :)  No nic, czekam. Najwyżej poproszę o zwrot kosztów bo to się lepiej opłaci bo w poniedziałek będę miał nowiutką i to po tej aktualnej tańszej cenie a za tą uszkodzoną dałem ponad 1300zł.

Edytowane przez Joymaxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi