Skocz do zawartości
aureumchaos

TV 75" salon Oled czy jednak miniled?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiram, 

Popękał mi dyfuzor światła w moim Samsungu MU7000 po 4 latach :/  Wiec potrzebny mi nowy TV. Moje główne pytanie to czy te TV SAMSUNG QE75QN92C lub SAMSUNG QE75QN85C (ten bardziej w moim budżecie) będzie dużo lepszy w obrazie i czerni od poprzedniego MU7000? Jak wygląda OLED to wiem bo mam Alienware ale my sporo oglądamy kanałów informacyjnych i chyba tylko OLED LG ma to wyszarzanie logo stacji ale mam wątpliwości czy OLED wytrzyma u mnie bez wypaleń 4 lata chociaż.  

Może ktoś z Was przeskakiwał z takie MU7000 na mini Ledy i moze cos podpowiedzieć. 

Dzięki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ostatnim czasie zakupiłem dwa miniledy 50 i 55 cali do grania i oglądani filmów dla dzieciaków i ogólnie pomimo, że budżetowy zakup (TCL) uważam, że obraz jest mega za bardzo przystępną cenę. Fakt, że na idealnie czarnym ekranie są przebicia podświetlenia ale jak wieczorem oglądam filmy to i tak tego nie widać, no chyba że ktoś patrzy nie na film tylko szuka przebić to prawie na każdej matrycy LED coś znajdzie. Ogólnie po zabawach z ustawieniami barw to dorównuje mojemu LG 65, który był kilka razy droższy. Jak będę zmieniał LG do salonu na większy to raczej też zainwestuje w minileda. 75-85 sporo kosztuje a przy miniled sporo zostaje w kieszeni a nie zauważam żadnych problemów z jakością obrazu, czy działaniem oprogramowania, a tak mała różnica w jakości obrazu nie jest warta tych pieniędzy.

PHILIPS 75PML9008 75 to dla mnie porażka - szary obraz brak googla praktycznie to nie jest smart TV.

Po kilku Samsungach już się z nimi nie bawię :( było kiedyś miło ale się już dawno skończyło.

LG ma ceny zaporowe więc raczej będę szedł w minileda od chinoli. Na razie faworytem dla mnie jest TCL 75C845, chyba że będę szedł w 85 to jeszcze poszukam. Nowe OLED to już też trochę bardziej dopracowana technologia i nawet statyczny obraz już tak nie wypala ale fakt bezpiecznie tylko przez okres gwarancji.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie chce chinola. Jedyne czego si eboje w oledzie to ze go wyjara w 4 lata lub wiecej. Chyba pojde w te miniled zatem. Nie wiem czy dac jeszcze szanse Samsungowi czy wlasnie isc w ktoras inna marke. TCL czytalem na HDTV ze slabo z oprogramowaniem, potrafia tez zepsuc cos udpatem. Zostaje Philips lub LG. Na obie marki tez ludzie narzekaja jak i na Samsunga... Masakra jakas... Hmm... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie chciałem ale obecnie różnicę w jakości są tak znikome, że ten tego nie ma co przepłacać. To już nie ta jakość sprzętu co kiedyś. Jak kupowałem LG, to szwagier brał Sony (bo to taki super-duper), no i fakt troszkę lepiej wyglądał ale tylko przez 3,5 roku. Siadł zaraz po gwarancji i już się nie opłacało naprawiać elektroniki. Mój LG odpukać jeszcze daje radę, a to już 4,5 roku.

Oprogramowanie w TCL było słabe jakieś 3-5 lat temu. Teraz wszystko śmiga, nawet wyszukiwanie głosowe chodzi lepiej niż w moim LG.

Na LG muszę wszystko definiować żeby wyświetlać udostępniony obraz, a w TCL chwyta wszystko w lot.

Chodzi mi na nich praktycznie wszystko od konsoli, pc, poprzez przeglądarkę i Netflixa. Sieć WI-FI złapie nawet 5G. Po uruchomieniu konsoli lub PC przełącza się w tryb Game Master i praktycznie nie ma opóźnień. Nie testowałem tych większych modeli ale zakładam, że jak w 55 wszystko chodzi idealnie to w takiej 75, powinno równie dobrze chodzić. Na HDTV też trzeba brać poprawkę bo jest dużo troli i każdą markę jadą nie widząc TV na oczy.

Rozmawiając z ludźmi z branży z serwisu i twierdzą tak - jeżeli SONY sprzeda 100 egzemplarzy i jest kilka uszkodzonych to jest kilka procent sprzedaży, a jak taki TCL sprzeda 1000 i jest tyle samo uszkodzonych to zasadniczo jest mniejsza awaryjność a komentarzy w necie znajdziesz więcej. To samo dotyczy sprzętu AGD.

Główny problem z zakupem TV i monitorów jest to, że ciężko jest sprzęt reklamować i dlatego najlepiej kupić zdalnie, przetestować w domu, a jak nie pasuje zwrócić w ciągu 14 dni, nawet jak trzeba zapłacić za kuriera.

Każdy zakup w sklepie powoduje, że nie masz możliwości zwrotu. W większości warunków gwarancji jest że może być jakaś ilość martwych pikseli i nikt tego później nie chce przyjąć na reklamację.  

Nie warto dopłacać do ubezpieczenia sprzętu elektronicznego w sklepach. Różnie to bywa ale przeważnie za 15%-20% ceny masz rozszerzenie gwarancji co i tak nie gwarantuje zwrotu ceny - za dużo wyłączeń z gwarancji. Lepiej ubezpieczając dom dopłacić kilkadziesiąt złotych za uszkodzenia sprzętu elektronicznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym miał brać mini-leda to Sony ale one są moim zdaniem za drogo wycenione. Z trzech LG Philips Samsung wybrałbym Samsunga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten Sony Sony BRAVIA 7 K-65XR70 65" to pod katem obrazu to samo co SAMSUNG QE75QN85C bo widze 75" ceny sonego duzo wyzej... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, aureumchaos napisał:

A ten Sony Sony BRAVIA 7 K-65XR70 65" to pod katem obrazu to samo co SAMSUNG QE75QN85C bo widze 75" ceny sonego duzo wyzej... 

Sony zdecydowanie lepszy. Ty chcesz oglądać na tym TV telewizje naziemną i satelitę? I do ilu jesteś w stanie wydać?

Edytowane przez sk09372

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam kablowke z udawanym 4k od play (kiedyś upc) wiec w dzien kanały informacyjne a wieczorem netflix, prime, Apple TV i filmy z hdd 4k hdr itp. Myślę, że ma 9k

Edytowane przez aureumchaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, jak miałbym kupować na już to samsung qn92c ale jak bym mógł poczekać(spadek ceny) to ten sony bravia 7. Chociaż te ceny samsunga też jakieś wysokie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie musi być na jutro. Pęknięty dyfuzor to takie linie światła bliżej dołu na szczęście. Rozpras, a ale TV działa. Muszę się przejść do mediamarkt zobaczyć jak menu działa i wygląda w tym Sony. W samsungu odnajduje się idealnie po tylu latach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi